Hvordan være rik på budsjett

Sju triks som vil få deg til å virke rikere

Over én million nordmenn har nå sett den mye omtalte Exit-serien som skildrer rikingene i det norske finansmiljøet. Dette er tipsene for å fremstå som en velstående person uten å måtte tømme lommeboka.

Pluss ikon
<b>HVORDAN VIRKE RIKERE ENN DU ER:</b> Over én million nordmenn har nå sett Exit-serien på NRK som portretterer finansmiljøet i Norge. Kostymeansvarlig i Exit-serien forteller om et par triks man kan gjøre for å virke rik.
HVORDAN VIRKE RIKERE ENN DU ER: Over én million nordmenn har nå sett Exit-serien på NRK som portretterer finansmiljøet i Norge. Kostymeansvarlig i Exit-serien forteller om et par triks man kan gjøre for å virke rik. Foto: Fremantle/NRK
Sist oppdatert

Etter Exit-serien ble vist på NRK er det over én million nordmenn som har fått øynene opp for hva det innebærer å leve et luksuriøs liv. På godt og vondt.

Kostymeansvarlig for Exit-serien forteller om et par tips og triks som kan gjøres for å fremstå rik.

1. Bruk Nabobil

<b>NABOBIL:</b> Bruk denne appen for det den er verdt. Du har tilgang på et dryss av luksuriøse biler til prisen av en litt dyr taxitur.
NABOBIL: Bruk denne appen for det den er verdt. Du har tilgang på et dryss av luksuriøse biler til prisen av en litt dyr taxitur. Foto: Terje Bjørnsen

Hvis du ikke har sjekket ut Nabobil-appen, så har du muligheten til å leie luksuriøse biler til ganske rimelige priser. Du kan for eksempel leie en Tesla Model S til bare 1500 kroner. Eller den nye Jaguar I pace til rett under 1200 kroner og da er 200 km inkludert i prisen.

Om du bor i Oslo og ikke bruker bil til vanlig, er dette noe å vurdere hvis du skal vise deg frem på spesielle arrangement.

2. Telefon uten deksel

<b>TA AV DEKSELET:</b> For å virke som om du har ordentlig med penger, og ikke bryr deg om telefonen kan dette i bakken kan det lønne seg å ta av mobildekselet i visse settinger.
TA AV DEKSELET: For å virke som om du har ordentlig med penger, og ikke bryr deg om telefonen kan dette i bakken kan det lønne seg å ta av mobildekselet i visse settinger. Foto: Skjermdump NRK-serien Exit

iPhone-er uten deksel kan sees i Exit-serien på NRK, og det var et bevisst valg ifølge Kjell Nordstrøm som var Kostymeansvarlig til serien. Han studerte nøye de originale intervjuene av personene som utgjør de ekte gutta serien er basert på.

- Det var ingen tilfeldighet at telefonene til Exit-karakterene var uten deksel. Ingen av de ekte karakterene serien er basert på hadde deksel på telefonene sine. Den ene grunnen var show-off. Når man har dyre telefoner så skjuler man ikke det. Den andre grunnen var fordi det skulle vise at karakterene ikke ville brydd seg om telefonen knuste, sier Nordstrøm.

<b>BEVISST:</b> Det var et bevisst valg å ikke ha telefoner med deksel i serien, sier Kjell Nordstrøm, kostymeansvarlig i Exit-serien.
BEVISST: Det var et bevisst valg å ikke ha telefoner med deksel i serien, sier Kjell Nordstrøm, kostymeansvarlig i Exit-serien. Foto: Privat

- Den siste grunnen var at det fint går an å sniffe kokain av en Apple-telefon, slik du kan se i serien, forklarer Nordstrøm.

Et diskré tips kan derfor være å ta av telefondekselet under spesielle anledninger for å vise at du ikke bruker telefon med deksel. Så kan du ta på dekselet igjen når arrangementet er over hvis du ofte pleier å miste telefonen i bakken.

Nordstrøm sier derimot at det skal mer til enn å bare ta av dekselet for å vise at man er rik.

- Det er mest for den kretsen som har øyet for det, sier Nordstrøm.

3. Barber nakkehårene

En enkel måte å fremstå nyklippet er å barbere nakkehårene, ifølge fashion-youtuberen Alex Costa. Det er som regel nakkehårene som er det første tegnet på at du trenger en ny runde hos frisøren.

Vær derimot forsiktig med å barbere nakkehårene dine om du har en skin fade hårklipp.

<b>HOLD DEG VELSTELT:</b> Et enkelt tips for å få en hårklipp til å vare lenger er å barbere nakkehårene. Da kan det raskt se ut som om du nettopp har vært hos frisøren.
HOLD DEG VELSTELT: Et enkelt tips for å få en hårklipp til å vare lenger er å barbere nakkehårene. Da kan det raskt se ut som om du nettopp har vært hos frisøren. Foto: Amazon

4. Bruk en skredder

Kjøpe gjerne fine blazere på second hand shops. Der er det mulig å få tak i ordentlige merker. Problemet er som regel at de eksklusive blazerne som blir gitt til second hand shops ofte er veldig gamle og har gått av moten. Det kan gjøre at du ikke ser rik ut, men kanskje heller ut som en lånehai. Følg derfor tipsene under.

Finn en blazer som sitter godt over skuldrene. Ifølge GQ overvurderer menn ofte jakkestørrelsen. Hvis du tror at du har en størrelse 42, så prøve en størrelse 40 i stedet. Hvis den også er litt stor prøv enda en mindre størrelse. Hvis du da får på deg en størrelse som definitivt er altfor trang, så går du opp én størrelse. Dette burde være din størrelse.

