Stopper keiserlig utgraving
Myndighetene setter seg på bakbena

I 1974 oppdaget en bonde i Xi'an i Kina det over 2000 år gamle gravkammeret til keiser Qin Shi Huang da han skulle lage en brønn.
Gravkammeret var ikke bare imponerende med tanke på det utrolig systemet av underjordiske huler og ganger som man fant, men også fordi keiseren hadde sørget for over 8000 statuer i full størrelse av soldater, konkubiner, slaver og hester. Alt en keiseren trengte for livet etter døden.
Oppdagelsen har senere fått navnet Terrakottahæren, grunnet materiale statuene er blitt laget av.

Siden 1974 har arkeologer gravd ut over 2000 av disse statuene, men ifølge Daily Mail setter nå kinesiske myndigheter ned foten for flere utgravninger.
Grunnen skal være at myndighetene er bekymret for at for dårlig teknologi skal komme til å skade verdifulle artefakter ved videre arbeid i området man tror selve keiser Qin skal ligge begravet.
Smart
Arkeolog Kristin Romey, konsulent ved Discoverys Terrakotta Utstilling i New York, er glad for myndighetenes avgjørelse.
– Dette skyldes delvis respekt for de døde, men mest fordi myndighetene har skjønt at ingen i verden har teknologien som trengs for en slik type utgraving, forteller hun til internettsiden Livescience.

– Tenk bare på all informasjonen vi mistet da vi gikk inn i Tutankhamuns grav på grunn av de dårlige utgravningsmetodene som eksisterte på 1930-tallet. Dette er smart gjort av de kinesiske myndighetene, mener hun.
Det er den største høyden på området, en jordpyramide som er 76 meter høy og 350 m² stor hvor ekspertene tror keiseren ligger begravet, som har fått utgravningsplanene stoppet.
Arkeologer regner også med at man vil finne de resterende 6000 terrakottastatuene til keiseren i gravkamrene under høyden.
Farlig mengder kvikksølv
En annen grunn til at myndighetene avventer arbeidet med utgravingen av gravkammeret, er myten om store mengder flytende kvikksølv som skal befinne seg rundt keiserens grav.
I oltidens Kina trodde man lenge at kvikksølv hadde egenskap til å gi evig liv, og man sørget derfor for flytende «elver» med stoffet rundt mausoleet til keiseren.
Romey håper og tror at teknologien snart har kommet så langt at man kan sende inn små robotkameraer for å utforske gravkammeret, uten å skade innholdet eller selv bli skadet av det farlige stoffet.

Dermed er arkeologene satt i bånd til teknologien har kommet til et tilfredsstille punkt for de kinesiske myndighetene.
120 nye soldater
Tidligere i år avdekket arkeologer hele 120 nye soldater i graven, i tillegg andre uvanlige funn som en verktøykasse som ble brukt til å reparere stridsvogner, en armbrøst, malte trommer og gjenstander farget i en spesiell kinesisk lillanyanse.

Alle de over 2000 terrakottakrigerne som er funnet i Xi'an er i full størrelse og alle har unike ansiktstrekk og hårsveis.
Man regner med at det tok 38 år og over 700 000 arbeidere å få gravenkammeret til keiseren ferdig.
Under følger en video med mer info om Terrakottahæren.