- «Skam» kan være forebyggende
Har 10-åringen startet å snakke om «hore», «hooke» og være en del av «squaden»? Ikke bare negativt, sier psykiater.

(SIDE2): Mandag kveld, 18. april, er «Skam» tilbake på NRK nett-TV eller den offisielle «Skam»-bloggen. Der vil deler av fredagens episode slippes bit før bit før den vises i sin helhet i slutten av uka.
«Skam» er serien som er ment å treffe, ikke de på 10 eller de på 18, men de på 15-16 år.
SE OGSÅ: 8 ganger Noora fra «Skam» var helt fantastisk!
- Vi var livredde for at de skulle høre fra mora si at nå har NRK laget en dritkul ungdomsserie. Vi ville at de selv skulle spre ordet på sosiale medier, ikke i en voksenverden, men som noe bare de vet om. Det er igjen en tanke fra Jenter, og jeg tror helt ærlig ikke ungdom vil se sosialrealisme sammen med foreldrene sine, men heller på en iPad, alene på rommet. Og helst vil de at foreldrene ikke skal vite at de ser det, men at det er deres hemmelighet, sa Julie Andem nylig til Rush Print.
SE OGSÅ: 6 ting du må vite om «Skam»
Tar opp sjargongen fra «Skam»
Men Side2 har fått tilbakemeldinger om at det så visst ikke er bare målgruppen som nå ser «Skam». Foreldre og andre voksne ser det, nikker gjenkjennende og tenker «gudskjelov, vi er ferdig med det».
LES OGSÅ: William - en egentlig fin fyr eller evig «fuckboy»?
Men du har også de på 10 år pluss, som ikke minst adopterer dagens ungdomsspråk. De er blitt en del av «squaden», de slenger om seg med «hore» og «slut» og «hooka» på en måte som de selv ikke forstår. Og det er ofte både uønsket og bekymrer foreldrene.
Kan gi verktøy for å takle situasjoner
Psykiater og overlege ved Lovisenberg diakonale sykehus, Fred Heggen, skrev i sin blogg «Derfor følger jeg Skam» at «det åpnet seg en mulighet til å forsere de vanntette skottene som kanskje mer enn noen gang tidligere holder generasjonene strengt atskilt».

I sin blogg skrev Fred Heggen at skamfølelsen faktisk er på topp når man er tenåring, men at evnen til å skamme seg følger oss hele livet.
Psykiater Heggen kan godt forstå at foreldre til de langt yngre enn «Skam»s målgruppe synes det er ubehagelig når barna endrer språket. Men han tror ikke det bare er usunt at så unge barn som 10 år ser på «Skam».
-Yngre har alltid sett på dem som er eldre som rollemodeller. Mange mener kanskje at det ikke er heldig for en 10-åring å få presentert disse temaene som «Skam» tar opp allerede nå. Det kan jeg godt forstå. Men jeg tror at det uheldige oppveies av at 10-åringen pluss blir litt mer forberedt på det som vil komme. «Skam» viser at alle sliter med noe, og at det er ganske vanlig, sier Heggen til Side2.
Han mener «Skam» gjerne kan sees på som et forvarsel for den yngre garde, og kanskje vil de gjenkjenne en situasjon som de har sett i serien når de blir eldre. At de adopterer sjargongen, er noe litt annet.
- Om en 10-åring plukker opp og bruker disse ordene og uttrykkene i tide og utide, så er det først og fremst foreldrenes ansvar å snakke med dem om denne ordbruken. Kanskje bør det også tas opp på skolen. Det handler jo om å lære alminnelig folkeskikk, og det må jo ikke bli slutt på det, sier han.
LES OGSÅ:Her er ordene tenåringene ikke forstår i dag
- Sjekk om de vet betydningen
Det kan også være en fordel å undersøke litt med barna hva sjargongen faktisk betyr for dem.
-Jeg trodde jo «å hooke opp» først betydde «å ligge med». Jeg ble litt lettet da det ikke var snakk om det, humrer Fred Heggen.
Heggen ble oppfordret av sin datter på videregående skole til å se serien.
-Hun var glad for at jeg ville se den. Det er vanskelig å snakke med de voksne om hverdagen, og ofte vanskelig for de voksne å snakke med barna også. «Skam» er for de fleste av oss veldig gjenkjennelig, og viser jo egentlig at når det kommer til det mest grunnleggende, har ingenting forandret seg, sier han.