TV-er mellom 40 og 42 tommer

Skal man gå for pris versus ytelse er det ofte gode kjøp å finne i størrelsene 40-42 tommer. Her er konkurransen knallhard og marginene små.

Foto: Phillips
Publisert

De fleste som er ute etter en ok TV til å ha i stua, eller er på utkikk etter en TV nummer to, havner gjerne i dette segmentet både på størrelse og modellgruppe.

Hovedformålet er å kunne se på vanlige TV-sendinger, og snurre en film i ny og ne.

Modellene

Modellene vi skal se på denne gangen, kommer fra LG, Samsung, Philips og Toshiba. Spesielt sistnevnte er vi litt spent på, for det er lenge siden sist vi hadde dem med i en sammenligningstest.

De stiller med den nye modellen 40RL953. LG stiller med 42LS575T, Samsung med UE40EH5305 og sist, men ikke minst Philips, som møter konkurrentene med modellen 42PFL4007.

Les også: Her finner du de beste TV-seriene

Kriterier

Vi har vært gjennom så mange hundre TV-er gjennom årenes løp, at vi føler oss rimelig trygge på det vi driver med. Det viktigste vil alltid være bildekvalitet.

Bildekvalitet er ikke bare evnen til å gjengi bilde, med også hvordan TV-en takler refleksjoner og om de har problemer med innsynsvinkel.

Hvordan står det egentlig til med fabrikksinnstillingene, og har skjermen noen mulighet til kalibrering?

Her er testresultatene

Smart-TV på budsjett

Les hele testen av LG 42LS575T

Foto: Bildemontasje (Teknisk Ukeblad)

En slank nykommer

Les hele testen av Toshiba 40RL952

Foto: Bildemontasje (Teknisk Ukeblad)

Stilfull bildeformidler

Les hele testen av Philips 42PFL4007

Foto: Bildemontasje (Teknisk Ukeblad)

Ikke en TV du vil henge på veggen

Les hele testen av Samsung 40E5305

Foto: Bildemontasje (Teknisk Ukeblad)

Oppsummering

For få år siden var det TV-er med ukjente navn som regjerte i denne prisklassen. De hadde en ting til felles. En helt elendig bildekvalitet. Etter hvert har alle de store produsentene strømlinjeformet sin produksjon, og greier nå å levere TV-er på 40-42 tommer i en prisklasse som alle har råd til.

De modellene vi har sett på denne gangen koster lite, men allikevel er de rimelig godt utrustet. Alle kommer med smart-TV funksjonalitet, selv om ikke alle har en like strømlinjeformet opplevelse foreløpig.

Grunnen til at vi skriver foreløpig er fordi produsentene forbedrer sine produkter regelmessig vet hjelp av oppdateringer over internett. Du har vel koblet TV-en din til hjemmenettverket?

Det må man om man skal kunne dra nytte av både de smarte funksjonene, og for å oppdatere softwaren på enkleste vis. Når man skal velge seg en ny TV er det viktig å se for seg bruksmønster og rommet det skal brukes i.

Er det store vinduer eller lamper, vil vi anbefale å se på en skjerm med matt front. Av de modellene vi har inne er det Philips som gjør den beste jobben med å undertrykke refleksjoner.

Philips-modellen er også helt i toppen på bildekvalitet, og har en Smart-TV-del som forsåvidt ikke er best, men likevel god nok til at den totalt sett går av med seieren i denne runden.

Den får sterk konkurranse fra de tre andre. De har alle tre sine sterke sider, men også enkelte svakheter.

LG har ikke spesielt godt sortnivå, noe man ser godt når man demper lyset i rommet. Den scorer dog godt på generell bildekvalitet, kalibreringsmuligheter og en god smart-TV-del.

Toshiba har mangelfull smart-TV-implementasjon, og den er litt lyssvak. Den har sin styrke i et godt sortnivå, noe som er en fordel om man skal bruke skjermen i litt dempede omgivelser.

Samsungs utfordrer har sin svakhet i designet. Den er altfor tykk, og vil ikke se fin ut på veggen. Betyr ikke det noe, har den et godt bilde og kanskje den aller beste Smart-TV-funksjonaliteten.

Testene er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt .

Denne saken er først publisert på tu.no. Les også:

Her streamer du de beste TV-seriene

TEST: Billige projektorer til hjemmekino

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på

TEST: Gode høyttalere for lite penger

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2012.

Les også