Slik har du aldri før sett månen
NASA har brukt fire år på bildet. Resultatet er fantastisk.

NASA har sluppet et såkalt gigapixelbilde over månens nordpol og omkringliggende områder.
Det enorme bildet er unikt i sitt slag.

Arbeidssom sonde
I 2009 sendte NASA opp Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) fra Cape Canaveral.
Romsonden gikk inn i bane rundt månen, hvor den har hatt en rekke arbeidsoppgaver. Blant annet har sonden gjennomført en detaljert kartlegging av månens topografi med tanke på fremtidige månelandinger og, på lengre sikt, for å kartlegge aktuelle områder med tanke på kolonisering av månen.
LRO har i tillegg søkt etter vann i form av is, foretatt målinger av stråling i rommet, og tok også de første bildene av etterlatt utstyr fra Apollo-ekspedisjonene.

Tusenvis av bilder
Etter omtrent 2,5 år i tilnærmet sirkulær bane rundt månen, gikk LRO inn i en elipseformet bane som lot sonden gjøre en detaljert granskning av månens nord- og sørpol. Ved hjelp av tre forskjellige kamera har LRO knipset tusenvis av bilder, som NASAs LROC-team (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera) har satt sammen til en særdeles nøyaktig gjengivelse av månens nordpol.
Helt spesifikt er det området fra 60 grader nord og til nordpolen som er kartlagt og fotografert. Ved hjelp av hele 10 581 bilder som er tatt over en periode på fire år, har NASA satt sammen en overveldende bildemosaikk de kaller LROC Northern Polar Mosaic (LNPM).
Utrolige 867 gigapixler, altså 867 milliarder pixler, går med på å gjengi 2,54 millioner kvadratkilometer av månens overflate. Området er større enn det sammenlagte arealet til de to største statene i USA, Alaska og Texas, og hver pixel tilsvarer to meter av månens overflate.
Dersom man hadde printet ut bildet i 300 dpi ville det dekket en overflate tilsvarende en amerikansk fotballbane.

Størst av sitt slag
Det er altså gigantiske dimensjoner det er snakk om, og NASAs LNPM er sannsyligvis det største bildet av sitt slag som ligger åpent tilgjengelig på Internett.

Se hele bildet
På nettsidene til Arizona State University kan du se hele bildet, og for eksempel zoome inn på små detaljer.
I området NASAs polfarer LRO har fotografert, finner man blant annet Nansen-krateret. Dette er oppkalt etter Norges egen polfarer, Fridtjof Nansen.
På nettsiden til ASU kan du også lese mer om teknikkene som ble tatt i bruk for å skape dette fantastiske bildet.