- Sterkere enn virkeligheten
- Helvete er ikke et så tøft sted når du er der, sier «Profeten»-skaper Jacques Audiard til Side2.

(Essen/SIDE2:) Jacques Audiard slo ned som en knyttneve under fjorårets filmfestival i Cannes med sin film «Un Prophete» eller «Profeten». Filmen er en storslagen, underholdende thriller av en fengselsfilm som både er sjangertro og nyskapende på en og samme gang.
Mer fra Side2.no: Besøk forsiden
Vunnet en rekke priser
Filmen var nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Den har vunnet syv franske César-priser og hovedrolle, Tahar Rahim, vant beste skuespiller under årets European Film Awards i desember i Tyskland.
En glitrende, farlig profeti
«Profeten» handler om unge Malik som 19 år gammel får en seks år lang dom og havner i voksenfengsel. Foreldreløse Malik er opprinnelig fra Algerie, og vi forstår at han er en ungdomskriminell, men forholdene i fengselet er mye verre enn han hadde forestilt seg. Da den korsikanske mafiabossen får grepet på ham, skjønner etter hvert Malik at han må lære systemet om han skal overleve. Og lærer gjør han - til gavns.
- En skrekkfilm
- Et par franske politikere skrek og bar seg om at dette ikke kunne skje i franske fengsler. For algeriske franskmenn er «Profeten» en skrekkfilm, sier Audiard lakonisk til Side2.

Audiard har fått mye skryt fordi «Profeten» først og fremst er en underholdende og dyktig skapt thriller, samtidig som den helt åpenlyst er en systemkritisk film. Audiard sier han helt klart satset på å lage en sjangerfilm som fengselsfilmen er.
- Samtidig overrasket det oss at det ikke har vært laget en fengselsfilm i Frankrike på årevis. Det er nesten et problem. Dette er en fiksjon, en oppfunnet historie, men «Profeten» har virkelige elementer og arabernes plass i Frankrike er et viktig tema, mener Audiard.
SE VIDEO AV PROFETEN
«Profeten» er ingen typisk fransk film, den er bygget som en hollywoodthriller. Regissøren er derimot veldig fransk. Elegant til fingerspissene med rutete bukser og hatt og en skjerf som er alt annet enn tilfeldig slengt rundt halsen. Som en ekte franskmann nekter han å snakke engelsk, men han gir tilkjenne at han forstår språket utmerket.
Filmskaperen mener at sosial kritikk av samfunnet kan virke vel så sterk gjennom en spillefilm som gjennom dokumentarer.
- Fengselet i «Profeten» er jo en metafor på samfunnet. Helvete er ikke et så vanskelig sted å være når du allerede befinner deg der, mener han.

Vold som egen rollefigur
Volden er til stede i «Profeten», men den er nesten enda mer til stede når den er fraværende. Og filmen inneholder en av de mest originale skytescenene undertegnede har sett.
- Jeg ville at folk skulle tro på den så jeg skrev skyteepisoden nærmest som en egen rollefigur. Jeg så mye til David Cronenbergs «A History of Violence» der volden nærmest er en person i seg selv i filmen, sier han.
På norsk heter «Un Prophete» «Profeten», altså i bestemt form. Audiard ville ha den ubestemte formen selv fordi han mener historien er generell. Han sier det finnes mange «profeter» i franske fengsler.
- Malik sender en beskjed til andre, men han sender den også til seg selv, sier han.