Test: Ford Fiesta ST
Dette kan bli en ekte klassiker.

Da vi for en stund tilbake testet Ford Focus ST pekte vi på at den gir vanvittig mye kjøreglede, men at den rammes av Norges desidert dummeste avgift.
Resultatet er at en relativt billig lekebil, i praksis koster en hånd og et bein. 455.000 kroner er den rett og slett ikke verdt. Ikke fordi bilen er dårlig, men over halvparten av den prisen er ren engangsavgift.
Les også: Rammes av Norges dummeste avgift
Samme oppskrift - mindre innpakning
Men nå har Ford fulgt nøyaktig samme oppskrift som på Focus ST, men de har gjort det i en mye mindre bil - nemlig Fiesta. Og resultatet er rett og slett oppsiktsvekkende.
Vi har tidligere testet Fiesta i facelift-versjon: Verdens beste motor i en ny småtass
Fiesta er rundt 20 centimeter kortere, 12 centimeter smalere - men viktigst av alt: Den veier 200 kilo mindre enn storebror Focus.
Hvorfor er det viktig? Jo, for det første er det nesten alltid slik at mindre vekt gir mer kjøreglede. Men i denne sammenhengen betyr det også at en kan få like mye moro ut av en mindre motor.

Så mens Focus ST har en 2-liters motor på 250 hestekrefter, oppnår en omtrent det samme i Fiesta med 1,6-liters motor på 182 hestekrefter.
I en bil som vei under 1100 kilo, er det mye. Veldig mye.
For å gjøre det ekstra morsomt: Dette er en bensinmotor som har maksimalt dreiemoment tilgjengelig allerede ved 1600 RPM.
Ekstrem kjøreglede
La gå, det er offisielt ikke like mange hestekrefter per tonn som på Focus ST, men du vil aldri legge merke til dette. Forder er alltid morsomme å kjøre, og Fiesta er av de aller, aller beste. Den er lett og ledig, og med ST-motor gir den en kjøreglede uten sidestykke. Styringen er presis og engasjerende, samtidig som utslaget er progressivt og rattgangen er kort.

En skjærer gjennom svinger med den største selvfølgelighet, og en forstår at det er Fiesta som velges som basismodell når en skal lage rallybiler - ikke storebror Focus.
At bilen «bare» har 182 hestekrefter, sørger i tillegg for at bilen har langt mindre «torque steer» enn storebror, for på forhjulsdrevne biler går smertegrensen et sted mellom 210 og 230 hestekrefter.
En solid ekstra bonus
Og den ekstra bonusen? Prisen selvsagt. Mindre motor, mindre vekt og billigere bil gjør at startprisen er 123.000 kroner lavere enn på Fiesta ST enn på Focus ST, og vi tror jammen meg vi hadde valgt Fiestaen om vi måtte velge bare ut fra hvor vi har det mest moro.
Vi kan i alle fall med hånden på hjerte si at vi ikke vet om noen bil på markedet som gir mer kjøreglede for pengene enn Fiesta ST.
Bilen oppleves lynrask, utrolig kontrollerbar, leken og den skjærer gjennom svingene på en måte som gir deg lyst til å kjøre lange omveier.
Den er praktisk også
Toyota GT86 tilbyr selvsagt enda mer kjøreglede, med sin rendyrkede stil og bakhjulsdrift, men prisen er mye høyere.

Les også: En utrolig morsom lekebil for voksne
I tillegg har Fiesta ST bakseter som faktisk kan benyttes - selv med de enorme Recaro bøttesetene som sitter foran. Vi trodde det skulle bli grusomt i baksetet, men det fungerer faktisk overraskende bra. Selv med litt lange bein kan vi vanskelig se for oss at en time eller to i baksetene vil by på noen problemer.
Og Ford har til og med klart å gjøre plass til ting i bagasjerommet også.
Så er det noe negativt?
Etter så mye pent prat om Fiesta ST, er det noe negativt å melde?
Vel, ja, det er det. Fiesta ST er en folkelig bil hvor en har presset ganske hardt på for å gi sportslige egenskaper. Når du legger inn 6. giret og faktisk bare skal cruise, gir det noen ulemper eller to.
For det første er bilen stivt satt opp. Veldig stivt. Dette gir veldig gode kjøreegenskaper når du skal ha det gøy, men på ujevn vei er det ikke spesielt behagelig.
Støynivået er også påtagelig høyt. På motorveien målte vi rundt 67 dBA støynivå, men støyen ligger ganske høyt i frekvensspekteret, så det opplevdes enda høyere enn dette. Langtur blir dermed litt slitsomt. Det blir også slitsomt i lengden at Ford faktisk fyller bilen med kunstig motorlyd for å kompensere for at en vanlig 4-sylindret motor i seg selv ikke fragir seg noe særlig sportslig lyd.

Dessuten har bøttesetene fra Recaro minimalt med justeringsmuligheter, og etter å ha sittet i bilen et par timer av ganger, kjenner i alle fall undertegnede at setene var litt smale i rumpa. Dette kjenner man ikke umiddelbart, og hensikten er selvsagt at man skal sitte støtt i svingene, men justeringsmuligheter hadde vært å foretrekke.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at Ford har et interiør, og spesielt multimedieenhet, som designmessig ikke er markedes aller mest moderne.
Men når det er sagt, er dette «ulemper» som primært kommer automatisk ved å lage en sportslig bil. En kan ikke få i pose og sekk, med mindre man legger på påkostet adaptivt understell - og da forsvinner hele prisargumentet.
Konklusjon
Fiesta ST skaper en veldig lav innstegsmulighet til sportsverdenen, i alle fall i norsk sammenheng, og gir kjøregleden til biler som koster merkbart mer. Effektiv motor og lav vekt gjør også at driftskostnadene holdes nede.
Og selv om bilen er en av de mest kjøreglade bilene vi har kjørt på lang tid, er det likevel fint lite du ofrer med tanke på praktikalitet. Baksetene er fullt ut brukbare, bagasjeplassen er som på en hvilken som helst Fiesta - og den er på ingen måte vanskelig å kjøre rolig om svigermor skulle ønske å sitte på en tur.

Alt ligger til rette for at nye Fiesta ST kan bli en sann klassiker. Den gir optimalt med kjøreglede for en overkommelig pris.
OK, det er ikke bakhjulstrekk, noe som mange vil mene er en forutsetning for å kunne være en lekebil. Men se på Golf GTI: En trenger ikke bakhjulstrekk for å bli en klassiker.