Utnytt Googles hemmeligheter

Kan du alle triksene som gjør Google virkelig god?

Foto: Paul Sakuma (AP)
Publisert

Å benytte Google er enkelt. Du skriver inn noen ord, og så får du opp en haug med mer eller mindre relevante treff. Skal du derimot virkelig få gode treff, er det en rekke enkle triks du kan benytte for å forbedre resultatene.

Under følger et lite utvalg av mulighetene en har ved å benytte Google.

Google er ikke Google

Google er tilgjengelig på en rekke forskjellige språk, og det er ikke bare en ting du skal overse helt. Benytter du den norske delen av Google, så prøver Google så langt det lar seg gjøre å gi deg treff på norske nettsider - selv om du søker etter engelske fraser.

Benytter du den engelske versjonen får du primært treff på engelske og amerikanske sider - og bruker den du franske så får du på franske sider og så videre.

Har du dette i bakhodet kan du benytte den versjonen av Google som er mest relevant for hva du søker etter. Du finner den engelske versjonen av Google ved å trykke på lenken «Google.com in English» på forsiden av den norske Google-siden.

Det samme gjelder forøvrig Google News. Bruker du den norske delen finner du bare norske nyhetskilder, mens du finner nyheter fra hele verden ved å velge lokale varianter.

Søk innenfor én side

Mange nettsider tilbyr søkefunksjonalitet, men ofte kan det være raskere og bedre å benytte Google. Hvis du for eksempel bare vil søke på sidene til Nettavisen skriver du følgende: site:nettavisen.no

Du kan også skrive for eksempel site:.com for å bare søke på sider på .com-domener.

Er du for eksempel ute etter saker som omtaler Post- og Teletilsynets priskalkulator Telepriser.no, så kan du bruke følgende streng:

telepriser site:nettavisen.no

Her kan du også legge på underseksjoner så langt du bare ønsker.

I mange tilfeller vil du kunne se at dette er en mer effektiv måte å søke etter artikler på forskjellige nettsteder, enn å bruke et nettsteds egen søkefunksjon.

Søk på filtype

I enkelte tilfeller er du ute etter spesielle filtyper, ikke bare nettsider. Hvis du for eksempel bare vil finne pdf-dokumenter, legger du på følgende: filtype:pdf

La oss for eksempel si at du trenger manualen til en mobiltelefon:

nokia n8 manual filetype:pdf

Eksakt frase

Hvis du setter flere ord etter hverandre i en søkestreng, søker Google normalt sett i hele dokumentet etter alle ordene. Ordene du søker etter trenger ikke en gang å være i nærheten av hverandre.

Søker du på hele navnet ditt kan du få mange treff som ikke inneholder det navnet, fordi en på en nettside kan finne folk som har likt fornavn som deg, og noen som har likt etternavn.

Setter du derimot hermetegn før og etter navnet, så vil du finne den nøyaktige strengen. Eks. "Thor Heyerdahl".

Dette er spesielt viktig hvis du skal gjøre litt mer avanserte søk der du har mange ord du søker etter, eller kanskje enda viktigere hvis det er spesielle ting du ikke ønsker at skal dukke opp.

Enten eller

Av og til kan det være greit å finne én av to ord. Dermed kan du benytter OR mellom ord. Skriver du radio OR tv, vil du finne alle sider som inneholder en av disse ordene. Det er også greit hvis du vet at flere ord kan bli brukt i en situasjon, men ikke nødvendigvis begge.

comedy OR funny OR comedian

Foto: Shutterstock

Ting du ikke vil ha

Ofte handler det å søke vel så mye om å filtrere ut ting som du ikke vil ha, men som ligner på det du søker etter. Du kan spesifikt si til Google at du ikke ønsker treff med spesielle ord ved å sette en bindestrek før ordet.

Hvis du for eksempel ønsker å finne ut ting om den amerikanske staten Washington, så kan søkeresultatene dine ofte blir fylt av treff om George Washington og byen Washington DC. For å unngå dette problemet kan du for eksempel gjøre følgende i et søk:

Washington -george -dc

Dette fungerer også sammen med andre funksjoner. For eksempel kan du bruke bindestreken sammen med domener og filtyper.

nokia n95 manual -site:.no -filetype:pdf

Synonymer

Dessverre er ikke alle Googles muligheter tilpasset norsk. Hvis du ikke er helt sikker på hva du skal søke etter, kan Googles synonym-søk likevel være noe å teste.

Setter du en «tilde» foran et ord, søker Google på naturlige synonymer.

~car gir blant annet søk på car, motor, bmw, auto og så videre.

Nummerserie

Du kan søke på en serie med nummer. Vil du finne ting mellom 1980 og 2000, kan du skrive følgende 1980..2000. Det er altså to tall med to prikker mellom.

super bowl commercials 2000..2009

Dette fungerer også strålende hvis du søker etter noe innenfor en viss priskategori.

Google gir svar

Selv om det kanskje finnes mange gode alternativer, kan Google til en viss grad gi direkte svar på spørsmål. Søker du etter when was Einstein born?, vil du automatisk få opp hans fødselsdag 14. mars 1879.

Dette fungerer forøvrig bare skikkelig i den engelske versjonen av Google.

Forkortelser

Det er ikke alltid lett å forstå forkortelser. Derfor har Google implementert sin egen liste over akronymer. Skriver du for eksempel define:html, vil du få en lang liste med definisjoner på hva HTML står for og er.

define:ftp

Børs-forkortelser

Skriver du for eksempel inn Googles egen børs-forkortelse, goog, får du automatisk opp en graf som viser utviklingen på selskapet. Ironisk nok er denne hentet fra konkurrenten Yahoo.

Husker du ikke alt?

Husker du deler av en sangtekst, men kommer ikke på alt? Da kan du bruke jokertegn.

Søker du på she has too much * pull, vil du få opp teksten på Dream Theaters sang «Wait for sleep», der en finner at strengen egentlig var she has too much pride to pull the sheets above her head.

Bruk den avanserte siden

Om du ikke husker alle de rare triksene, så bruk Googles avanserte søkeside. Det høres kanskje skremmende ut, men den avanserte søkesiden er ikke for ekspertene - den hjelper deg å gjøre mer målrettede søk.

Der kan du enkelt skrive inn hvilke ord du vil ha, hvilke du ikke vil ha - fra hvilke land du vil ha treff, hva slags filtyper du ønsker og masse mer.

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2011.

Les også