TV-personlighetene Tuva og Ronny

Tuva og Ronny har tatt et valg om datteren: – Vi synes det er riktig og viktig

De er er to av Norges mest populære programledere. Da Tuva måtte fjerne det ene brystet, og Ronny fikk diagnosen alvorlig fedme, var de glade for at de også er gift og hverandres beste støttespillere.

<b>PAPIRBRYLLUP:</b> Til høsten har de vært gift i ett år og kan feire papirbryllup, men de har vært samboere i snart 12 år og kjærester i 15.
PAPIRBRYLLUP: Til høsten har de vært gift i ett år og kan feire papirbryllup, men de har vært samboere i snart 12 år og kjærester i 15. Foto: Charlotte Wiig
Publisert

Tuva Fellman og Ronny Brede Aase er kjent fra TV, radio og podkaster. Men hvem leder programmet der hjemme, mon tro?

– Det er Tuva, slår Ronny (36) fast.

Tuva (35) nikker bekreftende.

– Ja, det er meg. Jeg har oversikten.

– Men ikke når du rydder, sier ektemannen, som mener det er kav umulig å finne noe som helst når kona har vært effektiv på ryddefronten.

– Men jeg er jo en rotekopp, sukker han.

– Ja, det er du, nikker Tuva, men føyer til at hun på ingen måte er mer ryddig enn husbonden.

Hun vet sjelden hvor alt blir av når hun rydder, så når Ronny spør som røverne i Kardemomme by: Hvor er skjorta mi, hvor er buksa mi, blir Tuva ofte svar skyldig.

Så går da også hverdagen i turbofart hos familien Fellman-Aase. For to og et halvt år siden ble også familien utvidet med en liten datter.

<b>KUNSTEN Å PRATE:</b> Hjemme i Førde kan mamma og Ronny sitte ved kjøkkenbordet og snakke i timevis. Da Tuva ble en del av familien, gled hun rett inn og følte seg veldig velkommen.
KUNSTEN Å PRATE: Hjemme i Førde kan mamma og Ronny sitte ved kjøkkenbordet og snakke i timevis. Da Tuva ble en del av familien, gled hun rett inn og følte seg veldig velkommen. Foto: Charlotte Wiig

Livet snudd på hodet

– Det snudde livene våre absolutt opp-ned. Å bli foreldre er noe av det mest fantastiske vi har opplevd, samstemmer de.

Datteren går nå i barne­hagen, men Tuva og Ronny ønsker ikke å dele bilder eller navnet hennes. Hvorfor ikke?

– Vi synes det er riktig og viktig at datteren vår vokser opp uten å bli identifisert med foreldrene sine, og de valgene vi har tatt, sier Tuva.

Ronny nikker bifallende.

– Dessuten har jeg erfart at ikke alle synes det er like spennende som oss når hun får en ny tann, sier Ronny.

Les også: Marie Lunde: I parforholdet mitt har vi alltid tatt med oss skittentøykurven ut på date. Hver tredje måned finner vi en barnevakt og en restaurant vi liker, og drar på oppvaskdate

Skapt for hverandre

Det profilerte og kreative ekteparet virker i det hele tatt som skapt for hverandre. Vi sitter på Kongen Marina noen hundre meter fra Aker Brygge i Oslo, og solen skinner over en blinkende Oslofjord.

Det er sjelden å møte et par som virker å utfylle hverandre så bra som disse to. Begge evner å lytte når den andre snakker, og gir hverandre kjærlige og positiv tilbakemeldinger. De er som et par i hjerter og passer sammen som hånd i hanske.

Uttrykkene er kjente klisjeer, men etter å ha snakket med Tuva og Ronny en stund, forstår man hvordan slike uttrykk oppstår. Kan det være fordi de bare har vært gift i ett år og nå kan ferie papirbryllup?

– Ååååå, papirbryllup, så koselig, sier Tuva.

Ronny smiler og nikker.

