Slik bruker du en frosk for å finne ut om du er gravid

Og en rekke andre vitenskapelige ting du antagelig ikke visste.

Publisert

LONDON (Side3): Hvordan kan man bruke en frosk for å bevise at en kvinne er gravid? Er vi alle neandertalere? Vil vi en gang kunne reise til andre solsystemer?

Alle disse spørsmålene har plaget mennesket i flere århundrer (nja, men litt trivia har aldri skadet noen), men nå er programmet som kan gi oss svarene på noen av disse spørsmålene kommet.

Den irske komikeren Dara O'Briains program «Science Club» utforsker nemlig alle disse spørsmålene og mer til, når det har norgespremiere 12. mars på BBC Knowledge.

Vitenskapsprogrammet er delt opp i seks programmer, der hvert program tar for seg forskjellige temaer som evolusjon, sex, forplantning og musikk.

Med seg i studio har komikeren forskjellige eksperter innen de forskjellige områdene, som professorer og forskere.

I tillegg er det alltid en «special guest» på besøk, blant annet komiker Ed Byrne og «Top Gear»-programleder James May.

Side3 ble i høst invitert med på innspillingen av programmet, og fikk 15 minutter med komiker og programleder O'Briain. Men en bøtte øl, en hyggelig ire og en enda hyggeligere nordmann ble 15 minutter raskt til 30 minutter.

Vitenskapsnerd

Mange av dere lesere kjenner nok O'Briain igjen fra stand up-programmet «Live at the Apollo» eller satireprogrammet «Mock The Week», men komikeren har også en mer seriøs side ved seg.

Iren har faktisk en universitetsgrad innen matematikk og teoretisk fysikk fra University College Dublin, og forteller til Side3 at han ser på seg selv som en «vitenskapsnerd».

– Jeg har alltid vært interessert i hva, hvordan og hvorfor ting skjer og fungerer som de gjør, så et program som dette var perfekt for meg å være med på å lage. I bunn og grunn er jeg bare en vitenskapsnerd.

Var det derfor du ville lage «Science Club»? For å få utløp for din «nerdete» side?

– Hehe. Ja, det kan du si. Jeg følte vel egentlig at det ikke er noe program i Storbritannia som dekker og undersøker vitenskap på denne måten. Forskning er nok for mange skremmende og kan være vanskelig å forstå. Derfor vi prøver å gjøre stoffet så tilgjengelig og underholdende som mulig for seerne, forteller O'Briain til Side3, og legger til lattermildt:

– Det ville blitt vanskelig å fremføre et 90 minutters vitenskapsstand up show, men kanskje en dag.

Blodet ditt vil koke

De seks programmene tar altså for seg forskjellige temaer, og O'Briains eksperter og journalister dykker dypt inn i hvert tema.

«Science Club» har i tillegg sin helt egen Petter Smart i forsker og ingeniør Mark Miodownik, som utfører forskjellige eksperimenter i studio foran publikum.

Blant annet får vi se Miodownik vise hvordan man ved hjelp av 88 prosent sterk vodka kan trekke frem DNA i et kjøkkenglass.

Hva er ditt favoritteksperiment i «Science Club»?

– Mmm. Den var vanskelig. Man kan vel ikke anse dette som et eksperiment, men damen som hadde med froskene som kan avsløre om en kvinne er gravid eller ikke syntes jeg var helt fantastisk. Det bare viser hvor utrolig verden er og hvor mye man vet og ikke vet. Det er slike ting som gjør vitenskap så utrolig interessant, sier en entusiastisk O'Briain.

Bare for å kort oppsummere: En forsker ved navn Lancelot Hogben oppdaget på 1930-tallet at man kunne finne ut om en kvinne var gravid ved å sprøyte inn urin fra kvinnen i en hunn-frosk. Dersom frosken la egg de neste 24 timene, var kvinnen gravid.

– En annen favoritt er den hvor vi viser hva som skjer med deg dersom du skulle befinne deg i verdensrommet og du skulle få problemer med romdrakten din.

Og hva skjer med deg?

– Mest sannsynlig vil du blodet ditt begynne å koke på grunn av det lave trykket i verdensrommet. Trykket gjør også at kokepunktet til blod er kraftig redusert. Du vil også kveles i mangel på luft. Mange tror at du «bare» kan holde pusten, men dette vil mest sannsynlig føre til at lungene dine vil eksplodere. «Heldigvis» vil du mest sannsynlig være død på dette tidspunktet, oppsummerer komikeren.

«Science Club» begynner på BBC Knowledge 12. mars klokken 21:00. 14. mars er Dara O'Briain også klar med astronomiserien «Stargazing» på samme kanal.