Når blazeren, eller dressjakken sitter godt over skuldrene så må du se på andre elementer ved jakken for å få den til å være mest mulig tidløs. Velg en tidløs farge som mørkeblå eller grå.

Pass også på at jakkeslaget ikke er for bredt. Det var inn på 70- og 90-tallet, og kan definitivt utstråle lånehai-vibber. Jakkeslaget bør helst være mest mulig nøytralt.

<b>SKREDDERN ER TIL FOR Å BRUKES:</b> Kjøp eller arv klar du ser kan funker og bruk en skredder for å legge inn og ut der det trengs. En slik justering vil raskt få det til å se ut som om du vet hva du driver med.
SKREDDERN ER TIL FOR Å BRUKES: Kjøp eller arv klar du ser kan funker og bruk en skredder for å legge inn og ut der det trengs. En slik justering vil raskt få det til å se ut som om du vet hva du driver med. Foto: Leonard Mc Lane (Getty Images)

Når dette er på plass kan du ta med jakken til en skredder for å få den sydd om. En god skredder vet som regel hvor jakkeermet burde ligge. Jakkeermet skal være kortere enn skjorten du har under, slik at du kan vise mansjettknappene.

Skal blazeren passe til jeans burde den også legges opp i kantene, så jakken ikke blir for lang. Dressjakker er som regel lengre enn en blazer.

LES OGSÅ: (+) Ny ansiktstrend har tatt internett med storm

5. Vask skoene dine

Det skal lite til før nye sko ser slitt ut. Ta derfor vare på de skoene du har ved å impregnere de og vaske de med en gammel tannbørste for å holde de like rene som de var da du kjøpte de.

Velg helst sko med hele farger. Hvite sko vil fort gjøre at du ser mer velstående ut.

Mange tror kanskje at sko ikke er noe folk ser noe særlig på, men da må du tro om igjen. Fordi skoene er med på å skape et helhetlig bilde. Så kanskje ikke folk bevisst legger veldig merke til skoene du har på deg, men ubevisst danner de seg et helhetlig inntrykk av det du har på deg og hvordan du oppfører deg. Derfor vil det også være viktig med god holdning. Vi har selv god erfaring med å vaske tøysko i vaskemaskinen. Bruk da kaldt vann og bare litt vaskepulver. Tørk skoene forsiktig og du vil oppleve at du har fått nye sko.

<b>HOLD SKOENE RENE:</b> Sko blir fort skitne, men ved hjelp av skopuss med en gammel tannbørste kan de raskt se nye ut igjen.
HOLD SKOENE RENE: Sko blir fort skitne, men ved hjelp av skopuss med en gammel tannbørste kan de raskt se nye ut igjen. Foto: Getty Images

6. Jobb med bedre positur/holdning

Ifølge fashion-youtuberen Alex Costa er det essensielt å rette seg opp i ryggen med skuldrene bak og brystet frem for å fremstå som en person med mye penger. Med bedre positur utstråler man en selvsikkerhet om at de millionene man har tjent var på grunn av egen innsats. Og som det har vært skrevet i herrebladet GQ tidligere: du skal ikke se ut som en businessmann, du skal se ut som en business.

Kjell Nordstrøm forteller at det ofte er holdningen til de rike som skiller seg fra de som ikke er rike.

- Det man gjør feil er ikke det man har på seg, men som regel hvordan man oppfører seg, sier Nordstrøm.

<b>VÆR SIKKER I HOLDNINGEN:</b> For at klærne skal gjøre at du ser rikere ut, er du også nødt til å gjøre om selve holdningen, ellers kan du fort føle deg som en inntrenger.
VÆR SIKKER I HOLDNINGEN: For at klærne skal gjøre at du ser rikere ut, er du også nødt til å gjøre om selve holdningen, ellers kan du fort føle deg som en inntrenger. Foto: PhotoAlto (Getty Images)

7. Hold det tidløst

Ikke følg trender, grunnen til det er fordi trender kommer og går. Hvis du ender opp med å bruke mye penger på én dyr bukse som er inn akkurat nå, kan det hende den er helt ute av mote året etter. Hold deg derfor unna store logoer, og generelt klær som tydelig viser logo. La klærne være så fri for motiver som mulig.

Velg det som er tidløst og av høyere kvalitet. Ifølge livsstils-youtuberen Alfa M. med over fem millioner abonnenter burde du heller investere litt ekstra penger på for eksempel én bukse i stedet for å kjøpe to bukser til samme pris. Det samme gjelder sko, genser og andre plagg. Grunnen til det er fordi dyrere plagg oftere bruker bedre materialer, som gjør at det sitter bedre på kroppen, i tillegg vil plaggene vare lenger.

Eksempler på tidløse bukser er:

  • Mørkeblå jeans, de kan nesten brukes til hva som helst.
  • Beige chinos går også aldri av moten.
  • Mørkeblå dressbukse, med svart blir man fort seende ut som en livvakt eller en fra Men in Black.
<b>HOLD DET TIDLØST:</b> Bruk helle litt ekstra på klær av god kvalitet som har et tidløst preg, så varer de lenger og klærne vil alltid være relevante.
HOLD DET TIDLØST: Bruk helle litt ekstra på klær av god kvalitet som har et tidløst preg, så varer de lenger og klærne vil alltid være relevante. Foto: Anadolu Agency /Getty Images

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2019, og sist oppdatert 26/11 2019.

Les også