Slik lager de Luksusfellen

Bli med bak kulissene på Luksusfellen.

LIVSLANG KONTRAKT: Økonom og programleder Hallgeir Kvadsheim får fortsatt telefoner fra deltakere som var med i de første sesongene av Luksusfellen.
Publisert

(SIDE2): «Luksusfellen» er inne i sin tiende sesong, og onsdag sendes episode nummer 100. Publikum har kunnet følge deltakere med store økonomiske problemer, og i løpet av programmet, klarer som regel ekspertene å hjelpe dem.

Men prosessen er selvsagt hardere enn man får inntrykk av på TV.

- Før opptak jobber vi med saken i omtrent tre uker. Vi vil at det skal være ferskt, ellers kan ting ha endret seg fra de søkte, sier produsent Hege Skjerven Johansen.

Side2 har fått være med på det første av to regimøter som staben har før opptak. Denne episoden er i sesong 11, og kommer på skjermen senere i år. Deltakerne blir anonymisert.

- Det er nesten vanskelig å hjelpe dem

- Dette er et par som er i ferd med å gi opp, de har store økonomiske problemer. Utover det er de en fin storfamilie. Dette er en bra case, sier Skjerven Johansen.

Hele redaksjonen, som består av åtte personer, får se et opptak av deltakerne som blir intervjuet om den økonomiske situasjonen. Alle har også fått detaljert informasjon om deltakernes økonomi.

- De skylder mye mer enn de tror selv. Det er nesten vanskelig å hjelpe dem, for de har så mye gjeld, sier researcher Magnus Tønnesen.

- Vi må bare legge kortene på bordet. Presentere dem for problemet, sier redaksjonsleder Anne Hirsch.

Redaksjonen diskuterer dagens sak. F.v. Cecilie Lynum, Tore Løchstøer Hauge, Heidi Wendel Vejling, Magnus Tønnesen, Hege Skjerven Johansen, Anne Hirsch, Øystein Syvertsen og Hallgeir Kvadsheim.

Vil hjelpe

Redaksjonen diskuterer deltakernes økonomi og hvordan de kan hjelpe dem, men også hvordan de skal lage programmet. En av utfordringene denne gangen, er å få kvinnen til å innse problemet.

- Hun har behov for noe. Vi må finne noe som kan fylle tomrommet, sier psykolog og programleder Cecilie Lynum.

- Kanskje vi skal finne ut om hun har hatt en hobby? sier Skjerven Johansen.

- Vi må få henne til å innrømme problemet. Så kan vi hjelpe. Men det vil bli vanskelig å få henne til å innrømme det, sier Lynum.

- Jeg tror det blir et fint program, begge har noe å jobbe med, sier Skjerven Johansen før møtet avsluttes.

God stemning under opptak

Produksjonsteamet er på opptak hos deltakerne i fem dager, forteller økonom og programleder Hallgeir Kvadsheim.

- Det er én dag med dybdeintervjuer og foto av hus og natur, og vi er med i fire dager. Pluss én dag med retur, sier han.

Lynum synes det er spesielt å møte deltakere i en slik setting.

- Som psykolog er det noe annet å møte dem på kontoret enn i den private sfæren. Vi prater mye når kameraet er slått av, vi spiser lunsj sammen og har alltid en god stemning. Vi er der for å hjelpe dem. Vi skal lage TV, ja, men først og fremst skal vi hjelpe dem, sier hun.

Psykolog og programleder Cecilie Lynumog og produsent Hege Skjerven Johansen.

Finner deltakere

Deltakerne blir plukket ut etter å ha sendt inn søknad.

- Vi får inn søknader jevnlig, i gjennomsnitt én per dag. Så setter vi oss ned og ser hvem som skiller seg ut fra de andre programmer vi har hatt. Vi har laget mange sesonger, så det er viktig at de skiller seg litt fra hverandre, sier Skjerven Johansen.

De prøver å finne bakgrunnen for det økonomiske rotet, og vil også ha en personlig historie å fortelle.

- Etter dette, sender vi dem til psykolog for å sjekke om de er klar over hva det innebærer å åpne seg så mye på TV, sier hun.

- Vi møter alltid på overraskelser

Når potensielle deltakere har vært hos psykologen, må de jobbe videre for å finne ut hvem som skal være med i programmet.

- Vi får fullmakt til å sjekke kontoutskrifter. Der fanger vi opp mye historie – som regel har vi ikke fått vite alt på forhånd. Vi har imidlertid en viss anelse når vi starter opptakene hvor det bærer, sier hun.

Likevel har de sjelden funnet ut alt.

- Vi møter alltid på overraskelser. Det er ikke skuespill når vi reagerer. Vi finner ut en del på forhånd, men det er nesten alltid noe som er holdt tilbake, noen ting som dukker opp, sier Kvadsheim.

Livslang kontrakt

De er ikke i tvil om at deltakerne er fornøyde med jobben de gjør.

- Silje (Sandmæl, forbrukerøkonom og programleder, journ. anm.) tok et bilde av crewet og la det ut på Facebook. Da så jeg at et par tidligere deltakere kommenterte og sa at de savnet dem. Da har vi oppnådd noe, sier Skjerven Johansen.

Kvadsheim mener programmet er en livslang kontrakt.

- Jeg sier alltid at deltakerne kan ringe meg når som helst hvis de møter på nye problemer i livet. Når man involverer seg i et program på denne måten, skulle det bare mangle at jeg stiller opp. Man kan havne i et samlivsbrudd eller bli permittert fra jobben, så budsjettet endres. Min jobber er å holde dem i rute. Jeg sier alltid: «Ring heller en gang for mye enn for lite», sier han.