Slik kvitter du deg med dekoderen

TV-signalene kan sendes rett til flatskjermen din.

Publisert

[Teknofil.no]: De siste årene har vår TV-hverdag gjennomgått store forandringer, fra analoge signaler og rør-TVer til å bli fullstendig digitalisert. Resultatet ser du i TV-stua, der både en digital dekoder og enda en ny fjernkontroll er blitt noe du må forholde deg til.

Det er ikke alltid like enkelt å holde styr på hvilken inngang TV-en skal stå på og hvem av de mange fjernkontrollene på bordet du skal bruke. For å gjøre ting enklere og redusere antall fjernkontroller kan du bruke flatskjermen din som dekoder. De fleste flatskjermer som selges i dag kan nemmelig brukes som såkalt "IDTV".

Hva er IDTV?

Du har kanskje hørt utrykket IDTV, men vet ikke hva det betyr i praksis? IDTV er er forkortelse for "Integraded Digital Television", og betyr at TV-en din har innebygget støtte for digitalserte signaler og kan dekode disse internt.

For at skjermen skal kunne fungere som dekoder i Norge, må den ha støtte for . Dette er en metode som inneholder retningslinjer for å definere hvordan lyd og bilde skal komprimeres.

En flatskjerm kan brukes som dekoder mot både det digitale bakkenettet, kabel eller parabol. For å vite hvilke plattformer TV-en din takler, må du lete opp de tekniske spesifikasjonene til TV-en. Her finner du hvilke -typer flatskjermen din kan håndtere. Har TV-en støtte for DVB-T (terrestrial) kan den brukes mot det digitale bakkenettet. Med DVB-C (cable) kan du bruke skjermen mot kabel, og DVB-S (satellite) tilsier at den kan håndtere parabol.

Dette trenger du for å skrote dekoderen

Når du har sjekket at TV-en din kan håndtere for eksempel det digitale bakkenettet, må du gå til innkjøp av en kortleser. Denne kortleseren er et -kort som støtter riktig kryptering for din leverandør av TV-signaler. Eksempelvis bruker Canal Digital kryptering som er leveres av Conax.

Sammen med kortet må du ha et programkort, det samme kortet som sitter i dekoderen din fra før. Du kan bruke det du allerede har, men du må som regel ringe leverandøren din for å omregistrere programkortet til en ny «dekoder», ergo den nye kortleseren din.

Om du skal kjøpe deg ny flatskjerm kan det være lurt å be om et tilbud med kortleser og programkort. Flere norske nettbutikker kan nemlig tilby egne avtaler dersom du er kunde hos en leverandør av TV-signalene som butikken har et samarbeid med.

LES OGSÅ:Parabol eller RiksTV på hytta?

Sett inn kortleser og programkort

På baksiden av TV-en din finner du en luke på noen centimeter som kortleseren skal puttes inn i. Se bildet over. Det er som regel et spor i kortleseren og tilsvarende på TV-en, slik at du ikke kan sette kortet inn feil vei.

Når du har koblet til kortleser skal programkortet settes inn i denne kortleseren, på samme måte som du setter det inn i dekoderen din. Setter du kortet feil vei, vil du få opp en feilmelding på TV-en. Alternativt vil du oppdage at kortet er satt i feil dersom kanalene ikke søkes inn.

Det første du må gjøre når kortleser og programkort er på plass, er å bevege deg inn i menyen på TV-en og søke opp kanalene. Påse at kabelen med signalet, fra enten bakkenettantenna, kabel, eller parabol, er koblet direkte til skjermen. På de aller fleste TV-er søkes kanalene inn automatisk for deg. Bare husk å kun søke etter digitale kanaler, for på en rekke flatskjermer kan du velge mellom analogt og digitalt søk.

LES OGSÅ: Slik monterer du parabolen selv