Trodde de var guder

Under Den andre verdenskrig landet amerikanske soldater på en øy i Stillehavet. De innfødte trodde de var guder og venter fremdeles på at de skal vende tilbake.

Foto: Ulla Lohmann/INA
Publisert

En av øyene i Stillehavsparadiset Vanuatu heter Tanna. Her har tiden stått stille. De innfødte lever mer eller mindre avsondret fra omverdenen og dyrker sine helt spesielle guder.

For 60 år siden, under 2. verdenskrig, fikk øya besøk fra den store verden.

I forbindelse med kamphandlingene under 2. verdenskrig landet en gruppe amerikanske soldater på Tanna.

De kom fra himmelen i sølvglinsende fly og hadde med seg gjenstander ingen på øya noensinne hadde sett. Kjøleskap, radio, fjernsynsapparat, coca cola. De innfødte så på med store, runde øyne. De hadde aldri sett noe lignende og hadde ingen forutsetninger for å forstå hva det var.

De var overbevist om at amerikanerne kom fra rommet et sted. At de var guder.

Foto: Ulla Lohmann/INA

Guds sendebud

Gudene fra rommet var vennlige. Særlig en av dem, han kalte seg ”John from America”, kom lokalbefolkningen nær. Han lagde ild med en liten metallbit. Han skjøt fugler med en ildsprutende stokk. Og han ga dem et bilde av seg selv. De innfødte hadde aldri sett et slikt bilde.

De var enige om én ting. Alle amerikanerne var guddommelige, men John from America, som etter hvert ble hetende ”John Frum”, var mest guddommelig av dem alle. Han var Guds eget sendebud til jorden. Han er Messias.

Da krigen var slutt, forlot soldatene øya og reiste hjem. Men de innfødte glemte dem ikke. I 1957 ble øya hjemsøkt av en religiøs vekkelse. ”John Frum”-bevegelsen så dagens lys.

Foto: Ulla Lohmann/INA

Høvding Isaac Wan Nekiau er stammens yppersteprest. Han har på seg en amerikansk paradeuniform som ble etterlatt som gave da amerikanerne dro. Han bærer også det hellige bildet av John Frum på jakkeslaget.

”John Frum”-stammens drøm er at de amerikanske gudene skal vende tilbake til øya, med alle sine fantastiske gjenstander.

For å legge forholdene til rette har de troende, som utgjør vel 1000 personer, bygget en flystripe inne i regnskogen.

Ritualer

For å blidgjøre gudene har de innført en rekke ritualer. De dyrker det amerikanske flagget, ofrer til en ørnestatue og slakter griser på seremonielt vis til ære for gudene.

En gang i uken gjennomfører de seremonier som varer hele natten, der de danser seg inn i en transelignende tilstand til ære for amerikanerne.

Foto: Ulla Lohmann/INA

En gang i året feirer de amerikanernes første landing på øya med en storstilt militær parade. Her marsjerer de i amerikanske jeans, med bambusrifler på skuldrene og USA malt på de nakne brystkassene.

De troende bestreber seg på å holde seg isolert fra resten av verden, for å være rene og rede den dagen amerikanerne atter åpenbarer seg for dem. Amerikanerne skal til gjengjeld gjøre dem lykkelige og rike.

John Frum har i de troendes øyne aldri forlatt øya. Han bor inne i en vulkan, som er det aller helligste av deres steder.

Foto: Ulla Lohmann/INA

John Frums løfte er at alle hvite mennesker, inkludert misjonærer, skal forlate Vanuatu, og at de innfødte skal få tilgang til den samme materielle velstand som hvite. Derfor avviser de troende alle aspekter av vestlig dekadense og dyrker sin opprinnelige, enkle livsførsel.

Ikke alle øyas innbyggere er med i den religiøse bevegelsen. De vantro lefler med vestlig livsførsel og blir sett ned på av medlemmene i John Frum-stammen.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2010.

Les også