Slik så det ut fra rommet
Det var ikke bare på jordkloden vi så solformørkelsen.

- Det var ikke bare folk i Europa som fikk se formørkelsen. En av ESAs små testsatellitter, Proba-2, fikk med seg deler av denne mens den gikk i bane rundt Jorda, sier seniorrådgiver Pål Brekke i Norsk Romsenter i en kommentar.
Den var på riktig plass i sin bane da sola, månen og jorda var på linje. Proba-2 filmet en del av formørkelsen før den den gled inn i jordskyggen. Da var også Proba-2 på linje med sola, månen og jorda.
Se sekvensen nedenfor:
Brekke forklarer er bildet av sola er tatt med et ultrafiolett kamera som blokkerer alt synlig lys som våre øyne er følsom for, og det lyset som kommer fra solas overflate - den delen vi kaller fotosfæren og som har en temperatur på ca 6000 C.
- Det vi ser på bildet er solas varme atmosfære, den delen vi kaller koronaen som vanligvis bare er synlig under en total solformørkelse her fra jorda.
Temperaturen på gassene du ser på bildet er ca 1 million grader og alle strukturene er styrt av kraftig magnetfelt som har presset seg ut fra solas indre og som holder den varme gassen på plass.
De lyse områdene kalles aktive området og en ser enorme gassløkker som hver har mer energi i seg enn det Norge forbruker på 600 millioner år. Under disse lyse områdene finner vi de mørke solflekkene vi ser i fotosfæren (sett i synlig lys).