Stian "staysman" er grand prix-aktuell

Stian «Staysman» ble advart mot å delta i Paradise Hotel: «Hvis du starter karrieren din der, er du ferdig»

Etter fire år med intens jobbing håper MGP- programleder Stian Thorbjørnsen han snart lærer seg å koble av. – Jeg prøver, men får det ikke til, sier han til Her og Nå.

<b>HØYT TEMPO:</b> Stian «Staysman» Thorbjørnsen er vant til et heseblesende tempo. Han håper på litt mer fri i 2023.
HØYT TEMPO: Stian «Staysman» Thorbjørnsen er vant til et heseblesende tempo. Han håper på litt mer fri i 2023. Foto: Jørn Grønlund
Sist oppdatert

– «Han tosken, han dritten der, han må ha IQ på nivå med skostørrelsen sin», skrev de. Tre år senere var jeg med i «Skal vi danse», og de samme folkene kommenterte: «Han har forandret seg».

– Men jeg hadde ikke forandret meg. Jeg var 29 år da jeg var med i realityprogrammet «Paradise Hotel», sier Stian «Staysman» Thorbjørnsen (40) og smiler til Her og Nå.

Vi møter Stian på artistlanseringen for årets Melodi Grand Prix. Han ble kjent for folk flest i 2012 da han var med i det ovennevnte realityprogrammet på TV3.

Siden har han gitt ut musikk, holdt utallige konserter og vært programleder for blant annet «Allsang på grensen» på TV 2.

40-åringen fra Fredrikstad har også vært en del av MGP-sirkuset de siste syv årene – to ganger som artist, flere ganger i «Adresse»-sendingene, og i år landet han den gjeveste av jobben av dem alle som programleder.

<b>TAKKNEMLIG:</b> Å bli programleder for Melodi Grand Prix er en drøm som går i oppfyllelse for artisten og programlederen Stian, som deler jobben med Arian Engebø. Hun jobber til daglig i NRK P3.
TAKKNEMLIG: Å bli programleder for Melodi Grand Prix er en drøm som går i oppfyllelse for artisten og programlederen Stian, som deler jobben med Arian Engebø. Hun jobber til daglig i NRK P3. Foto: NRK

Drøm i oppfyllelse

– Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Nå kan jeg si det. Jeg har aldri turt å si det høyt før. Jeg hadde ikke helt tro på at dette skulle skje.

– Noe av det jeg synes er gøyest med å få lov til å være programleder på NRK1 i beste sendetid, er tanken på alle dem som var sikre på at det aldri kom til å skje, sier han og smiler bredt.

«Hvis du starter karrieren din i «Paradise Hotel»», er du ferdig, advarte folk. Men Stian hørte ikke på advarslene, og i dag er han stolt over hvor han la grunnlaget.

Og etter å ha deltatt i ulike realitykonsept er han blitt enda sikrere i sin sak.

Les også: Mari Maurstads tre profilerte sønner: Alle har satset på kreative yrker

Folk dømmer for raskt

– Jeg synes folk er for raske til å dømme. Det er greit at programmet er kontroversielt, men det kan hende at det er noen oppegående mennesker der likevel. Det verste realityprogrammet jeg har vært med på er «Farmen kjendis».

– De folkene som var med der ville jeg aldri ansatt, men fader så fine folk som var med i «Paradise». Jeg tror ikke det er flere idioter med i «Paradise Hotel» enn i «Farmen kjendis», sier han overbevisende.

Drømmen om Melodi Grand Prix startet tidlig for Stian. Fra han var liten gutt elsket han sangkonkurransen.

13 år gammel gråt han av glede da Secret Garden vant Eurovision Song Contest med sangen «Nocturne».

<b>MUSIKER:</b> Sammen med Lasse Jensen utgjorde Stian duoen Staysman &amp; Lazz, før de ble oppløst i 2020. Duoen ble oppdaget da de deltok i en sangkonkurranse i 2010. I 2015 deltok de i Melodi Grand Prix med sangen «En godt stekt pizza» og endte på en tredjeplass.
MUSIKER: Sammen med Lasse Jensen utgjorde Stian duoen Staysman & Lazz, før de ble oppløst i 2020. Duoen ble oppdaget da de deltok i en sangkonkurranse i 2010. I 2015 deltok de i Melodi Grand Prix med sangen «En godt stekt pizza» og endte på en tredjeplass. Foto: NTB

Gjorde ikke narr

I 2015 var Stian og Lasse Lazz Jensen (40) med for første gang som duoen «Staysman og Lazz» og fremførte sangen «En godt stekt pizza».

– Å få være en del av dette er helt fantastisk. Første gangen var det mange som trodde vi deltok for å gjøre narr av konseptet. Det var det ikke. Det var faktisk gjort med en veldig kjærlighet til konseptet.

– MGP ligger nært slik jeg ser på rølp. Det er fest og moro og alt er lov og gøy. Alt som har med inkludering å gjøre synes jeg er fint. Jeg mener det skal være plass til alle mennesker der ute. Det synes jeg MGP og Eurovision Song Contest tar så godt vare på.

– Jeg har forelsket meg helt i det, forteller han åpenhjertig.

Selv om Stian etter hvert har blitt en erfaren programleder er han ikke upåvirket når han skal på scenen. Han bruker mye tid på forberedelser.

Les også: (+) Sandra Lyng om den store forvandlingen: – Jeg tenkte: «Hæ? Er det mulig?»

<b>MULTITALENT: </b>I 2015 kom Stian og dansepartneren Alexandra Kakurina på 2. plass i «Skal vi danse» på TV 2.
MULTITALENT: I 2015 kom Stian og dansepartneren Alexandra Kakurina på 2. plass i «Skal vi danse» på TV 2. Foto: TV2

Veldig selvkritisk

– Jeg blir nervøs og jeg er selvkritisk. Jeg tar jobben på alvor, og jobber kanskje mer enn folk tror. Samtidig er det viktig å beholde leken i det. Jeg føler jeg hele tiden er i utvikling.

– Hver gang jeg gjør en programlederjobb, prøver jeg å suge til meg alt av erfaring for å kanskje en gang, når jeg er 67, bli like god som Dan Børge Akerø.

<b>TØFT:</b> For Stian ble ikke «Farmen kjendis» et drømmeopphold. 
TØFT: For Stian ble ikke «Farmen kjendis» et drømmeopphold.  Foto: Svein Brimi

Når MGP-sirkuset er over for i år, tviler 40-åringen på at det blir mange fridager på ham. Fri er mer eller mindre et fremmedord.

– Jeg håper at jeg klarer å slappe av litt mer i år. Jeg har prøvd i fire år, men jeg har ikke klart det. Jeg skulle ønske jeg fikk en indre ro, men det virker ikke som jeg oppnår det med det første, medgir han.

Les også: Herman Flesvig: – Hadde det ikke vært for henne, hadde jeg ikke kunnet lese eller skrive

Klar for nye konsepter

Så fort MGP er over, begynner planlegging av nye konsepter med musikken.

– Jeg jobber med det som en gang var hobbyen min. Det gjør at jeg aldri klarer å skru helt av. Kanskje er det bare slik jeg er som person, og at jeg kommer til å fortsette i dette tempoet til jeg går i graven.

– Det vet jeg ikke. Det ville kanskje vært litt deilig å ta seg ett år fri. Og når jeg ikke er i dette sirkuset, så har jeg barna.

– Men da går jeg jo fra et sirkus til et annet, avslutter den joviale artisten og ler hjertelig.

Denne saken ble første gang publisert 03/02 2023, og sist oppdatert 03/02 2023.

Les også