Stor test av årets julemarsipan: - Den skal være litt seig og smake fersk

Vi har kastet terning sammen med konditor Ingrid Victoria Husebye.

Vi har testet 19 ulike marsipantyper i vår test sammen med konditor og Side2-blogger Ingrid Victoria Husebye.
Publisert

(SIDE2): Marsipan hører jula til og butikker og bakerier har hyllene fulle av ulike varianter akkurat nå.

Med og uten mørk, lys og hvit sjokolade. Som konfekt, pølser, griser, nisser eller stenger. Nytt av året fra sjokoladegiganten Nidar er «smågriser» som er , som navnet tilsier, små griser, i flere farger med sjokoladetrekk på undersiden.

Vi inviterte konditor og Side2-blogger Ingrid Victoria Husebye, som skriver bloggen FoodbyVictoria, til smakstest sammen med oss i Side2-redaksjonen.  Og selv er hun sånn akkurat passe glad i marsipan.

Den søte snømannen er fra Baker Hansen. Se hva vår ekspert og Side2-panelet syns om smaken lenger ned.

 - Jeg spiser marsipan, men det blir fort mektig så det er ikke noe jeg spiser så mye av. Det hører jula til og det er ikke så vanskelig å lage sin egen marsipan heller, så det gjør jeg gjerne i førjulstiden. Jeg liker best marsipan med sjokoladetrekk og gjerne dyppet i mandler, pistasj-nøtter, bringebærstøv eller lakris. Jeg pleier også å legge den litt i kjøleskap før jeg spiser, da smaker det bedre og er ikke så mektig syns jeg.

Konditor og Side2-blogger Ingrid Victoria Husebye skriver bloggen FoodbyVictoria og har for øyeblikket en trainee-stilling i bakerikjeden «Godt Brød»

Hun forklarer at hun selv syns den «beste marsipanen» gjerne inneholder mest mulig mandler, ikke er for søt, har en lett og fin konsistens som verken er tørr eller klissete.

 - Den skal være litt seig og smake fersk.

Vi har testet 19 varianter av julemarsipan som vi har funnet i dagligvarebutikker, bakerier, sjokoladebutikker og gavebutikk.

 - For store biter

Ingrid Victoria Huseby syns marsipanen fra Hval var aller best, sammen med noen varianter fra bakeriene.

 - En gjenganger for alle marsipanvariantene er at det er for store biter. Jeg syns også at alt fra Nidar smaker helt likt. Mine favoritter er begge marsipanvariantene fra Hval, i tillegg til marsipanhjertene fra Baker Hansen med mørk sjokoladetrekk. Marsipantønnene var også veldig gode, men alt for store biter.

Marsipan i utallige varianter. Her er både gamle gode favoritter og håndlagde nykommere.

Vi har vurdert smak og konsistens i vår uhøytidelige test. Vi har vurdert de ulike typene med terning fra 1 til 6 der 6 er høyeste score og 1 er laveste score.

1.Julegriser fra Summerbird

(Økologisk sjokoladebutikk på Steen & Strøm)

Pris: 149 kroner

Ingrid Victoria:  - Fint utseende! Smaker noe kunstig og alt for søtt med hvit sjokoladetrekk.

Side2-redaksjonen:

 - For mye sjokoladesmak, smaker ikke marsipan

 - Ok mandelsmak, men litt for myk.

 - Fin balanse mellom sødme og bitterhet, men litt melaktig ettersmak.

 - Deilig konsistens på marsipanen, god sjokolade, nydelig presentasjon.

 - For grov konsistens, passe søt med mørk sjokolade som trekk, men den hvite ble vel søt.  For noen nydelige griser i vakker innpakning! Disse vil jeg uansett gi i gave til noen.

Terningkast 3

2. Marsipanhjerter fra W.B Samsons

Pris: 89 kroner

Ingrid Victoria:  - God marsipansmak, litt grov. Godt med mørk sjokolade utenpå.

Side2-redaksjonen:

 - Kvalmende, alt for mye sjokolade, umulig å smake marsipanen.

 - God konsistens, likte disse og deilig med mørk sjokolade, men tar over mye av smaken.

 - Litt tørr i konsistensen, men liker godt at den har mørk sjokolade.

Terningkast 3

3. Nisseluer fra W.B Samsons

Pris: 75 kroner for tre

Ingrid Victoria:  - For mye konditorfarge og kokossmak.

Side2-redaksjonen:

 - De aller søteste av figurene. Noe tørr konsistens, men ok smak.

 - Grov konsistens. Smaker kunstig.

 - Alt for mye kokos. Smaker ikke marsipan, og marsipanen er uansett for myk.

