«Sykt Perfekt»: - For ett år siden klarte jeg ikke å bevege meg utenfor soverommet

18 år gamle Thea har sosial angst og får beskjed om å skjerpe seg.

Publisert

(SIDE2): I TV 2-serien «Sykt Perfekt» møter vi sju norske jenter som forteller om sin hverdag og det å være ung i dag.

Dokumentarserien er innom temaer som prestasjonspress, kropp, selvfølelse, stress og psykiske plager.

En av jentene i serien er 18 år gamle Thea. Hun har sosial angst, en sykdom hun har hatt i seks år. 

- Nervøs for alt

- Det å ha angst er helt forferdelig. Du er redd konstant og man klarer ikke å leve normalt, sier Thea til Side2.

18-åringen forklarer at hun er redd for andre mennesker og hva andre folk tenker om henne. Tidligere kunne hun våkne ved 4-tiden på natta og ligge å grue seg for å starte dagen.

- For ett år siden klarte jeg ikke å bevege meg utenfor soverommet. Jeg var nervøs for alt jeg gjorde, bare det å gå på butikken føltes helt håpløst ut.

Thea har i flere år gått til barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), men det var først i sommer at hun følte at ting begynte å bli bedre.

- Da begynte jeg å gå til en coach og han har snudd opp ned på livet mitt. Han har endret tankemønsteret mitt og han hjelper meg med å gi tankene mine en helt ny mening. Ingen tanker har noen verdi før du gir det noen mening, sier hun.

Også Tringa er med i «Sykt perfekt», les om henne her:  - Jeg stresser så mye for å passe inn i to kulturer at jeg aldri føler meg bra nok

SYKT PERFEKT: Thea (18) er en av jentene som er med i dokuserien på TV 2.
SYKT PERFEKT: Thea (18) er en av jentene som er med i dokuserien på TV 2. Foto: (Theaharmens.blogg.no)

Både positiv og negativ respons

I dag har Thea to deltidsjobber i tillegg til at hun går på skolen, men selv om hun har opplevd framgang så presiserer 18-åringen at hun ikke er frisk fra sykdommen. 

«Jeg er evig takknemling for all den positive responsen jeg får, allikevel så brenner de negative kommentarene seg fast i hjernen min. "Du er ikke syk, du har ingen problemer", "Skjep deg"» skriver Thea på sin blogg.

Hun forteller at mange ikke tar henne seriøst og at det er flere som ikke tror på at hun har en reell sykdom.

«Du som sitter der nå og ber meg om "å bare skjerpe meg", du skal vite at det er ikke så lett. Hadde det vært såpass lett og bare skjerpe seg og leve et normalt liv, så hadde jeg så klart gjort det?», fortsetter bloggeren. 

«Jeg vet det er så uendelig mange som kommer til og fortsette med å be meg om å skjerpe meg. Og jeg forstår dere. Meget mulig at dere har blitt friske fra angst ved å skjerpe dere. Men jeg kan garantere at når dere var på deres verste, så gikk det ikke ann å bare skjerpe seg. Resten av dere som aldri har slitt psykisk som ber meg om det samme. Prøv dere i mine sko en dag, og jeg skal vise dere at det ikke bare er så lett som å skjerpe seg», skriver hun.

- Mange sier at vi skal være glad for at vi lever i Norge og at vi må skjerpe oss. Og ja, vi har det bra, men likevel er det mange som er redde for å være seg selv og dermed trekker seg selv ned, sier Thea til Side2.

- Terapi

Likevel angrer Thea ikke på at hun har stilt opp i «Sykt Perfekt» og mener at det er på tide at noen forklarer hva sosial angst faktisk dreier om.

- Det er tabu å snakke om angst. Tidligere fant jeg ingenting om angst på nettet og tenkte at noen må fortelle hva det handler om. Jeg fikk så mange gode tilbakemeldinger og derfor valgte jeg også å være med i «Sykt Perfekt», sier hun.

- Det å ha vært med i denne serien har hjulpet meg veldig mye, det har vært som terapi. Nå føler jeg meg bare lettet, legger 18-åringen til.

Hva er ditt beste råd til de som opplever angst?

- Det er å erkjenne at man har et problem og at man må finne noen å snakke med, sier Thea.

«Sykt Perfekt» ser du på TV 2 onsdager klokken 21:40.

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2016.

Les også