BACK TO THE 90`s:

Ti fenomener fra 90-tallet som vi alle husker

Furby, skoledagbøker og en ung Thorbjørn Harr var noe av det som hypet på 1990-tallet.

POPULÆRT 90-TALLSSPILL: Pog ble en hit på midten av 90-tallet og i de norske hjem satt utallige barn og tenåringer og "flippet" og "slammet".
POPULÆRT 90-TALLSSPILL: Pog ble en hit på midten av 90-tallet og i de norske hjem satt utallige barn og tenåringer og "flippet" og "slammet". Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Det begynner å bli noen år siden det fargerike 1990-tallet, tiåret som både er elsket og hatet.

Det som var hot da er ikke lenger så aktuelt, og dagens barn og ungdom har ikke engang hørt om juveler som Discman, Pog og Spice Girls-album.

Her byr vi på noen av tiårets mange fenomener:

1. Ordlista T9

I dag ler vi ofte av autokorrekturen på telefonen som fra tid til annen kan føre til at vi sender en SMS som ble ganske så annerledes enn tenkt.

På 1990-tallet var det ordlista T9 som gjaldt. Dette var før smarttelefoner, og for å skrive en melding måtte man trykke utallige ganger på nummertastene for å få den bokstaven man var ute etter.

GØY MED ORDLISTE: Ordlisten på de gamle mobiltelefonene hadde stor underholdningsverdi på 90-tallet.
GØY MED ORDLISTE: Ordlisten på de gamle mobiltelefonene hadde stor underholdningsverdi på 90-tallet. Foto: Getty Images.

Denne tastingen ble fryktelig slitsom etter hvert, og T9 ble populær på andre halvdel av 90-tallet. Da holdt det å trykke én gang på hver tast, og så gjettet mobilen hvilket ord du mente å skrive.

Her ble det oppdaget mange morsomme oversettelser, som at «fest» ble oversatt til «edru» og «ok» ble til «øl». Men det vi lo mest av var ord vi ikke nødvendigvis visste om: «loffen» ble det upassende «jødedo», «hagestol» ble «hagerunk» og «honorere» ble «homosepe».

Det er kanskje ikke så rart at det ble endret ...

Les også: Hotel Cæsar-stjernen snakker ut: Ble sykmeldt i et helt år

2. TV-serier

Tiåret bød på utallige sitcoms, noen av tidenes beste og noen som for lengst er glemt.

«Friends» er en av seriene som fremdeles er høyt elsket, men nå ler vi ofte før poenget kommer, bare fordi vi vet at det snart blir morsomt.

Den norske serien «Tre på toppen» er derimot mer forglemmelig og hadde ikke veldig lang levetid. Dette var mange år før Thorbjørn Harr ble en internasjonal TV-stjerne, og i dette klippet ser du også flere andre kjenninger før de ble ordentlig kjente.

3. Furby og Tamagotchi

På slutten av 90-tallet kunne endelig alle få seg et kjæledyr, selv om man var allergisk eller om foreldrene ikke orket styret. Furby var kosedyret som kunne snakke, spise, sove og danse.

Det var stor stas å leke med den lodne saken som også kunne nyse og kommunisere med andre Furbyer.

Også fenomenet Tamagotchi ble en stor "hype" på slutten av 90-tallet. Den lille minicomputeren simulerte et kjæledyr som man både måtte mate og tørke opp etter for at dyret skulle vokse og overleve.

4. "Bloopers" etter rulleteksten

I dag kan vi lett lete oss frem til tabber, såkalte bloopers, fra filmer og TV-serier bare ved å gjøre et lite søk på YouTube. Slik var det ikke før. På 90-tallet var bloopers en høyt elsket skatt som kun noen få filmer inkluderte på slutten.

5. Hahaha, se på 1980-tallet!

På 1990-tallet lo man av hvor «fjerne» og «corny» folk så ut på 1980-tallet, med leggvarmere og hockeysveis.

Problemet var bare at mange av 90-tallets motefenomener ikke nødvendigvis var så veldig mye bedre...

6. Søppeldynga og Mr. Lee

Det danske godteriet fra BonBon var en stor favoritt. Godisen kom i former som så ut som blant annet tissebleier, hundebæsj, fisk og ørevoks og var å finne blant lørdagsgodtet hos mange barn.

Mr. Lee-nudler gjorde også sitt inntog for alvor dette tiåret og ble raskt en storfavoritt hos mange barn.

7. Blader

På 90-tallet var blader en stor hit og såkalte "jenteblader" som Girls, Starlet, Topp og Vi og gutta var meget populære. En av de kuleste spaltene var innsendte flauser.

Her fikk vi lese om jenter som fikk mensen i hvite bukser, kyss som ikke gikk etter planen og folk som snublet foran hele skolen. De aller fleste flausene endte med at hovedpersonen enten var rød som en tomat eller ville synke i et hull i jorda. En stor hit på overnattingsparty med venninnegjengen!

Les også(+): – Jeg satt på skolebussen, og der var jeg i avisen med puppene mine

8. Skoledagbøker

Også skoledagbøker var en stor sak dette tiåret. Uten en skoledagbok var ikke skoleåret komplett og det var utallige merker å velge mellom; Pusur, Plysj, O`boy (som inneholdt en ny type i baris for hver måned) for å nevne noen.

I skoledagbøkene skrev man sine innerste hemmeligheter om venner, forelskelser, fester og alt annet som foregikk i et viktig ungdomsliv på 90-tallet.

GØY AKTIVITET: I Norge ble en pakke med 4 pog og 1 slammer solgt for 15 kroner.
GØY AKTIVITET: I Norge ble en pakke med 4 pog og 1 slammer solgt for 15 kroner. Foto: Getty Images.

9. Pog

Dette merkelige spillfenomenet gjorde for alvor sitt inntog midt på 90-tallet og ble svært populært blant barn og ungdom for en periode.

Spillet gikk ut på at to spillere valgte et likt antall pogs til en stabel som skulle stå mellom spillerne. Man skulle deretter bruke en såkalt "slammer" på denne potten for å forsøke å snu så mange som mulig. De man snudde vant man.

I Norge ble pakker med fire pog og en slammer solgt for 15 kroner.

Les også: 5 kjappe triks for en kulere hestehale

10. Musikken

POPULÆRE GUTTER: Backstreet Boys smeltet mange hjerter på 90-tallet.
POPULÆRE GUTTER: Backstreet Boys smeltet mange hjerter på 90-tallet. Foto: Getty Images.

Det ble gitt ut mange minneverdige låter på 90-tallet og samleplatene McMusic startet sin suksess med første plate i 1997.

Denne inneholdt store 90-talls navn som Backstreet Boys, Hanson, All Saints og Ricky Martin.

Det svenske artistfenomenet Dr. Bombay var også et fenomen (heldigvis et kortvarig et), og de svært politisk ukorrekte sangene var meget populære en periode.

Denne saken ble første gang publisert 29/05 2016, og sist oppdatert 09/07 2021.

Les også