 - Supergode! God miks av kokos og marsipan.

Terningkast 3

4. Marsipanbrød fra W.B Samsons

Pris:  89 kroner

Ingrid Victoria:  - Litt smak av mandelekstrakt?

Side2-redaksjonen:

 - Smaker jul! Fin miks av sjokolade og marsipan. Mye marsipansmak.

 - Litt bitter, men god smak og konsistens.

 - En gammel favoritt! Fin bitterhet, ikke for søt.

 - Disse er kjempegode. Ikke for søte.

 - God mandelsmak og fin sjokolade til. Litt kornete i konsistensen.

Terningkast 5

5. Marsipantønner fra Baker Hansen

Pris: 90 kroner

Ingrid Victoria: God marsipansmak, men for store biter.

Side2-redaksjonen:

 - Ser nydelige ut, men er alt for søte.

 - Myk, men melete konsistens. Ok smak, men foretrekker det søtere.

 - Helt perfekt kombinasjon av sjokolade og marsipan.

 - God marsipansmak - veldig massiv. Blir litt mye.

 - Veldig god marsipansmak og perfekt kombinasjon av sjokolade og marsipan. Men hvorfor har de ikke laget bitene mindre? Man blir jo mett av bare en slik tønne

Terningkast 5

6. Marsipankonfekt fra Baker Hansen

Pris: 70 kroner

Ingrid Victoria: God ettersmak, men igjen for store biter. De kunne fint halvert størrelsen på disse.

Side2-redaksjonen:

- Slett ikke verst. Bitter (kanskje litt i overkant?).

 - Smaker mandeldråper, litt besk.

 - Helt ok, men smaker «standard»

 - Voksen smak, litt bitter, men absolutt god. Pappa vi ha denne til kaffen.

 - Blir kjedelig og traust.

Terningkast 4

Vi har smakt oss gjennom hele 19 typer marsipan sammen med konditor Ingrid Victoria Husebye. Fra venstre: Konditor Ingrid Victoria Husebye, journalist i Side2 Trine Stalsberg, redaktør i Side2 Ingeborg Heldal og journalist i Side2 Guro Holmene.

7. Håndlaget snømann fra Baker Hansen

Pris: 60 kroner

Ingrid Victoria:  - Denne smaker kunstig.

Side2-redaksjonen:

 - Smaker mandelekstrakt, kornete konsistens og «setter seg i tennene». Den håndlagde snømannen er uansett supersøt og fin.

 - Veldig myk, men god marsipan/mandelsmak.

 - Litt kjedelig, men deilig marsipansmak.

 - God mandelsmak og søt figur.

Terningkast 4

8. Marzipan fruits fra Marks & Spencer

Pris: 149 kroner

Ingrid Victoria: Smaker mandelekstrakt, for myk konsistens og ikke verdt prisen.

Side2-redaksjonen:

 - Veldig søte figurer, men for søt og kunstig smak.

 - Utrolig søte små frukt i marsipan. Ser nydelige ut, men smaker dessverre ikke like nydelig. Smaker kunstig mandel, er melete i konsistensen og blir fort kvalmende.

 - Lukter veldig kunstig og smaker utrolig søtt. Tipper det er mye sukker i disse.

 - Alt for kunstig smak. Mandelekstrakt?

Terningkast 2

9. Marzipan Collection fra Marks & Spencer

Pris: 159 kroner

Ingrid Victoria:  - Ikke god, kunstig marsipansmak.

Side2-redaksjonen:

- Lekker presentasjon! Veldig sterk mandelsmak, litt for mektig.

 - Nei, takk! Mye sjokolade, falsk marsipansmak.

 - Æsj! Skjønner ikke hva det smaker. Jordbær?

Terningkast 2

10. Marsipan pølser fra Nidar

Pris: 34,90 på Rema 1000

Ingrid Victoria:  - Fine stenger, men for søt melkesjokolade.

Side2-redaksjonen:

 - «Enkel» og god. Tipper ungene liker denne.

 - Jeg liker disse, men merker også at de er fryktelig søte når man sammenligner med annen marsipan.

 - Tørre pølser, lite mandel. Pregløs.

 - Klassisk, men lite nøtter og marsipansmak. For søt sjokolade.

Terningkast 3

11. Julemarsipan fra Hval

Pris: 64,90 på MENY

Ingrid Victoria:  - God marsipan! Litt for søt melkesjokolade.

Side2-redaksjonen:

 - Jeg elsker HVAL-marsipanen! Smaker desidert best.

 - Fin struktur (tyggemotstand), men ganske smakløs.

 - Myk og deilig marsipan. Passe søt i smaken. Den smaker utrolig fersk og fin størrelse på bitene.