– Men vi har vært sammen i femten år, altså, føyer Tuva til.

<b>RYDDIGE TUVA:</b> Tuva kan få ryddet unna på et blunk når det kommer gjester, men da finner Ronny absolutt ingenting.  
RYDDIGE TUVA: Tuva kan få ryddet unna på et blunk når det kommer gjester, men da finner Ronny absolutt ingenting.   Foto: Charlotte Wiig

Ronny roer ned

De traff hverandre da de begge jobbet i NRK. Først var de bare gode venner og kolleger, men Tuva merket snart at når hun skulle ut en tur etter jobben, fikk hun veldig lyst til å gå dit hun visste Ronny og hans venner gikk.

– Jeg skjønte ikke hvorfor i begynnelsen, men etter hvert gikk det jo opp for meg at jeg antagelig var litt betatt av den fyren.

– Mens jeg aldri kunne forestille meg at hun kunne være det, svarer Ronny.

– Tuva var jo den kule dama fra Oslo, og hun kunne vel ikke falle for en fyr som meg, mente Ronny.

– Men så gjorde jeg altså det, stråler Tuva.

Slik ble det de to og siden mange fine år i samboerskap. Hva er limet i et forhold der hverdagen er så hektisk?

– Vi jobber mye, men har det moro når vi jobber. Og Ronny er god på å roe ned når det koker, sier Tuva. Hun liker å ha mange baller i luften, men kan fort bli hektisk når det topper seg. Da er Ronny fin å ha.

– Tuva gir meg et spark i baken, sier Ronny, som liker å slappe av på sofaen og tenke på ingenting. Han trenger Tuvas energi.

Les også: (+) Gabi (3) har kommet alene til Norge med en rød koffert. En dag reagerer pleiemor Hjørdis på en rar lukt fra kofferten

Fedme og brystkreft

Ved siden av familien elsker Ronny gode samtaler med venner, øl og hamburgere. Og det på en slik måte at kiloene fort kan balle på seg.

For en stund siden fikk han diagnosen alvorlig fedme. Det førte til ettertanke.

– Jeg fikk en støkk, medgir Ronny.

– Nå som jeg er blitt far, har jeg lyst til å holde meg frisk og leve lenge. På den annen side trives jeg som en tykk mann. Jeg har alltid vært overvektig og aldri drømt om å bli tynn. Kanskje skyldes det at jeg allerede som barn fikk godt med anerkjennelse og venner selv om jeg var han tykke gutten med dårlig syn, smiler Ronny.

Men vi er helt sikre på at det også har mye med Ronnys personlighet å gjøre. Programlederen er om mulig enda mer likandes i virkeligheten enn på TV og radio.

– Og bare så det er sagt, sist jeg var hos legen og veide meg, stoppet vekten på normal fedme. Der har jeg tenkt å holde meg, sier Ronny.

<b>UTFYLLER HVERANDRE:</b> Ronny elsker å slappe av på sofaen og gjøre ingenting, mens Tuva trives best med tusen baller i luften. De er to kreative og skapende menn­esker som både utfyller hverandre og trenger hverandre.
UTFYLLER HVERANDRE: Ronny elsker å slappe av på sofaen og gjøre ingenting, mens Tuva trives best med tusen baller i luften. De er to kreative og skapende menn­esker som både utfyller hverandre og trenger hverandre. Foto: Charlotte Wiig

Tuva har også hatt noen tøffe utfordringer det siste året. I fjor sommer kunne hun fortelle på Instagram
at hun hadde blitt diagnostisert med forstadier til brystkreft og dermed fikk fjernet det ene brystet.

I en kort periode var hun redd for at datteren skulle vokse opp uten en mamma. Heldigvis ble det ikke sånn.

– Jeg er erklært friskmeldt nå, smiler Tuva og ønsker ikke å snakke mer om det.

