Tilbake 71 år etter
De tyske og britiske pilotene som måtte gjøre felles front for å overleve i norsk hytte, glemte hverandre aldri.

(SIDE2): I 1994 så Petter Næss et intervju med Horst Schopis der han fortalte hva som skjedde den dagen han og et britisk krigsfly skjøt hverandre ned over Strynefjellet i Norge. Filmskaperen ble slått av verdigheten mannen førte seg med. Men det var da han fikk en telefon fra den engelske piloten på det britiske flyet som inviterte ham til London, at Næss skjønte hvor viktig det var for Schopis å bli sett på som et menneske og ikke bare en representant for en hatet krigsmakt.
Mer fra Side2.no: Besøk forsiden
Landet intakt
27. april 1940, under invasjonen av Norge ble Schopis fly atskilt fra resten av skvadronen på grunn av dårlig vær. Da han og hans tre menn påtraff det britiske Skua-flyet, skjøt de hverandre altså ned.
Noen ble skadet i skytingen, men på grunn av begge piloters ferdigheter landet begge flyene intakt. Da tyskerne siden strevde seg gjennom snøen for å søke ly i en hytte, oppdaget de til sin store overraskelse at de to engelskmennene hadde kommet dit før dem.
- Vi møtte hverandre i døra og håndhilste på kontinentalt vis, skrev Richard «Dirk» Partridge senere om hendelsen. I løpet av få dager vokste det fram et pussig vennskap mellom de to fiendene hvis mål jo var å komme tilbake til krigen så de kunne fortsette å krige mot hverandre.
Tilbake til Grotli
Når Petter Næss i disse dager starter innspillingen av filmen «Comrade», er det med Stig Henrik Hoff, Rupert Grint, Lachlan Nieboer, Florian Lukes og David Kross i hovedrollene .
Les intervju med Rupert Grint og skuespillerne:
En spent og elegant 98-åring, Horst Schopis, håper at han kan komme tilbake til Grotli for å se på. Han var tilbake første gang i 2004 i en alder av 92 år sammen med Simon Partridge, Richard Partridges sønn på invitasjon fra nordmennene i området.
- Noen av mine beste venner har jeg her i Norge, sier Schopis.
- Jeg mislykkes
Petter Næss finner Schopis historie veldig interessant, Han var ikke nazist, men yrkesmilitær og ikke så interessert i å bli pilot, men besto prøven. Han var en av dem som håpet at tyskerne og engelskmennene skulle komme til enighet etter invasjonen av Polen. Men han satte sin ære i å være en god soldat.
- For meg er jo ikke dette en historie, det var en dårlig opplevelse. Jeg ble skutt ned som offiser, jeg ble fengslet. Jeg gikk fra å være en respektert offiser til en kriminell, sier Horst Schopis til Side2.
Krigsfange
Han understreker at hans jobb var å skyte på britiske skip. Samtidig håper han filmen ikke blir noen forherligelse av de britiske og tyske soldatene, men en mulighet til å fortelle hvordan det var der de satt i hytta, hjalp hverandre med sine sår og spiste havregrøt.
Horst Schopis visste dog at han var slått, og tidligere har han sagt at pussig nok sørget Richard Partridge for at han overlevde krigen. For mens ingen andre piloter i hans skvadron overlevde krigen, ble Horst og hans menn tatt med til Vik, deretter til England og så ble de skipet som krigsfanger til Canada. Der var han krigsfange til 1946.
- Vi fikk etter hvert og etter formell klage status som krigsfanger, så vi ble etter forholdene behandlet bra. Hadde vi havnet i Russland for eksempel, hadde vi nok ikke overlevd, forteller han.
Hentet flyet
Richard Partridge og Horst Schopis møtte hverandre igjen i 1977. Partridge selv døde i 1990.
Historien om det tyske Heinkel He 111 og det britiske Blackburn Skua L2940 som skjøt hverandre ned ved Grotli nær Stryn 27. april 1940 er en mindre kjent krigshistorie. Men deler av den kan faktisk bivånes på nært hold i britiske Fleet Air Arm Museum i Somerset.
I 1974 hentet britene opp sitt krigsfly fra Breidalvatnet med norsk hjelp og tok det med hjem.