Tre måneder uten intimkontakt, eller gi opp smarttelefonen?
Overraskende mange ville valgt det første alternativet.

(SIDE2): Det har uten tvil skjedd en del på mobilmarkedet de siste årene, og mobiltelefonen er ikke lenger bare en mobiltelefon. Den kan ringes med, sende sms, ta høyoppløseslige bilder, lage videoer, og lar deg laste ned stadig nye apper for å underholde deg i hverdagen.
Med et stadig større fokus på sosiale medier er det ikke rart at den lille skjermen tar en stor del av livet ditt, men kanskje det er på tide å stanse opp, og avgjøre hvor mye tid telefonen egentlig skal få ta av fritiden din.
En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse, på vegne av Samsung, har slått fast at stadig flere unge føler smarttelefonen forstyrrer hverdagen.
Telefon eller intimkontakt
Hele 76 prosent av deltakerne i undersøkelsen mener at smarttelefonen er med på å lage stress i hverdagen, og forstyrre andre viktige gjøremål.
I spørsmålet om respondentene ville være tre måneder helt uten intimkontakt, eller gi fra seg smarttelefonen, svarte 16 prosent at de heller ville leve uten intimkontakt.

I tillegg oppgir hele 70 prosent av oss at vi føler oss sosiale med mobilen i hånda, og at vi ville fått panikk dersom mobilen forsvant. Spesielt unge voksne i alderen 16 til 24 er redd for å miste telefonen.
Parterapeut og psykolog, Ellen Wessel, oppfordrer nå mobilbrukere til å revurdere det forholdet de har til smarttelefonen.
- Mobilen har for lengst blitt en fast følgesvenn og en forlengelse av oss selv. At vi føler oss sosiale og tilgjengelige kommer av at vi ser på telefonen som noe mer enn bare en mobiltelefon, og at vi tillegger mobilen menneskelige egenskaper. Telefonen gir oss mye, men det er viktig å huske på at hyppig bruk kan komme i veien for de gode samtalene, sier Wessel.
Kan brukes riktig
Det er imidlertid ikke sånn at det å eie en smarttelefon behøver å ødelegge gode relasjoner mellom kjærester, venner eller familie. Det handler om å ha et sunt forhold til det.
Hele 96 prosent av oss er for eksempel enig om at det er frekt å sjekke telefonen i et bryllup, eller i en begravelse. Det som imidlertid kan være urovekkende, er at de fleste av oss mener det er mer uhøflig å sitte på telefonen om du er med noen du ikke kjenner, enn om du er sammen med gode venner.
Det kan føre til at det gjerne er de gode og dype relasjonene som først og fremst blir skadet av elektronikken.
- Stadig flere ser på mobilen som en tredjepart i forholder og savner at parteren deres vier sin fulle oppmerksomet til dem. Telefonen kan skape distanse i et forhold, om man ikek er bevisst på hva sunn mobilbruk er. Om man derimot bruker teknologien rett, kan man styrke relasjoner, sier Wessel, før hun legger til:
- Send din partner kjærlige melder på dagtid, og legg vekk telefonen når dere er sammen.