 - Dette er perfekt marsipan.

 - For søt! Ingen marsipansmak.

Terningkast 5

12. Snøstenger fra Nidar

Pris:  25,50 kroner på Rema 1000

Ingrid Victoria:  - God smak, men for søt melkesjokolade. Skulle heller ha vært mørk sjokolade på disse.

Side2-redaksjonen:

 - Smaker kun sjokolade.

 - Barndomsfavoritten. Fremdeles god, men litt pregløs.

 - en gammel favoritt og de er supergode, men utrolig søte. Det holder med en.

 - Litt tørre, men god smak.

Terningkast 4

13. Små marsipanstenger fra Nidar

Pris:  44,40 kroner på Rimi

Ingrid Victoria: Gode på smak, men litt for mye melkesjokoladesmak.

Side2-redaksjonen:

 - Søte og gode. Klassiker.

 - Syns det er fint at stengene kommer i liten versjon, i disse små stengene. De er søte og gode, men blir litt for søtt likevel.

 - For tørre, men men ok balanse mellom marsipan og sjokolade.

 - Vond sjokoladesmak. Tørt og søtt.

Terningkast 4

14. Smågriser fra Nidar

 Pris: 38,90 kroner på Rema 1000

Ingrid Victoria: - Litt for myk, liker ikke fargestoffene.

Side2-redaksjonen:

 - Passe søt, men litt tørr marsipan.

 - Smaker «papp» og kunstig. Lite mandel og marsipansmak.

 - Foretrekker de hvite. Litt smakløs.

 - Søte griser! Men for søtt rett og slett- Kunne vært bedre om denne nykommeren fra Nidar hadde kommet med mørk sjokolade. Fin konsistens.

Terningkast 3

15. Marsipan og sjokolade fra Nidar

Pris: 54,90 kroner på Rema 1000

Ingrid Victoria:  - Midt på treet. Terningkast 3.

Side2-redaksjonen:

 - For tørr, litt smakløs og kjedelig.

 - Tørr, for mye marsipansmak.

 - Noe tørr marsipan og pregløs smak.

Terningkast 2

16. Julegris fra Nidar

 Pris: 14,80 kroner på Rema 1000

Ingrid Victoria: Helt ok. Terningkast 3.

Side2-redaksjonen:

 -Mye sukker, for tørr og lite mandelsmak.

  - Ingen mandelsmak. For søt.

 - Klassiker. Fin mandelsmak.

Terningkast 3

17. Julegris med sjokolade fra Nidar

Pris: 14,80 kroner på Rema 1000

Ingrid Victoria:  - For søt marsipan.

Side2-redaksjonen:

 - Det var denne som var premien for mandel i grøten da jeg var liten. Gode minner og god smak.

 - Tørr og knudrete i konsistensen. Søt, men smakløs ellers.

 - For søt og ingen marsipansmak, helt ok konsistens.

Terningkast 3

18. Julemarsipan marsipanfigurer fra Hval

Pris: 59,90 kroner på Nille

Ingrid Victoria: Veldig god! Fin balanse mellom sjokolade og marsipan.

Side2-redaksjonen:

 - Mmm, disse er fantastiske. Min favoritt!

 - Fantastisk! Ikke så mye sjokolade at den «drukner» mandelsmaken. Deilig konsistens.

 - Nydelige. God konsistens, deilig smak av akkurat passe mandel og fint med små biter. Liker også boksen de kommer i.

 - Tyggiskonsistens. Ingen marsipansmak.

Terningkast 5

19. Bløt ODENSE Figurmarcipan fra Odense

Pris: 36,50 kroner på Rema 1000

Ingrid Victoria:  - Smaker for søtt.

Side2-redaksjonen:

 - Veldig søt og myk, lite marsipansmak.

 - Tyggiskonsistens. Ingen marsipansmak. Smaker som den er rullet i en varm barnehånd.

 - God konsistens, mild og fin smak.

 - Supersøtt og kvalmende.

Terningkast 2

KONKLUSJON: Det viser seg at dyrt ikke nødvendigvis er bedre på smak. men mest sannsynlig inneholder de mer mandler. Særlig de fra bakerier og sjokoladebutikker. De fleste i vårt smakspanel syns mange av variantene med melkesjokolade var for søte, mens de med mørk sjokolade ble bedre mottatt. Julemarsipanen fra HVAL fikk begge et gjennomsnittlig terningkast 5, sammen marsipantønner fra Baker Hansen og marsipanbrød fra Samson. Lengst ned kom Odense figurmarsipan, Marsipan og sjokoladeblanding fra Nidar og de to engelske variantene fra Marks & Spencer.