Prinsessen har startet førstegangstjenesten

Slik er prinsesse Ingrid Alexandras nye liv i Forsvaret

Prinsesse Ingrid Alexandra har byttet ut et urbant liv i Oslo med militærtjeneste i Brigade Nord. De 12 neste månedene skal hun tjenestegjøre i Skjold leir i Indre Troms.

<b>LUFTIG SVEV:</b> Under besøket ved Rena leir lærte prinsesse Ingrid Alexandra å hoppe i fallskjerm.
LUFTIG SVEV: Under besøket ved Rena leir lærte prinsesse Ingrid Alexandra å hoppe i fallskjerm. Foto: NTB
Publisert

I begynnelsen av januar startet et nytt kapittel i livet til prinsesse Ingrid Alexandra (19). Da startet hun avtjeningen av sin førstegangstjeneste.

– Hun har selv valgt å gå inn i Forsvaret. Så det blir spennende, sier kronprins Haakon (50) i programmet «Året med kongefamilien» på NRK.

Stor overgang

Prinsesse Ingrid Alexandra tjenestegjør i Skjold leir i Indre Troms, hjemmebase for 2. bataljon og Ingeniørbataljonen.

Leiren ligger i Øverbygd i Målselv, et lite tettsted med få fritidstilbud. Det blir nok en stor overgang fra livet hun har levd i egen leilighet på Grünerløkka i hovedstaden det siste halve året.

Les også: Durek Verrett: – Jeg møtte barna hennes som hennes homofile venn

<b>NY HVERDAG:</b> Livet til prinsesse Ingrid Alexandra vil bli ganske annerledes de neste 12 månedene.
NY HVERDAG: Livet til prinsesse Ingrid Alexandra vil bli ganske annerledes de neste 12 månedene. Foto: NTB

En vanlig soldat

Selv om hun er kongelig og nummer to i arverekken til den norske tronen etter sin far, får hun ingen spesialbehandling under militærtjenesten. Hun er en vanlig soldat på lik linke med de andre i leiren.

Kronprins Haakon tror datteren vil ha mye glede av militærtjenesten.

<b>EN TRADISJON: </b>Prinsesse Ingrid Alexandra har i likhet med kronprins Haakon og kong Harald valgt å utdanne seg i Forsvaret.
EN TRADISJON: Prinsesse Ingrid Alexandra har i likhet med kronprins Haakon og kong Harald valgt å utdanne seg i Forsvaret. Foto: NTB

– Jeg har jo selv forsvarsbakgrunn og har lært mye av det og synes det har vært en fin erfaring å ha med meg. Så det håper jeg det blir for henne også, sier kronprins Haakon til NRK.

Han valgte befalsskolen etter at han var ferdig med videregående, og han tok deretter tre års utdannelse ved Sjøkrigsskolen. Bestefar kong Harald (86) har også utdannelse fra Forsvaret, så prinsessen går både i bestefar og pappas fotspor.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

Kunne blitt offiser

I et intervju med magasinet «Gardisten» forteller monarken om sin militære karriere, før han som konge ble general og Norges øverste befalingsmann.

– Jeg kom inn i militæret som menig på befalsskolen i kavaleriet. Etter befalsskolen begynte jeg på Krigsskolen. Jeg hadde mye glede av oppholdet i Forsvaret, forteller kong Harald.

Les også: Kongeåret 2024: Ingen tvil om hva som blir høydepunktet

<b>MED GEVÆR:</b> Daværende prins Harald på Kavaleriets befalsskole på Trandum i 1956.
MED GEVÆR: Daværende prins Harald på Kavaleriets befalsskole på Trandum i 1956. Foto: NTB

En forsmak

Prinsesse Ingrid Alexandra startet ikke førstegangstjenesten med blanke ark. Hun har fått en forsmak på hva som venter henne.

Da prinsessen fylte 18 år i januar 2022, fikk hun tre drømmedager i Forsvaret – en i hver gren, i både Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret – og et fallskjermhopp. Da hadde hun allerede fløyet jagerflyet F-16, som en av de siste i Norge.

Etter rekruttperioden får prinsessen ifølge Slottet tildelt en tjenestestilling, og vil da gjennomføre en fagperiode med mer spesifikk utdanning etterfulgt av en avdelingsperiode med trening og øving.

<b>HISTORISK FLYTUR:</b> I desember 2021 fikk Ingrid, som hun kalles til daglig, være med på en av de aller siste turene med de nå «pensjonerte» F16-flyene.
HISTORISK FLYTUR: I desember 2021 fikk Ingrid, som hun kalles til daglig, være med på en av de aller siste turene med de nå «pensjonerte» F16-flyene. Foto: NTB

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2024.

Les også