Svindlet for nær 30 millioner
Og nordmannen betaler fortsatt!

Side3 publiserte onsdag historien om Anders, som kalte seg Reodor Felgen og lurte nigeriasvindlere trill rundt.
Etter måneder med e-postutveksling og løfter om mulig storgevinst fikk han til slutt gutta fra Nigeria til å bygge en olabil for Det internasjonale olabilracingforbundet.
Såkalt nigeriasvindel har nærmest alle vært borti, og artikkelen engasjerte svært mange. Den ble lest av over 120.000 mennesker og er delt nesten 15.000 ganger på Facebook.
Rådgiver Anne Dybo i Økokrim synes saken er underholdende, men advarer andre nordmenn mot å prøve det samme.
- Det er noe som heter at man klarer ikke å svindle en bedrager, og det bør en ha i bakhodet. Dette er personer som vet hva de driver med, som har holdt på i årevis og som kjenner alle triksene. Den første nigeriasvindelen jeg kjenner til, skjedde allerede i 1957, sier Dybo til Side3.
Da var det et fiskebruk i Nord-Norge som sendte tørrfisk til Nigeria uten å få betalt for det. Siden har bedrageriene blitt stadig mer avanserte. De såkalte «nigeriabrevene» er organisert milliardindustri, og anses å være den fjerde største «økonomien» i Nigeria.
Har du en god historie om nigeriasvindel? - Tips oss på [email protected].
100 millioner hvert år
De fleste med en e-postadresse har mottatt en slik e-post med tilbud som er så gode at de ikke kan være sanne. Likevel er det svært mange mennesker som går rett på.
- Ja, veldig mange blir lurt. Det er særlig gjennom kjøp og salg, og ikke minst dating, på nett. Mange blir så følelsesmessig involvert at de ikke klarer å slutte. Selv når vi ringer eller tar disse personene inn på kontoret, klarer vi bare å overbevise halvparten at de blir svindlet.
Hvert år forsvinner hundre millioner kroner ut av Norge via nettdating.
Dybo forteller at Økokrim i enkelte tilfeller har kontaktet banker for å advare om svindler. Banker har så på eget initiativ nektet kundene sine å overføre mer penger.
- Hvis du først har involvert deg med en svindler, og trekker deg ut, er det fare forbundet med dette? Risikerer du at de plutselig en dag dukker opp hjemme hos deg?
- Nei. Det siste året har det blitt mer og mer trusler. De truer med å komme på døren eller å gjøre noe med familien. Men det er ikke noe å være redd for, de kommer ikke på døren din.
Låner seg til bunnløs gjeld

I de verste tilfellene av svindel tar nordmenn opp lån på hus, hytte og båt, låner penger fra venner og familie og til slutt kriminelle miljøer.
Det kan ende med tragedie.
Det verste eksempelet på nigeriasvindel i Norge Dybo kjenner til, er to nordmenn som har betalt 20-30 millioner kroner hver. En av personene, en mann i 40-årene, betaler fremdeles. Han er overbevist om at det ikke er en svindel.
Det hele begynte med en romanse på nett. Etter hvert får han vite at kvinnen har arvet en gullgruve i Ghana. Om han kan hjelpe henne med å selge den? Eller kanskje han selv kunne være interessert i å kjøpe?
- Svindlerne er svært proffe. Ofrene kan reise ned og få se på gruva. De får med seg gull hjem som de kan teste hos en norsk gullsmed. De blir også invitert til England eller Holland for å møte andre kontakter der. Også her får de gjerne med seg prøver på gull.
Det hele kan fremstå som svært troverdig, men hvordan klarer svindlerne å hale ut mer og mer penger uten at offeret får noe tilbake?
- Det er et lite mysterium hvordan svindlerne klarer å holde svindelen i gang, men de bruker et språk som vi ikke er vant med. «Jeg har det svært vanskelig i livet, jeg kan komme til å ta livet av meg dersom du slutter å betale». Da kan det være vanskelig for personer som er følelsesmessig engasjert å trekke seg ut, forteller Dybo.

Bruker Facebook og datingnettsider
Rådgiveren fra Økokrim forteller at det er ingen unge mennesker, men godt voksne personer i 40-, 50- og 60-årsalderen som lar seg lure. Stadig flere er medlem av Facebook og datingnettsider som Match.com.
- Personer i denne alderen har ikke den samme sperren som unge mennesker overfor personer som de absolutt burde holde seg unna. Mange tror «alt» de leser på nett. Mange norske kvinner er lurt i en nigeriasvindel hvor kvinnene kom i kontakt med en angivelig amerikansk offiser stasjonert i Afghanistan, forteller Dybo.
Etter hvert får kvinnene vite at han ikke har fått lønn på mange måneder, kunne de sendt over et lite bidrag? Svært mange gjorde det.
- Vi ser at de som blir involvert i slike svindler gjerne nettopp har opplevd ting som har vært vanskelig for dem, som seprasjon, skillsmisse eller at de fra før av er i en vanskelig økonomisk situasjon, forklarer Dybo.
På nettsidene til Økokrim opplyses det at norske kvinner som lar seg lure stort sett ikke tar så store sjanser, og som regel stopper de utbetalingene etter en stund.
- Menn som treffer kvinner på nettet blir derimot som regel dypere engasjert. De starter ofte å planlegge fremtiden og sender millioner av norske kroner til helse, hus og bryllup. Ellers drar de gjerne ned for å treffe vedkommende og kan da bli presentert for et angivelig familiemedlem som utgir seg for å være slektning av en prominent person. Som regel dukker det opp forespørsler om fiktive samarbeid der kvinnens «slektning» tilbyr offeret store fortjenester ved å frakte kasser med penger eller gull ut av landet. Vi har flere tilfeller hvor menn har underslått penger fra arbeidsplassen sin for å finansiere slike prosjekter, heter det videre.
- Det er veldig enkelt å unngå å bli svindlet på nett. Bare la være å svare, oppfordrer Dybo.
Økokrim har lagt ut en oversikt med de vanligste svindelmetodene på nett. Du finner den her.
Har du en god historie om nigeriasvindel? - Tips oss på [email protected].