Slik holder du deg frisk i sydenferien
Magesyke, ørebetennelse, myggstikk og solbrenthet. Her er ekspertenes råd for å være i tipp topp form gjennom sydenferien.

Falck i Larvik er den eneste alarmsentralen i Norge som tar imot nødtelefoner fra turister utenlands på vegne av et norsk forsikringsselskap, skriver Østlands-Posten. Operasjonell teamleder, Gry Monica Hellevik, forteller at de fleste telefonene alarmsentralen får dreier seg om sykdom eller skader.
Situasjonen i Hellas
Så langt har ikke alarmsentralen merket mye til at turister i Hellas har hatt større problemer på grunn av den økonomiske krisen, men forteller at situasjonen i Hellas byr på nye utfordringer i forhold til legehjelp.

– Det kan det være fornuftig å kontakte alarmsentralen knyttet til det selskapet man er forsikret i før man går til lege. Det er en fare for at legen krever kontant betaling, og kanskje et høyere beløp enn det man har med seg. Da kan alarmsentralen gi råd om hvilke leger man bør bruke, forteller Hellevik.
Forsiktighet er ikke nok
Diverse sykdom får alarmsentralen langt flere henvendelser om.
– For mye bading som resulterer i ørebetennelser, og overdreven soling som skaper problemer gjør at mange trenger hjelp. Og en gjenganger er vannkopper. Da kommer man ikke med flyet hjem, sier hun.
– Mange undervurderer hvilken påkjenning en lang reise, varme og ukjente omgivelser er. Eldre er overrepresentert på statistikken, sier Slettemoen.
– Samme hvor forsiktig du er, er det ikke alt du kan unngå, sier hun.
Typiske sommerdiagnoser er magesjau, ørebetennelse, hudproblemer og halsbetennelse, ifølge Falck Global Assistance (FGA) i Larvik.
– Flest tilfeller av turistdiaré ser vi i Middelhavsområdet i juli og august. Bakterier formerer seg raskere i varmen, forteller Gry Monica Hellevik som er operasjonell teamleder hos FGA. Hun anbefaler reisende å være litt bevisst på hva de spiser og drikker, så ikke ferien regelrett går i vasken.
Turistdiaré topper sykdomsstatistikken i sommer
Ifølge Frende forsikring gjelder hver fjerde utbetaling på nordmenns reiseforsikring sykdom på reise. På ti år har forsikringsutbetalingene økt med 327 prosent.
Ola og Kari reiser oftere og lengre enn før, og det gir flere og dyrere skader. Det totale erstatningsbeløpet etter reisesyke i fjor var 845 millioner kroner, viser ifølge Frende forsikring tall fra Finans Norge.
– Selv om reisevante nordmenn generelt er flinke til å tilpasse seg kulturen vi møter, ta hensyn og forholdsregler, blir nær 100.000 nordmenn syke i utlandet i år, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende.
Dropp isbiter og softis
– Vask frukt og grønnsaker, og ikke spis mat som har stått fremme lenge. Skal du spise kebab eller annet kjøtt på gaten, er det lurest å spise dette tidlig på dagen, sier Hellevik.
– Dropp isbitene, de er sjelden laget av flaskevann. Og spis heller is som er fabrikkpakket, enn softis og kuleis, for å unngå bakterier som herjer med magen, er hennes råd.
Ikke reis uten forsikring
– Hvert år bruker en av seks reiseforsikringen sin. Det er den av våre forsikringer som er hyppigst brukt, forteller Slettemoen.
Hun forteller at en undersøkelse Opinion har gjort for finn.no viser at en av fem ikke har reiseforsikring.
– Dette er oppsiktsvekkende tall. Er du uheldig på reise, og får behov for sykehusbehandling og hjemtransport med ambulansefly fra utlandet, kan utgiftene bli svært høye, sier hun, og legger til at det høyeste kravet Frende har utbetalt så langt i år, var på 1,5 millioner kroner.
Ring hjem først
– Standarden på legehjelp i utlandet er ikke alltid som i Norge, og det er ikke like lett å få hjelp overalt, sier Gry Monica Hellevik.
Om du har tid til det, anbefaler hun at du kontakter alarmsentralen i forkant når du trenger lege.
– Da vil du få hjelp til å finne riktig legekontor og sykehus med høy medisinsk standard, sier hun.
Ved sykdom eller skade i utlandet, vil reiseforsikringen din kunne stille garanti for behandling så snart de blir varslet.
Norske leger
– I slike saker er våre norske leger alltid i kontakt med behandlingsstedet og sikrer at kvaliteten på behandlingen er god, sier Hellevik.
Når det er dialog mellom sykehuset og norsk medisinsk personell, er det også mindre overbehandling.
– Vi ser ofte at det er med på å unngå unødvendig behandling og ekstra innleggelsesdager, og du slipper jo å legge ut penger for behandlingen selv, når de vet at reiseforsikringen er i orden, sier Heidi Tofterå Slettemoen.
Hun anbefaler å kontakte alarmsentralen eller forsikringsselskapet i før avreise for å få informasjon om reisemålet, og råd om nærmeste anbefalte lege og sykehus.