Studie: Steinalderdietten tar feil

Forskerne avviser at våre forfedre ikke spiste poteter.

Publisert

En av de populære diettene om dagen er den såkalte steinalderdietten, eller paleodietten. Tanken bak er å spise det samme som våre forfedre gjorde – høyt proteininnhold og lite karbohydrater, i form av fisk og kjøtt, bær og nøtter. Kun en begrenset liste av frukt og grønnsaker er «tillatt», ettersom karbohydrater og stivelse er sett som ikke-eksisterende i våre forfedres kosthold.

Men en ny studie, gjengitt i The quarterly review ofbiology, setter et stort spørsmåltegn ved holdbarheten i en slik oppfattelse av hva mennesket i tidligere tider spiste. Forskerne hevder våre forfedre både spiste – og trengte – karbohydrater like mye som vi gjør nå.

Forskerne har sett på arkeologiske, genetiske og fysiologiske bevis, og hevder karbohydrater fra planter og kjøtt var både nødvendige og ønsket i matveien i menneskets evolusjon.

Steinalderdietten tar (stort sett) avstand fra rotgrønnsaker som for eksempel poteter, men forskerne hevder slike planter var en viktig del av våre forfedres kosthold – blant annet fordi de var lette å grave opp når man trengte dem.

- Selv om kjøtt kan ha vært foretrukket som mat, kostet det langt mer energi å skaffe det, enn å grave opp grønnsaker fra jorden, skriver forskerne.

De mener også at hjernens utvikling over tid tyder på stort behov for energi, også fra karbohydrater, ikke bare proteiner – som i for store mengder kan være skadelig for menneskekroppen.

LES også: - Lavkarbo gjør deg glemsk

Dette synet støttes også av to andre utviklingstrekk på denne tiden, mener forskerne: Spyttet, salvia, utviklet seg til å kunne bryte ned stivelse fra planter, og mennesket lærte seg å tilberede maten over varme. Begge disse faktorene var med på å gjøre grønnsaker lettere å fordøye. Det igjen var med på å øke fruktbarheten, samt å gi mødre større produksjon av morsmelk.

STEINALDERMAT: Fisk og bær.