Storavis: Slik fornærmer du en nordmann

Her er oppskriften på hvordan du kan forulempe og fyre opp den ellers så sindige og jordnære nordmannen.

ERKENORSK: 17. mai og barnetoget som passerer Slottet er så norsk som det kan få blitt.
ERKENORSK: 17. mai og barnetoget som passerer Slottet er så norsk som det kan få blitt. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Publisert

Business Insider har siden oppstarten i 2009 vokst seg opp til å bli en svært populær nettavis.

Avisen, som hovedsaklig omtaler økonomi, har over 40 millioner unike lesere i måneden. 

Og noen vil kanskje stusse over hva avisen valgte å sette fokus på tidligere denne uka.

Under tittelen «How To Offend A Norwegian Person» - skriver avisen om hvordan man skal gå fram hvis man ønsker å fornærme en nordmann.

Business Insider har hentet inn listeartikkelen fra fra Matador Nettwork - et amerikansk reise- og nyhetsnettsted - og lagt den ut på sitt nettsted.

Nordmann om nordmenn
Artikkelen er skrevet av Kenneth Haug.

- Jeg er utrolig fornøyd og stolt over at den leses så bredt. Dette var opprinnelig en sak jeg skrev på en gammel blogg (insideoutofnorway.wordpress.com) for et par år siden, som så ble snappet opp av Matador Network ved en tilfeldighet, sier Haug til Side3.

Slik begynner Huffington Post sin artikkel:«I dette innlegget avslører Matador Network noen ting som garantert irritererer noen fra Norge. Ha dem i tankene neste gang du besøker Norge eller kommuniserer med en nordmann.»

Det kan virker som temaet engasjerer ettersom det er nærmere 100.000 personer som har likt artikkelen.

- At den har fått så god spredning er intet mindre enn fantastisk! Når det gjelder spørsmålet om hvorfor, tror jeg det kan ha noe å gjøre med at nordmenn er utrolig bevisste på hvordan vi oppfattes rundt om i verden. En slik sak kan kanskje gi folk et lite innblikk i noen ting folk utenfra synes er «merkelig» eller «sjarmerende», alt ettersom, sier Haug.

Her er punktene som blir listet opp:

* Foreslå at Sverige er bedre
Eller for den saks skyld Finland eller Danmark. Nordmenn mener landets velferdssystem er helt perfekt, og at Norge er bedre i idrett og stort sett alt enn hva som er tilfelle for nabolandene. For gjennomsnittsnordmannen er det beste med Sverige billigere godteri, sprit og tobakk.

* Få øyekontakt
Får du øyekontakt med en nordmann, så blir det ofte oppfattet som en trussel, og en inngripen i privatlivet. Oppretter du blikkontakt med en fremmed nordmann, så kan du fort oppleve at en mobiltelefon eller bok kommer opp for å avverge «blikkangrepet».

* Møt opp sent til hva som helst
Det er trolig bare tyskere som setter punktlighet høyere opp på listen over viktige ting enn nordmenn. Forsinkelser går ikke upåaktet hen hos en nordmann. 

* Bygg noe i hagen din
Nordmenn oppfatter umiddelbar tilgang til naturen som en menneskerett. Uansett hvor du er i Norge, er sjansen for å se en skog overhengende stor. Veier må gjerne bygges rundt skoger eller småsteder hvor det bor 50 mennesker. Høye bygninger i Oslo har tidligere vært en umulighet, fordi det kunne ødelegge utsikten til en skog for noen få innbyggere.

* Sett deg ved siden av en fremmed på et offentlig transportmiddel selv om det er andre ledige seter
I Norge setter man seg aldri ned ved siden av noen andre på buss, tog eller trikk, dersom det er mulighet for å unngå dette. Sett deg ned ved siden av en nordmann på en buss når det er ledige seter, og han lurer fælt på hva dette skyldes. Og dersom du sitter ved siden av en du ikke kjenner, må du for all del ikke snakke til personen.

* Snakk nedlatende om kongen
Mange nordmenn er passive republikanere, men ingen liker at folk snakker negativt om kongen. Når det kommer til stykket er det faktisk ingen som kan komme på noe negativt å si om ham. Fornærmer du kongen, er det det samme som at noen skulle fornærme din egen far.

* Le av nasjonalidrettene
I likhet med USA er Norge en av verdens største idrettsnasjoner. Problemet er bare det at vi snakker om idretter ingen egentlig bryr seg om. Baseball i USA, langrenn, orientering og håndball i Norge. Nordmenn tror i stor grad at alle norske idrettsutøvere er verdenskjente.

* Avfei at det er dyrt å bo i Norge
Er det en ting nordmenn er enige om, så er det at alt er så dyrt. Bensin, mat, boliger. En god norsk tradisjon er derfor å dra på «Harry-handel» til Sverige. Høye priser er en vedtatt og opplest regel, så dette tuller man ikke med.

* Si at nordmenn ikke er de eneste som takler kulde
Ingen takler kulde bedre enn en nordmann, hevder mange nordmenn. Nordmenn går gjerne til jobb på ski, og sliter med mørketid, is og kulde hverte enste år. Dette kan vi! Ingen kan med sikkerhet si hvorfor nordmenn valgte å slå seg ned her, på verdens mest forfryste plass. Fortell at så ikke er tilfelle, og nevn Sibir i en bisetning, og du kan fort bli møtt med: «Hvordan våger du!».

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2014.

Les også