Startet jubileumsfeiringen grytidlig på Skaugum

Kronprinsfamilien hilste Askers skolebarn med flagg og i bunad.

Kronprinsfamilien på trappa på Skaugum i Asker lørdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kronprinsfamilien på trappa på Skaugum i Asker lørdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud
Publisert

Presis klokka 8 gikk flagget til topps på Skaugum. Et kvarter senere kom en smilende, bunadskledd kronprinsfamilie ut på trappa for å hilse Askers skolebarn velkommen. Dermed var den kongelige jubileumsfeiringen i gang, og prinsebarna gikk selv i toget.

Den hyggelige 17. mai-tradisjonen på Skaugum har eksistert siden 1946, da kronprins Olav ble spurt av Asker kommune om kronprinsfamilien kunne tenke seg å ta imot barnetoget på Skaugum.

– Ja, gjerne, men da må det skje tidlig, før vi må reise inn til Slottet for å hilse barnetoget der, var svaret.

Og siden har det vært en tradisjon. Bare i forbindelse med ombyggingen av kronprinsboligen tidlig på 2000-tallet måtte barnetoget velge en annen rute.

Tidligere gikk også Asker-russen i barnetoget forbi Skaugum, men det ble slutt i 2003, da staben og politiet rundt kronprinsfamilien mente at det utartet ved at russen tok seg litt for mange friheter. Sikkerheten rundt de kongelige var også et argument som ble brukt.

Foto: Lise Åserud

 

Prinsebarna i toget

Etter å ha hilst den første delen av barnetoget, gikk Ingrid Alexandra og Sverre Magnus inn for å bli kjørt ned til Jansløkka skole. De skulle nemlig selv gå i toget sammen med klassekameratene.

Det er en ny tradisjon som er unik for den yngste generasjonen kongelige. Pappa Haakon og tante Märtha fikk ikke lov til å gå i toget da de var barn.

Jansløkka var blant de siste skolene i toget, trolig nettopp for at prinsebarna skulle ha mulighet til å delta. Så fort skolen hadde passert trappen på Skaugum, var de to igjen sammen med familien og klar for å kjøre inn til Oslo og slottsbalkongen for å hilse det store barnetoget i hovedstaden.

Foto: Lise Åserud

Lokale bunader

Både kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og arveprinsessen Ingrid Alexandra var kledd i sine lokale Asker-bunader i anledning dagen. Lilleprinsen Sverre Magnus hadde bunad fra mors hjemfylke Vest-Agder, mens storebror Marius hadde valgt mørk dress. Trolig har 17-åringen vokst ut av bunaden sin.

Thea Fauske Røn og Leo Alexander Livingstone, som begge fyller åtte år 17. mai, sørget for den tradisjonelle blomsteroverrekkelsen.

Foto: Lise Åserud

Mange folk

På den lille gresskledde bakken foran hovedinngangen var det denne morgenen flere folk enn vanlig samlet for å se barnetoget passere forbi kronprinsfamilien. Her må man ha en spesiell tillatelse for å oppholde seg, og kommunens funksjonshemmede er blant dem som får denne muligheten.

Blant de fremmøtte er 40 folkedansere fra Askers vennskapskommuner i Danmark og Sverige. De er invitert av Asker folkedanslag og stiller også i folkedrakter på Norges nasjonaldag. I løpet av dagen skal de opptre flere steder i kommunen.

Norsk og utenlandsk presse var også møtt opp i hopetall for å dekke den årlige begivenheten. De utenlandske fotografene er spesielt interessert i bilder av de kongelige i bunad. Både det og barnetog er jo en helt spesiell norsk tradisjon.

Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus på Slottet på Slottsplassen for å se barnetoget lørdag i forbindelse med 17.-mai toget i Oslo.
Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus på Slottet på Slottsplassen for å se barnetoget lørdag i forbindelse med 17.-mai toget i Oslo. Foto: Lise Åserud

Denne saken ble første gang publisert 17/05 2014.

Les også