Tid for bart

Trender kommer og går, og det som var stygt i går kan fort bli kult i morgen. Dette gjelder imidlertid ikke barten, den vil alltid være utrendy. Likevel går vi for bart i november.

Publisert

Med mindre du er trønder, trailersjåfør eller Titano-trendy, vil bart sannsynligvis være noe av det siste du anlegger som en fashion statement eller fordi du har lyst til å prøve noe nytt.

De fleste av oss har nok riktignok stått foran speilet med barberhøvel i hånd, og fjernet alt utenom barten, bare for å se hvordan det ville ha sett ut. Og kanskje har man til og med tatt den med utendørs for å lufte den, men bare som et «gag», en liten spøk i vennegjengen.

I så fall har du mest sannsynlig angret deg umiddelbart, og du kan nesten ikke komme deg på badet og til høvelen raskt nok for å fjerne den. Og så gjør du aldri det igjen.

Bart er nemlig i de aller fleste tilfeller veldig stygt. Med mindre du har en alt for kort overleppe eller du virkelig trenger fokus andre steder enn mot nesa eller munnen din, så skal du ikke ha bart, enkelt og greit.

Omtrent dette var utgangspunktet da JC, Adam, Luke og Travis satt på en bar i Melbourne, Australia, en søndag i slutten av oktober i 2004.

De diskuterte ulike tilbakevendende trender, og slo fast at barten nok var et fenomen som aldri kom til å komme tilbake.

Som alltid når menn sitter og drikker sammen er det ikke langt fra diskusjon til utfordring – jeg har selv endt opp med å måtte gå Birken – og før dagen var over hadde det kulminert i en konkurranse med 30 deltakere om hvem som kunne gro den mest imponerende barten i løpet av en måned.

UNCOOLNESS

Australierne begynte å samle inn penger mens de sparte til bart, blant annet blant venner og kjente, og i slutten av november kunne de presentere en sjekk på 54.000 australske dollar til kreftforskningen.

- It blew us away, forteller bartegrunnlegger Justin «JC» Coghlan.

- Vi skjønte at dette var noe nytt, noe bra som kunne brukes både til å spre kunnskap om sykdommen og samle inn penger til forskning.

Over årene utviklet det seg, og spredte seg utover Australias landegrenser, og i november i år kommer godt over en million til å gjøre det samme. Blant kjentfolk er måneden for anledningen er døpt om til Movember, en sammenslåing av moustache og november, og deltakere kalles en Mo Bro.

- Barten er jo selve symbolet på uncoolness, sier JC.

Han mener at det at den er så ukul gjør at den vekker oppsikt og vil kunne skape diskusjon. Noe som gjør det perfekt for å sette fokus på menns helse. Du møter en kompis på gata i midten av november, og det vil nesten være umulig at han ikke kommenterer at det har lagt seg et lite pelsdyr på overleppa di. «Hvorfor jeg har anlagt bart? Jo, nå skal du høre!».

- Det er mange som har gjort mye på andre sykdommer, for eksempel har de fått til masse med brystkreft, men det er ingen som gjorde noe på prostatakreft, som er en av sykdommene som tar flest liv hos menn, forteller JC. Han forteller at 5000 nordmenn får prostatakreft årlig, og 1000 dør hvert år.

- Det vil si tre menn hver eneste dag, sier JC.

FORSKNING

Ti år senere har altså 30 mann blitt til godt over en million, i fjor ble det samlet inn 839 millioner kroner. Bart er fortsatt ikke i nærheten av å bli trendy, men det kan faktisk være med på å gjøre en forskjell.

- Vi har blant annet finansiert et forskningsprosjekt som involverer 150 forskere, der man nå er i ferd med å kunne lage tester som vil kunne avgjøre hvor alvorlig prostatakreften hos den enkelte er. Slik at man unngår feil- eller overbehandling, forklarer JC.

BARTEBY

I Norge har movember-bevegelsen virkelig tatt av etter at det kom til landet for tre år siden. Både privatpersoner, bedrifter og idrettslag har kastet seg på bartebølgen.

- Stavanger Oilers, RBK og herrelandslaget i håndball er blant dem som vil spare i år. Og det er også blitt en viss konkurranse byene i mellom. De kan ikke sitte i Trondheim og se på at byer som Oslo og Stavanger utfordrer dem på å være bartehovedstad, ler JC.

GOD SAK

Nå hiver undertegnede og Side3 seg på bartebølgen. Jeg skal i løpet av movember gro bart og holde Side3s lesere oppdatert på barteprosjektet, i tillegg til at jeg kommer til å lage saker på andre som sparer til bart.

Side3 betaler lønna mi som bidrag til min «mobro-side» mobro.co/matsulshagen . Her kan også dere lesere bidra, enten med penger til min bart (slapp av pengene går uavkortet til movember og kreftforskning, og ikke til bartevoks) eller du kan spare til din egen bart på ditt eget «Mo Space».

Send meg gjerne en melding om du har et spennende prosjekt, en spesielt fin bart eller andre ting relatert til bart, prostata eller kreft, og legg deg til Side3s og Nettavisens Mobro-team .

Som dere kan se på bildet har jeg spart til bart en gang før, det vil si jeg lot være å barbere meg i en tidagers periode og så tok jeg alt utenom barten i forbindelse med en artikkel i FHM med tittelen «My name is Mats» skulle gjøre opp igjen for gamle synder og tabber etter modell av TV-serien «My Name is Earl».

Å dra hjem med kollektivtrafikk med den børsta under nesen var noe av det flaueste jeg har gjort i min karriere. Og det var bare en gang. Nå skal jeg gjøre det hver eneste dag, og jeg skal spare i 30 dager. Jeg kan nesten garantere at dette ikke blir noe pent syn. Men det går i hvert fall til en god sak.