Sørg for at ikke nyttårsaften blir et mareritt for kjæledyrene

Kombinasjonen av høye smell, kruttlukt og sterke lysglimt kan oppleves som et mareritt for våre firbente venner.

Publisert

(Nordlys.no ): Svært mange dyreeiere gruer seg til nyttårsaften. For mens de aller fleste av oss mennesker koser seg med å se fyrverkeri gå til himmels i det vi går inn i et nytt år, så kan kombinasjonen av høye smell, kruttlukt og sterke lysglimt oppleves som et mareritt for våre firbente venner.

Det skriver avisa Nordlys dagen før den store dagen.

Men for de som ønsker å forheindre dette så finnes det løsninger man kan prøve, forteller veterinær ved Tromsø Veterinærsenter, Marit Vader (42).

- For det første, det er veldig individuelt fra dyr til dyr hvordan de reagerer. For noen går det tilsynelatende helt greit, flere synes det er ubehagelig, mens andre igjen blir vettskremt. Det er klart, her snakker vi om inntrykk som skarpe lyder, uvanlige lukter og sterke lysglimt, alt dette kan for dyr oppleves vanskelig, og det er heller ikke lett å bedrive tilvenning for å minke opplevelsene, sier Vader, og fortsetter:

- Det aller beste er hvis man kan fjerne seg fra utsatte områder fullstendig, men lar ikke dette seg gjøre, så er det viktig at man har en konkret plan for hvordan man skal gå frem. Her forutsettes det at man ikke overlater dyret til seg selv på nyttårsaftenen, sier Vader, og lister opp noen forholdsregler som er nyttige å ta.

- Sørg for å lufte hunden tidligere på dagen slik at den ikke må på do rundt midnatt.

- Har man mulighet til å plassere dyret i et rom uten vinduer så vil det skjerme det fra lysglimt.

- Har du et slikt rom, så kan det også fungere å sette på en radio for å roe ned dyret.

Finnes medisinske preparater

- I tillegg finnes det også CD'er man kan få kjøpt med lyder av fyrverkeri. Disse kan man bruke i en tilvenningsfase for å trene opp dyret til smell og slikt, da gjennom å gradvis skur opp lyden. Videre finnes det også innretninger som er designet til å kunne slippe løs etterligninger av feromoner som virker beroligende og gir trygghet. Det er også kosttilskudd på markedet som kan gi en beroligende effekt hvis man tar disse en periode i forveien, sier Vader, og fortsetter:

- I tillegg til det dette finnes det også andre medisinske preparater som kan virke angstlindrende, men disse bør prøves ut på forhånd og man må få resept fra dyrlege for å kjøpe disse. Dette da disse preparatene kan slå begge veier. Man bør heller ikke låne slike preparater fra eksempelvis naboen, da det er forskjell fra dyr til dyr, understreker Vader, og gjentar det som alltid bør være den viktigste forholdsregelen:

- Man må uansett ikke overlate dyret til seg selv, men være der for det gjennom nyttårsaftenen, sier hun til avisa .

- Et mareritt for skuddredde dyr

Dyrenes velferd på nyttårsaften er også noe som opptar leder for Dyrebeskyttelsen i Tromsø, Cecilie Johansen.

- Nyttårsaften og raketter er et mareritt for mange skuddredde dyr. Vi har hundeeiere som forteller at de over flere dager, før og etter nyttårsaften, nesten ikke kan ta hunden med på tur da den blir så redd når det smeller. Videre er det svært vanskelig når hunden heller ikke kan føle seg trygg i eget hjem, sier Johansen til Nordlys.

Også Johansen har forslag til enkle forholdsregler hundeeiere kan foreta seg for å gjøre denne tiden lettere.

- Gå korte turer slik at man ikke er for langt hjemmefra hvis hunden skulle bli redd.

- Er man hjemme, kan det være lurt å sette på TV eller radio på høyt volum slik at hunden ikke hører smellene så godt

- Ikke trøst hunden når den er redd. Da roser man dens adferd, noe som ikke gjør saken bedre for dyret.

- En må under ingen omstendigheter slippe hunden løs utendørs. Selv om den normalt kommer på innkalling, er det ikke sikkert at den gjør det under disse spesielle omstendighetene.

- Skulle uhellet først være ute, og den stikker av, så er det lurt å kontakte både dyrebeskyttelsen og politiet. Videre bør man lete aktivt og spre budskapet på sosiale media for å få hjelp.

Dyr stikker av hver eneste nyttårsaften

- Stort sett hver eneste nyttårsaften får vi meldinger fra bekymrede hundeeiere som har mistet sin firbente venn. Jo tidligere vi mottar etterlysningen, jo tidligere er det sannsynlig at hunden blir funnet. Her er det lurt at man husker på å ha navn og tlfnr i halsbåndet til hunden, forteller Johansen, som også har tips til katteeiere og andre dyreeiere:

- Katteeiere bør så langt det er mulig sørge for at kattene holdes innendørs på nyttårsaftenen. Sett også frem en kattedo hvis katten normalt sett går ut for å gå på do. Hvis katten jamrer fordi den kjeder seg, så få man heller overleve dette da det tross alt er bedre enn at de stikker av, sier hun, og utdyper:

- Det er ikke sjelden at vi mottar etterlysninger på katter som har forsvunnet i løpet av nyttårsaften. Det skyldes blant annet at katters reaksjon på ting de synes er skumle ofte er å stikke langt avgårde, for deretter å gjemme seg, sier Johansen, og avslutter med noen gode råd til oss tobeinte:

- Vi oppfordrer generelt sett folk til å forholde seg til å skyte opp rakettene nærmest mulig midnatt. Dette for at perioden hvor dyrene er redde skal være kortest mulig. Dessverre opplever vi ofte at folk begynner oppskytningen flere dager i forveien, noe som er ekstremt lite hensynsfullt overfor dyrene. Ellers ser vi at det nå også er mulig å kjøpe "stille" raketter, altså raketter uten særlig lyd. Dét er vi svært positive til da vi erfaringsmessig mener at såkalte "bomber" som kun smeller høyt er det aller verste for våre firbeinte venner. Forhåpentligvis vil færrest mulig kjøpe slike bomber i år.