Skeptikeren Kåre hevder han ble healet av Snåsamannen: - Nå er jeg en tviler pluss
- Jeg var en skeptiker, nå er jeg en tviler pluss, sier Kåre, som er aktuell i filmen «Mannen fra Snåsa».

(SIDE2): Joralf Gjerstad, best kjent som Snåsamannen, har fått mye kritikk for sin virksomhet. Samtidig forteller 50.000 mennesker at han har hjulpet dem.
Nå er Margreth Olin klar med dokumentarfilmen «Mannen fra Snåsa». Hun tar oss med inn til Gjerstad og viser hva som skjer når han forsøker å hjelpe.
Filmen er den første der Snåsamannen tillater noen å være med ham inn i behandlingssituasjonen.
To av personene han hjelper i filmen, er Kåre Ohnstad og Kristiane Bøgwald. Ohnstad har hatt flere fysiske problemer etter et fall på flere meter, mens Bøgwald sliter med angst. Vi har møtt dem i forbindelse med filmpremieren.
Screen9na04
- Jeg som ikke tror på noen ting
Kåre Ohnstad forteller at han var svært skeptisk før han besøkte Gjerstad.
- Kona mi syntes det var rart at jeg skulle til ham, jeg som mener at «Åndenes makt» bare er tull og som ikke tror på noen ting, ler han.
Og skepsisen ble ikke mindre da han møtte Gjerstad første gang.
- Jeg husker at da jeg skulle hilse på ham tenkte jeg at jeg skulle sjekke om han hadde varme hender. Men de var iskalde! Da tenkte jeg at dette bare var tull, sier han, og fortsetter:
- Men jeg ble overrasket.

Var nervøs
Kristiane Bøgwald var på langt nær like skeptisk som Ohnstad. Men hun var usikker på hva møtet med Snåsamannen ville gi henne.
- Jeg tenkte at han ikke kunne gjøre meg helt frisk, jeg forventet ingen mirakelkur. Men jeg håpet på en gledelig opplevelse, forteller hun.
Og hun er fornøyd med resultatet:
- Jeg syns det gikk over all forventning. Like før jeg møtte ham hadde Margreth gjort et dybdeintervju på hotellrommet mitt hvor jeg snakket om mye som var ubehagelig, så jeg var litt nedbrutt. Dette skrellet av da jeg kom inn til ham. Jeg trengte ikke gå inn i en rolle, trengte ikke gjøre meg til.
- Det ble en fin opplevelse, sier hun.
Kunne bevege hånda
Kåre Ohnstad hadde slitt med flere problemer etter det stygge fallet seks år tidligere. Blant annet var han stiv i håndleddet og i nakken. Bare små bevegelser kunne gi sterke smerter og få svetten til å renne.
Han forteller at han prøvde å holde igjen da Gjerstad begynte healingen. Men det gikk ikke.

- Han tok på nakken min, og det var så varmt som en stråleovn. Jeg ble veldig overrasket. Plutselig stakk det til, og jeg kunne bevege hånda igjen, sier han.
Før møtet med Gjerstad, hadde Ohnstad gått til fysioterapeut i flere år. Etter møtet, hadde fysioterapeuten en enkel reaksjon:
- Han sa bare: «Det var merkelig». Men han trodde på det, for han hadde en dansk bestefar som også hadde slike evner, sier Ohnstad.
Etter dette har ikke Ohnstad trengt å gå til fysioterapeut lenger.
- Jeg vet ikke hva som skjedde hos ham
Fremdeles, tre år etter at han var hos Gjerstad, kan Ohnstad bevege hånden og nakken normalt.
- Jeg vet ikke hva som skjedde hos ham. Men det har hjulpet meg. Nå kan jeg bryte håndbak, spille bordtennis, spille golf, sier han.
Han mener at møtet har forandret ham.
- Jeg var en skeptiker, nå er jeg en tviler pluss, forklarer han.
Har blitt tryggere på seg selv
Kristiane Bøgwald følte at Gjerstad virkelig så henne, at han var ærlig og lite dømmende. Hun fikk pratet ut om følelser hun ellers syntes var vanskelig å snakke om.
- Etter møtet med ham har jeg erkjent mye om meg selv, sier hun.
Hun trekker fram den nordiske kulturen, hvor Janteloven står sterkt.
- Man skal ikke tro at man er noe, men likevel skal man prøve å komme seg opp og fram, sier hun.
Dette er noe hun har slitt med, og angsten har også gitt henne dårlig selvtillit. Dette har blitt mye bedre etter besøket i Snåsa.
- Jeg var redd for at mange ville dømme meg for det jeg sier i filmen, men nå gir jeg faen i dem. Joralf inspirerte meg til å klare det, til å gi faen, å ikke ta så mye hensyn hele tiden, sier hun.

Skeptisk far
Det første året etter filminnspillingen, var det bare et par personer som fikk vite om det.
- Jeg fortalte det til moren min, men faren min fortalte jeg det til først like før julaften i fjor. Faren min er psykiater. Vi har snakket om Snåsamannen før, og han tror det bare er tull, at det bare handler om placebo. Men han tok nyheten bra, og han vil gjerne se filmen, sier hun.
- Placebo er en kraft i seg selv
Om faren hennes skulle ha rett, og det Gjerstads pasienter opplever er placebo, synes ikke Bøgwald at det gjør noe.
- Om det er placebo, så er det en kraft i seg selv. Se på jenta med låsninger i nakken i filmen, og hun som ikke ble forstått av legene … De fikk hjelp av ham, sier hun.
Hun trekker også fram at det er mange myter om Gjerstad, og at flere av disse blir avdekket i filmen.
- Mange tror at han skal kurere alt, men det gjør han ikke. Han ber folk gå til legen med mange problemer, men hjelper med det han kan. Jeg håper kritikerne ser filmen, for den er mer nyansert enn det ofte framstilles i media, sier hun.