Pratmaker

Om Ronny ikke har like mye fysisk energi som sin kone,
er han en ener på skravling. Ronny elsker å skravle og visste allerede som ungdom at han ville bli programleder i et prateprogram.

– Jeg var åtte år og hørte på P3, som var en ganske ny programpost i 1993. Wow, tenkte jeg – det der var fresht. Sånn som prater og spiller musikk i radioen vil jeg også bli.

Og slik gikk det. Etter noen studier, hoppet Ronny av og begynte i NRK. Med seg på CV-en hadde han erfaring fra jobber hos Norsk Gallup der han ringte rundt og spurte om folk ville delta i ulike spørreundersøkelser.

Han fikk betalt per person som gadd å svare. Ronny tjente veldig godt, for når Ronny ringte og spurte hva folk ville stemme ved neste valg eller hvilke kaffemerke de foretrakk, så svarte folk flest. Siden er Ronny blitt kjent for å få folk i tale.

<b>TIDLIG UTE:</b> Ronny var bare åtte år da han bestemte seg for å bli radio-programleder. Det var etter at han hadde hørt på NRKs P3. Den unge gutten mente det å prate med folk og i tillegg spille kul musikk, måtte være midt i blinken for ham.
TIDLIG UTE: Ronny var bare åtte år da han bestemte seg for å bli radio-programleder. Det var etter at han hadde hørt på NRKs P3. Den unge gutten mente det å prate med folk og i tillegg spille kul musikk, måtte være midt i blinken for ham. Foto: Privat

– Hvor lærte du det?

– Hjemme antagelig. Vi prater en god del i mitt barndomshjem, særlig mamma og jeg, svarer Ronny, som er vokst opp i Førde med mamma og pappa og en lillesøster.

– Ja, det er noe av det som er så koselig i Ronnys familie, sier Tuva. Mens det i min familie er mer vanlig å prate når vi deler et måltid eller en flaske vin, kan Ronny og moren bare sitte ned ved bordet og snakke i flere timer.

– Og hva snakkes det om?

– Tja, sier Ronny og ser opp i luften med det ene øyet, mens det blinde øyet er halvveis lukket.

Han er født med en øyesykdom som medførte at han ble blind på høyre øyet. Han har grå stær på venstre øye, men har foreløpig valgt å takke nei til operasjon.

– Vi snakker vel om alt, familie, venner, politikk, tanker og følelser. Mamma spør ofte om hvordan det går med vennene mine. I dag skjønner jeg at det kreves en innsats å holde seg oppdatert på barnas venner, men det gjorde mamma, og det synes jeg var hyggelig. Det er noe jeg vil ta med til mine egne barn når de blir større. Det er en fin type omsorg.

Les også: Vibeke (49) hadde prøvd «alt» – så raste hun ned i vekt: – Folk får hakeslepp

Kreativ uro

Tuva synes også det er kjempefint. Selv kommer hun fra en familie som ble oppløst og som i dag består av mine og dine barn.

Hun har en helsøster og tre halvsøstre, men samholdet i den blandede familien er så bra at det ville være utenkelig for dem å ikke feire jul sammen. Det er utrolig fint.

Tuva er vokst på Ellingsrud utenfor Oslo, i et hus rett i skogkanten. Der elsket hun å leke, mens sommerferien ble tilbrakt på hytta på Jeløya.

Tuva var en aktiv frøken med mange ideer i hodet. Og aktiv er hun fremdeles. I en periode hadde hun stort utbytte av å gå til psykolog. Hun er utdannet sexolog og er opptatt av åpenhet på de fleste områder.

– Noe av det beste jeg har gjort var å være programleder i TV-programmet Love IRL (på Discovery +). Å jobbe med mennesker som er hundre prosent ærlige er meningsfylt.

– Hvordan er det å være programleder i Naked Attraction?

– Fint, sier Tuva og legger til – Men jeg har forståelse for at det å være deltager ikke er noe for alle og enhver.

– Kunne du selv tenkt deg å stille naken på TV?

