Supermånen fikk jorden til å gispe

Fantastiske bilder av moder jords nærmeste nabo strømmer inn.

En mann og hans hund beundrer supermånen sett fra Shadow Mountain Sports Complex i  den amerikanske delstaten Nevada mandag.

Nå kan himmelfenomenet supermåne igjen ses på nattehimmelen, og eventyrlige bilder av fenomenet popper opp i sosiale medier.

Mandag 14. november ble avstanden mellom jorden og månen redusert med 50.000 kilometer. Fenomenet oppstår når det er et sammenfall mellom fullmåne og den minste avstanden mellom jorden og månen.

Screen9v2

Ifølge magasinet National Geographic må vi helt tilbake til 1948 for å oppleve at en fullmåne var så nær vår egen klode som den var i går.

En supermåne kan være så mye som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en vanlig fullmåne. Om været tillater det, vil den store månen være synlig over hele Norge.

En kombinasjon av bilder viser hvordan supermånen så ut i ulike deler av verden. Nederst til venstre stiger den bak en bygning i Madrid, videre i Kuala Lumpur, bak et romfarttøy i Kasakstan. Så ser vi folk beundre himmelfenomenet på en strand i Chennai. I rad to til venstre går et fly inn for landing på Heathrow i London, det neste er fra Egypt og så et fra Myanmar. Øverst til venstre stiger månen over Kongressen i Washington DC før vi skal til Los Angeles og til slutt ser vi månen bak en gondolvogn i London.

Les også: Om noen dager kan du se den største supermånen på nesten 70 år

Mens supermånen var godt synlig over blant annet Australia, Mexico og USA, var muligheten for å få øye på den på våre breddegrader samme døgn minimale.

Men det er nye muligheter tirsdag:

– Det ligger et grått skydekke over landet her østafjells. Det er nok mer sannsynlig å få sett den tirsdag. Da vil det være litt klarvær, så sjansen er vesentlig større. Jeg tror nok den er ganske stor og fin da også, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt i Oslo til NTB.

Supermånen stiger bak romfartøyet Soyuz MS-03 i Kasakhstan før oppskytingen til den internasjonale romstasjonen (ISS).

Får du ikke med deg fenomenet, er det lenge til neste gang. Ifølge NASA vil neste mulighet være 25. november 2034.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));