Året var 1994

Strandlek, Pamela Anderson og olympiske leker

Nasjonalromantikken blomstret i anledning OL på Lillehammer. I Vi Menn var det imidlertid fortsatt utenlandske jenter som dominerte på forsiden og inne i bladet. Med noen unntak.

Pluss ikon
<b>FAVORITT: Ingen drukner på Pamela Andersons vakt!</b>
FAVORITT: Ingen drukner på Pamela Andersons vakt!
Sist oppdatert

I USA startet rettssaken mot Lorena Bobbitt, som var tiltalt for å ha kappet penisen av ektemannen John. I Serbia fortsatte borgerkrigens grusomheter, mens russiske tropper rykket inn i Tsjetsjenia.

Forhandlingene mellom EU og Norge om norsk medlemskap ble avsluttet, og jagerflyet Eurofighter Typhoon fikk sin jomfrutur. I Rwanda startet det grusomme folkemordet på tutsiene, mens Nelson ble innsatt som president i Sør-Afrika. Tunnelen under Den engelske kanal ble åpnet, Estonia sank i Østersjøen og 852 mennesker mistet livet, og både Sverige og Finland stemte ja til EU-medlemskap.

Året 1994 var innholdsrikt, med mer enn nok krig og konflikter. Men det var også et år der mye av fokuset, spesielt her hjemme, naturlig nok var på OL på Lillehammer.

SUPERMODELLER OG BAYWATCH: Det gikk stort sett i internasjonale stjerner på denne tiden, supermodeller, skuespillere og en og annen idrettsstjerne.
SUPERMODELLER OG BAYWATCH: Det gikk stort sett i internasjonale stjerner på denne tiden, supermodeller, skuespillere og en og annen idrettsstjerne.

OL og horer på Lillehammer

Vi Menn lot seg, som de fleste andre, rive litt med i nasjonalrusen som raste over landet i forbindelse med OL, men tok også med skyggesidene av arrangementet. På en forside kunne man blant annet melde at «Horene inntar Lillehammer» i påvente av OL. Disse var «på jakt etter gull og penger som knitrer», for man fikk nemlig godt betalt for «Boklöv-stilen på madrassen», som det het i artikkelen.

På damefronten var formfulle supermodeller i vinden som aldri før, og Cindy Crawford, Eva Herzigova, Elle Macpherson og Claudia Schiffer ble tildelt forsider på Vi Menn. Samtidig slo Kate Moss igjennom, og skapte en trend. Hun ble presentert på Vi Menns sider som «skinnmagre Kate» og «90-årenes Twiggy». I tillegg gjorde en viss brystfager blondine sin entré dette året, og ble umiddelbart uhyre populær verden over. Pamela Anderson slo nemlig igjennom for fullt.

Utenlandsk fokus

Man grep fortsatt sjansen når man så muligheten til å blande aktualitet med sexy bilder, som når den tyske kunstløperen Katarina Witt havnet på forsiden under tittelen «OLs mest sexy». Inne i bladet satte man av noen sider til nyheten om at Alessandra Mussolini, barnebarnet til den italienske fascisten, satset videre som politiker.

Foto: Playboy.com
<b>NAKEN REDAKTØR:</b> Som redaktør i både Lek og Cocktail, og med seg selv som nakenmodell, fikk Linda Johansen mye oppmerk­­­-<br/>somhet.
NAKEN REDAKTØR: Som redaktør i både Lek og Cocktail, og med seg selv som nakenmodell, fikk Linda Johansen mye oppmerk­­­-
somhet.
Foto: Mats Ulshagen

Bildemessig lå fokuset på hennes fortid som Playboy-modell. Da Samantha Fox gjorde comeback, satte Vi Menn av forsiden, og flesket til med overskriften «Tilbake med brask og barm». Og Pandora Peaks (sannsynligvis ikke døpenavnet hennes), kvinnen som på den tiden hadde verdens største silikonimplantater i brystene, ble presentert under overskriften «Verdens største levebrød». Man kimset altså ikke av lettbente ordspill i Vi Menn på nittitallet, spesielt de man kunne knytte til kvinnelige kroppsdeler.

Ellers var kjendiser som kastet klærne fortsatt et yndet tema, som da Michael Jacksons søster LaToya stilte opp i Playboy. Man trengte i grunn ikke være kjendis selv, det var nok at man hadde en tilknytning til et kjent fjes: Sylvester Stallones nye kjæreste ble presentert, Ronald Reagans datter ble avsett et par sider da hun kastet klærne, og den samme æren tilfalt O.J. Simpsons elskerinne.

Avsluttet året med et smell

Foto: Playboy.com

Ukens flørt hadde blitt startet året før, med 14 norske innslag, men i 1994 var Vi Menn tilbake til innkjøpte byråbilder av det som i hovedsak var engelske og amerikanske nakenmodeller.

