«Skam»-William deler fansen

En typisk kar jenter vil redde, en i bunn og grunn fin fyr eller en evig «fuckboy»?

Publisert

(SIDE2): «Herregud, han er den mest usympatiske og selvopptatte mennesket har møtt liksom. Jeg ville ALDRI rørt ham. Og det burde ikke du gjøre heller.

Slik omtaler Noora i «Skam» skolens kuleste gutt og venninnen Vildes store oppheng, William i siste episode. Men som vi seere vet, Vilde klarer ikke å gi slipp på William, som på sin måte bruker henne for å få tak i den uoppnåelige Noora.

LES OGSÅ:8 ganger Noora fra «Skam» var helt fantastisk!

Utløste jubel og skuffelse

Og når Noora kaster sine bastante meninger over bord og seg selv inn i hans armer i siste episode, utløste det et ras av debatt på sosiale medier.

Det som må være nettets mest etterlengtede TV-kyss denne sesongen, og den mest spennende romansen, fikk sin utløsning. Meningen rundt William og Nooras forhold er imidlertid preget av både jubel og skuffelse.

(Vi vet ennå ikke hvordan det går da «Skam gjenopptas 18. april).

Inne på Skams store fangruppe på Facebook, som nå teller over 30.000 medlemmer, diskuteres emnet igjen og igjen. Og selv om det er mange jenter der, er det også flere gutter som hever stemmen.

SJEKK OGSÅ:6 ting du må vite om «Skam»

- Forstår meg ikke på shippinga!

- Jeg tror budskapet er at man ikke alltid er slik man ser ut til å være, selv noen som virker som en dårlig person, skriver en jente.

- Jeg synes William er en manipulerende drittsekk som ikke tar et nei for et nei og utnytter andre som det passer han, men jeg håper virkelig Noora kan «forbedre» ham, for de er veldig søte sammen, skriver en annen.

- Forstår meg ikke på den shippinga! Håpet til det siste at Noora skulle avvise William like brutalt som han avviste Vilde. Men neida, alle vet jo hva slags budskap vi vil ha: En gutt vil få jenta bare han er iherdig, han vet jo tross alt best hva hun føler. En ekte kvinne ditcher egne prinsipper for å redde «badboyen» med psykopatiske, aggressive tendenser som forklares med trøbblete barndom eller noe, skriver en.

- Jeg synes det er trist at han får det som han vil. Manusforfatter fraskriver henne hennes prinsipper, som definerte den kule Noora som vi ble kjent med i sesong 1, skriver en kar.

Overlege og psykiater på Lovisenberg Diakonale Sykehus, Fred Heggen, ble oppfordret av sin egen datter som går siste året på videregående skole å se TV-serien «Skam».  Under tittelen «Derfor følger jeg Skam» uttrykker han at serien «åpner en mulighet til å forsere de vanntette skottene som kanskje mer enn noen gang tidligere holder generasjonene strengt atskilt».

«Hovedgrunnen til min store interesse for serien er selvfølgelig at skam ikke er et fenomen som er forbeholdt ungdommen. Skamfølelsen starter like etter fødselen, og den følger oss livet ut. Det er derfor mulig for alle aldersgrupper å kjenne seg igjen i problemstillingene som de fem tenåringsjentene møter», skriver han i bloggen.

- En skadet gutt

Psykiateren er også oppriktig glad for at datteren oppfordret ham til å følge «Skam», som han mener tar opp mange viktige tema. Så hva mener han om denne William?

- Først vil jeg si at både William og Noora fremstår for meg som personligheter som er oppkonstruerte. De er så sammensatte og så modne. Samtidig er William en type som fascinerer. Han ville helt klart vært en lederskikkelse for meg om jeg gikk på skolen. Han er kul, ser bra ut, har egen leilighet, kjører Porsche og sier de riktige tingene, sier Heggen.

DRØMMEGUTTEN eller den verste av dem alle? Fansen er ikke sikker på William (Thomas Hayes) i «Skam».

Samtidig har karakteren en annen, mindre beundrende side.

- Han slår folk. Han er voldelig. Og han er en karakter som er blitt helt overlatt til seg selv. Faren bor i London, moren er i Oslo med ny kjæreste. Han er sin på mor, men burde kanskje vært mer sint på far, sier Heggen.

«Frykten for ikke å høre til noe sted, blir aldri helt borte. Ensomhetsfølelsen kan være vond å kjenne på, også når man blir gammel. Sjalusien har en tendens til å vedvare. Håpløse forelskelser slutter aldri å oppstå. Og misnøyen med egen kropp blir ikke akkurat mindre med årene», skriver han i bloggen.

Fred Heggen mener også, som flere fans påpeker, at William er en skadet gutt. Foreldrene har overlatt ham til seg selv.

- Far er borte, og mor som skulle bekrefte ham, er mest opptatt av sin nye kjæreste. William har en stor sårbarhet. Han har et stort behov for å bli sett. Han fastslår jo hele tiden overfor Noora at «du liker meg, du liker meg», sier Fred Heggen.

Vil han gå videre?

I fan-debatten rundt karakteren William er det noen som mener han er en typisk fyr som kvinner tror, eller elsker å tro, at de kan «redde».  Samtidig vet mange kvinner at denne type menn sjelden verken lar seg redde eller ønsker det - og argumenterer for «en gang en fuckboy alltid en fuckboy».

(Med andre ord: ligger du rundt på videregående, er det lite trolig at du slutter med det når du kommer i 20-årene).

Og hva skjer når jakten på Noora nå (nesten) er fullendt? Hva skjer når William har jaktet ned «byttet sitt»?

- William er en fyr som er vant til å få det som han vil. Når han møter Noora, klarer han ikke å få plassert henne. Hun sier det hun mener, ofte på en brutal måte. Samtidig er jeg redd at når han først har fått bekreftet det han vil, vil han gå videre, sier Fred Heggen.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));