– Ja, det tror jeg. Hvis jeg var alene og syntes dating var vanskelig. Men jeg måtte ha tenkt meg lenge om, snakket med sjefen min og sikkert noen andre, sier Tuva.

Ronny derimot svarer kort og godt at å stille naken på TV ikke hadde vært noe for ham.

<b>EN GLAD UNGE:</b> Tuva var full av ideer og påfunn allerede som liten og glemmer aldri barndommens fantastiske somrer på Jeløya.
EN GLAD UNGE: Tuva var full av ideer og påfunn allerede som liten og glemmer aldri barndommens fantastiske somrer på Jeløya. Foto: Privat

Gift ved første blikk

Tuva synes også det er inspirerende å jobbe med radio og podkast. Hun er blant annet dama bak den populære Fødselpodden, og hun er den de unge spør om flaue ting i radioprogrammet Juntafil.

Nå er hun aktuell på skjermen som programleder i en ny sesong av den populære serien Gift ved første blikk, der to ukjent lever sammen som om de var gift.

Konseptet er midt i blinken for Tuva og hun gleder seg til å se kjærligheten spire og gro.

Ronny er nettopp ferdig med programserien Et hardt liv for Ronny, der han har utforsket egne og andres uvaner og svakheter, og før det husker vi ham fra NRK-serien Eit feitt liv.

Begge to har tidligere jobbet for NRK, men er for tiden hyppigst å se på TVNorge.

Felles barnebok

Det travle paret har flere jern i ilden, og særlig banker hjertene deres for barneboken de nylig har forfattet i fellesskap, Den vesle Dachsen.

Det er en bok for de aller minste og handler om en mammadachs og en pappadachs som har fått sin første valp. Det fører til mange små og store bekymringer, ganske like de Tuva og Ronny følte på da de fikk sin lille datter.

– Jeg har vel aldri vært så bekymret i hele mitt liv som jeg var den første tiden etter at jeg ble mor, forteller Tuva. Og Ronny nikker – samme der.

– Men det har bedret seg, altså, smiler Tuva.

Snart kommer bok nummer to om den vesle Dachsen og hans omsorgsfulle dachseforeldre. Og snart tar Ronny og Tuva med seg sin lille datter og drar på ferie til Hellas.

– Jeg har gledet meg i to måneder nå, forteller Tuva.

Tuva elsker å glede seg til ting får vi vite av Ronny, mens han tar det mer som det kommer.

– For meg er det å glede seg til en ferie rett og slett en del av selve ferien, synes Tuva. Skjønt ferie og ferie. Etter noen dager på solseng skjer det ofte at paret begynner å drodle ideer til både nye radio- og TV-programmer. Og godt er det, for alle TV-tittere som bare kan glede seg til en høst med både Tuva og Ronny på skjermen.

Ronny og Tuvas favoritter

Beste is på pinne?
Tuva: – Solis, den med solbær og sjokotrekk.
Ronny:
– Royal Trippel med karamell, dyppet i et dobbelt lag med sjokolade.

Første sommerjobb:
Tuva: – På McDonald's, veldig hyggelig, selv om klærne mine luktet så mye hamburger og pommes frites at de måtte henge i kjelleren.
Ronny: – Telefonintervjuer for Norsk Gallup, tjente ganske godt.

Beste sommerminne:
Tuva: – Fra hytta på Jeløy. Vi spiser middag på brygga, og den nye og spennende retten heter Taco.
Ronny: – Der hjemme i Sogn og Fjordane.

Beste festivalminne:
Tuva: – Fra Malakoff-festivalen på Nordfjordeid en varm og vakker sommerdag med Ronny og bandet Highasakite.
Ronny: – Fra Malakoff-festivalen på Nordfjordeid en varm og vakker sommerdag med bandet Highasakite, og at jeg var sammenmed Tuva.

Denne saken ble første gang publisert 09/06 2023.

Les også