Imidlertid anstrengte man seg for å finne norske representanter på både cover og inne i bladet.

Stjerna på den norske nakenmodellhimmelen dette året var utvilsomt Linda Johansen. Hun hadde vist alt i amerikanske Penthouse og norske Alle Menn allerede på slutten av 1990-tallet, og i 1994 var hun redaktør for både Cocktail og Lek, og bød mer enn gjerne på bilder av seg selv i begge publikasjoner.

<b>FREKK:</b> Vendela kunne være frekk også, minnet hun om.
FREKK: Vendela kunne være frekk også, minnet hun om.

Bød på seg selv gjorde hun også i Vi Menn.

Hele to covere ble det, med avslørende bildeserier inne i bladet.

Norges eneste supermodell, Vendela Kirsebom, hadde slått igjennom i Sports Illustrated året før, og på tampen av sommeren året etter ryddet Vi Menn for­siden for henne, i tillegg til et oppslag inne i bladet der hun beroliget leserne med at hun kunne være frekk også.

Lillian Müller hadde god erfaring fra både Playboy og Vi Menn, og fulgte opp med forsiden i nummeret etter.

<b>EROTIKK I HØYET:</b> Elisabeth ville erobre utlandet.
EROTIKK I HØYET: Elisabeth ville erobre utlandet.

Stripperen Elisabeth fikk også sine minutter i rampelyset da hun ble presentert som 52 kilo ren erotikk på coveret. Inne i bladet kunne man lese at hun drømte om å slå igjennom internasjonalt.

Det samme kunne Linda fra Oslo fortelle. Under tittelen «Men kroppen min får dere aldri» fikk vi ... vel, kroppen hennes mer eller mindre naken.

VILLE BLI STJERNE: Linda fra Oslo ytret et ønske om å bli stjerne i oktober 1994, året etter het hun Toni og var i ferd med å slå gjennom.
VILLE BLI STJERNE: Linda fra Oslo ytret et ønske om å bli stjerne i oktober 1994, året etter het hun Toni og var i ferd med å slå gjennom.

Siv fra Gjøvik

I 1994s siste utgave av Vi Menn var det endelig klart for å kaste vekk janteloven. Der fikk nemlig vakre og pur unge «Siv fra Gjøvik» boltre seg over hele forsiden, med et glass champagne og den klare beskjeden «Jeg vil bli Playboy-modell».

Kombinasjonen av navn og bosted skulle rett og slett bli varemerket for Vi Menn-­piken noen år senere. At fotografen var en viss Frode «Willow» Jensen, som senere skulle komme til å ta bilder av hundrevis av jenter fra ulike bosteder i Norge, gjør jo praktisk talt dette til den originale Vi Menn-piken. Et fenomen som skulle bli større enn selv Playboy, som var målestokken da.

<b>NYTTÅRS­FORSETT:</b> Alle har et søsken­barn på Gjøvik. Siv ville på coveret i Playboy.
NYTTÅRS­FORSETT: Alle har et søsken­barn på Gjøvik. Siv ville på coveret i Playboy.

Inne i bladet kunne Siv fra Gjøvik fortelle at hun helst ville bli kalt Ciara Melina, og hennes største ønske var å slå igjennom som nakenmodell. Imidlertid kunne Vi Menn noe nøkternt slå fast at «Foreløpig har 19-åringen som er født på Gjøvik, men bor i Oslo, fint lite å vise til. Derimot mener Ciara Melina at hun har litt av hvert å vise fram.» Og det er jo vanskelig å være uenig i det.

«Siv fra Gjøvik» var først ut i det som skulle bli et definerende konsept for Vi Menn i flerfoldige år. Det tok dog litt tid før man innså potensialet i norske nabojenter med aversjon mot klær. Men det ser vi nærmere på en annen gang.

Gonzojournalistikk og ladskultur

Britiske FHM og Loaded hadde stor suksess med subjektiv, rølpete journalistikk. Vi Menn testet også dette farvannet.

Ladskulturen i England var på stor fremmarsj i 1994, der idealene var øl, fotball, rock og nakne damer. Journalistene skulle helst by på seg selv, og plassere seg midt oppe i artikkelen, såkalt gonzostil.

Også i Vi Menn ble dette prøvd ut: Yan Friis testet ut cybersex sammen med erotikkfotografen Sandra Jensen, mens Ole Olsen fornøyd kunne fortelle om sin tre timer lange ereksjon etter å ha testet Viagra.

I hvilken grad disse forsidene var en suksess, vites imidlertid ikke.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 46 2020

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2020, og sist oppdatert 13/04 2021.

Les også