Tar farvel med Trond Kirkvaag
Allerede en time før Norges beste komiker Trond Kirkvaag ble bisatt var Vestre Krematorium nesten full.
(SIDE2): Trond Kirkvaag tapte kampen mot kreften, og døde fredag 16. november. I dag, fredag blir han bisatt i Vestre Krematorium i Oslo.
Allerede en time før bisettelsen var i gang strømmet folk til krematoriet for å ta farvel med komikeren.
Noen av dem som ankom Vestre Krematorium tidlig var Jon Skolmen, Pål Bang-Hansen, Lars Mjøen og Knut Lystad som Kirkvaag skapte KLM sammen med, Nils Vogt, Harald Eia, Bård Tufte Johansen, Robert Stoltenberg, Kristian Skolmen, Tine Skolmen, Trond Viggo Torgersen og Fabian Stang.
Se bilder nederst
Andre som ønsker å vise Kirkvaag den siste respekt er Trond Giske, Anne Marie Ottersen, Ingar Helge Gimle, Knut Nærum og Jon Almaas.
Størst
- Dette er en veldig, veldig trist dag. Jeg tenker på Merete og sønnene. Trond var fantastisk å jobbe med. Jeg har aldri hatt det så gøy på jobb som da vi satt hjemme hos meg og skrev de to Trotto Libre-seriene. Vi har mistet den største TV-komikeren Norge noen gang har fostret, uttalte Otto Jespersen til Nettavisen dagen etter Trond Kirkvaags bortgang.
De to komikerne lagde «Trotto Libre» sammen.
Flere dør av kreft
Trond Kirkvaag var definitivt på toppen blant norske komikere, og døde dessverre altfor ung. Han delte den samme triste skjebnen med Grethe Kausland, som døde samme dag som Kirkvaag - kun 60 år gammel. Norge har dermed mistet to store komikere, begge av den triste sykdommen kreft.
- Hun var så ualminnelig alminnelig og hun ble en av gutta. Hun fikk aldri en dårlig kritikk, men hun var ingen stjerne i egne øyne, sa en rørt impressario Jørg Fr. Eilertsen i sin tale under Grethe Kauslands begravelse i Uranienborg kirke i Oslo.
30 år i bransjen
Over 30 år som humorist i NRK gjorde Trond Kirkvaag til en av de mest folkekjære TV-kjendisene noensinne. NRK-karrieren startet i 1968, der han først jobbet som produksjonsassistent og inspisient, og etter hvert som programsekretær.
Komikeren Kirkvaag begynte vi først å bli kjent med gjennom samarbeidet med Jon Skolmen, Andreas Diesen og Bjørn Sand på 1970-tallet.
Senere har vi fulgt Kirkvaag i «The Norway to broadcasting», «Trotto libre», «KLM», «Nynytt», «Brødrene Dal» og en rekke andre morsomme TV-sukesser.
198831
Provoserte familien
Men Kirkvaag kunne også provosere - spesielt sin egen familie. I september ga han ut boken «Kom ikke nærmere. Jeg og far», en ærlig biografi med avslørende historier om sin far og blant Norges første store kjendiser, Rolf Kirkvaag, bedre kjent som Sjonkel Rolf.
Kirkvaag bekrev farens mørke side, og avslørte at han slo barna.
- Broren min la seg over knærne til far. Det smalt, skriver han i boken. Videre kommer det frem at barna var så redde for faren at de kalte ham for «Den Fremmede».
Nettopp denne boken har fått Trond Kirkvaags bror, Rolf Kirkvaag jr. til å rase. Han mener at foreldre flest var så strenge som dette på den tiden.
- Jeg kjenner meg ikke igjen i Tronds beskrivelse av far, men forstår at han kan ha opplevd far annerledes. Barndommen vår var preget av disiplin og strenge foreldre, men det tror jeg gjaldt de fleste som vokste opp på 50- og 60-tallet, sa Kirkvaag jr. til VG Nett tidligere i høst.
Etter familiens ønske ble journalister og fotografer bedt om å ikke fotografere eller referere fra selve seremonien inne i Vestre Krematorium.
Les mer om Trond Kirkvaag her: