Soleksplosjon på vei mot Jorden
En enorm sky av superhet gass vil treffe Jorden i en fart på 7,9 millioner kilometer i timen tirsdag ettermiddag. Det kan gi et spektakulært lysshow.

Tittet du opp på himmelen i helgen som var, oppdaget du kanskje det flotte nordlyset som herjet himmelhvelvingen. Det kom av en stor eksplosjon på solen som nå er inne i sin mest aktive periode på elleve år.
Mandag morgen klokken 04.59 smalt det igjen, og denne gangen var det et vesentlig kraftigere utbrudd.
- Det ble karakterisert som M9 og dermed nesten et X-smell – den kraftigste typen, opplyser astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.
Utbruddet førte til at en enorm sky av superhet gass nå er på vei mot Jorden i en fart på svimlende 7,9 millioner kilometer i timen.
- Den ventes å treffe Jorden tirsdag rundt klokken 15.18 norsk tid. Den formidable hastigheten og energien til skyen ventes å kunne gi virkelig kraftig nordlys i hele Norge og muligens lenger syd tirsdag kveld, ifølge Røed Ødegaard.


Stadig mer aktiv sol
Torsdag var det et utbrudd som traff Jorden i helgen og utløste ganske flott nordlys selv i Sør-Norge.
Dette utbruddet har lagt til rette for et virkelig nordlysshow når den nye gasskyen når frem til oss.
Aktiviteten på Solen varierer over en periode på omkring elleve år. Etter en meget rolig periode har Solen de siste to årene blitt stadig mer aktiv, med flere solflekker og stadig hyppigere og kraftigere utbrudd.
Eksplosjoner på Solen kan slynge gasskyer ut i rommet med en fart på flere millioner kilometer i timen. Dersom disse treffer Jorden, vil magnetfeltet til planeten vår styre solgassene mot polområdene og føre til at de øverste delene av atmosfæren gløder. Sett fra bakken blir det et vakkert nordlys.
Nordlys observeres best fra mørkest mulig steder, langt unna kunstig belysning.

Ingenting å være redd for
Den offisielle nettsiden for kriseinformasjon i Sverige har publisert en advarsel om mulig solstorm på Facebook.
- Det kan hende at satellitter blir påvirket og kraftige geomagnetiske stormer er mulig, opplyser Røed Ødegaard på nettsiden Bang i rommet.
Den alvorligste konsekvensen er imidlertid stråling, som først og fremst påvirker satelitter og astronauter ute i rommet. Fly i luften rundt polområdene kan oppleve kommunikasjonsproblemer.
NOAA Space Weather Prediction Center har publisert følgende prognose:
Den økte aktiviteten på Solen er ellers lite å bekymre seg for, om vi skal tro NASA.
Enkelte dommedagsprofeter hevder at den økende aktiviteten på solen kan være begynnelsen på en solstom som vil koke havene på jorden og grille alt liv tilbake til prekambrium-tiden. Det var riktignok forventet at solen går inn i en ny aktiv periode i 2014 - som vi nå kan se - men det er helt ufarlig, om vi skal tro fysikeren Alex Young ved NASA Goddard Space Flight Center.
- Den kommende solsyklusen, rundt 2014, kommer ikke til å være betydelig annerledes enn tidligere. At det skjer i nærheten av 2012 er helt og holdent en tilfeldighet, forklarer Young i en video NASA har publisert på YouTube.
Beskyttende lag
Ifølge fysikeren trenger vi ikke å bekymre oss for solen de neste milliarder årene.
- Vi har en god nok forståelse av solen. Med all den teknologien og vitenskapen, og alle de romsondene vi har som overvåker solen 24 timer i døgnet, syv dager i uken, vet vi ganske enkelt at denne superstormen som skal utslette livet på jorden ikke kommer til å skje.
- Det er rett og slett ikke nok energi i solen til at den kan sende en ildkule 150 millioner kilometer for å utslette jorden, sier Young.

Alle personer over elleve år har faktisk overlevd minst én solstorm allerede.
- Solen er en såkalt aktiv stjerne, og aktivitetene på solen skjer i en syklys. I løpet av elleve år går solen gjennom perioder med både høy og lav aktivitet, og dette har foregått gjennom tidene så vidt vi kan bedømme, sier NASA-fysikeren.
Young forklarer at jordens atmosfære er så tykk at selv de mest intense solstormene ikke er i stand til å skade jorden.
- Vi har alltid solstormer. Noen er store, andre er små. Selv de største hendelsene vi har sett de siste 10.000 årene, har ikke hatt nok effekt til å skade atmosfæren slik at vi ikke lenger er beskyttet.

Rundt jorden har vi dessuten enda en, og enda sterkere, beskyttende barriere i form av magnestiske felt som strekker seg dypt ut i rommet. Disse feltene hindrer skadelig stråling fra solen.
På siden kan vi nevne at solstormene «angriper» og strekker magnetfeltene i det de farer forbi jorden. Når stormen er over og magnetfeltene «smetter» på plass, kan vi se dette i form av spektakulære lysshow rundt polene, nordlys (aurora borealis) og sørlys (aurora australis).
Jo sterkere stormen har vært, jo kraftigere polarlys kan vi se.
Mange profetier
Det skorter ikke på fanatikere som mener verden snart går under. Det hele startet da Johannes skrev ned sine dystre åpenbaringer for 2000 år tilbake, og siden har det i grunn gått slag i slag.
En av de mest populære dommedagsprofetiene er knyttet til Mayafolkets kalender. Hollywood har sågar laget film basert på profetien med John Cusac i hovedrollen.
Blant de andre mer kjente dommedagsprofetene i nyere tid finner vi pastor Jim Jones som grunnla Folkets Tempel i 1955. Gruppen startet med å jobbe for en mer rettferdig verden, men Jones ble mer og mer opphengt i dommedag - og valgte til slutt å arrangere en for seg og sine tilhengere den 18. november 1978. Alle de 913 personene i tempelet døde av forgiftning.
KANSKJE DU OGSÅ LIKER DISSE SAKENE: