Sjekker mobilen hvert tiende minutt

Er du mobilavhengig?

Publisert

(SIDE2): Vi bruker stadig mer tid med øynene festet til skjermen. Frida (16), Friederike (17) og Vilde (17) har mobilen framme hvert tiende minutt.

Jentene går alle på Vestvågøy videregående skole i Lofoten, men er på dagstur til Bodø når AN møter dem.

– Vi har med oss mobilen hele tiden, og sjekker den hvert tiende minutt, sier Friederike Røper.

– Det er en vane å se hva som skjer på Facebook, Twitter og Instagram, skyter venninnen Frida Helle Jakobsen inn.

– Hvis det ikke er noe som skjer rundt meg, sjekker jeg mobilen. Det er alltid noe nytt, istemmer Vilde Amalie Berntsen til AN.

Mobil ved middagsbordet

– Hvor mange timer bruker dere på mobilen i løpet av en uke?

Jentene ser på hverandre og fniser, lett skrekkslagne.

– Ganske mange timer. Jeg er på mobilen en god stund før jeg legger meg, og med en gang jeg står opp. Og på bussen. Over alt, egentlig, sier Berntsen.

Ifølge jentene er de fleste ungdommene på deres alder like opptatte av mobilene sine, og ikke nok med det - også mamma og pappa bruker smarttelefonen aktivt.

– Har dere fått noen negative reaksjoner på mobilbruken deres?

– Ja, på skolen. Og når jeg har mobilen med ved middagsbordet, sier Røper. Berntsen nikker.

– Mamma synes jeg bruker telefonen for mye. Vibeke Berntsen (37) nikker og ler av datterens utsagn.

– Hun sitter med mobilen hele tiden. Hun bor på hybel, men når hun kommer hjem er det rett i sofaen med mobilen. Men det er vel slik de kommuniserer i dag. Jeg synes det blir litt mye.

Flørtekanal

En ny undersøkelse utført av analyseselskapet Experian viser at den gjennomsnittlige Iphone-eieren bruker én time og femten minutter daglig på telefonen sin. De som har Android-telefoner bruker i gjennomsnitt 49 minutter av dagen på sin smarttelefon. Ifølge førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU bruker vi mobilen til å ta bilder, lage avtaler og lytte til musikk. Dette er populært både blant unge og voksne.

– Voksne surfer mer på nett med mobilen enn de yngre, dette gjelder også mht å lese nyheter og mht å vise hvor en er, sier Skog.

– Tekstmeldingstjenesten er populær utover å lage avtaler. Både unge og voksne bruker mobilen som flørt- og romansekanal, og mobilen brukes i alle faser av et forhold.

Smykkestatus

Skog avslører at unge og voksne har mye av de samme appene, men at det er store ulikheter når det gjelder bruken av dem.

– Voksne bruker i større grad enn den yngste gruppen (13-16 år) organiseringsapper, som eksempelvis kalender, klokke og epost. Voksne bruker også oftere app for værmelding og aviser enn yngre. Blant 13-16-åringene er app for spill, kamera og humor populært.

Skog forteller at Facebook er nettstedet som brukes av flest i hennes undersøkelse. Men både unge og voksne har også tatt i bruk nye sosiale medier/nettsteder. Nykommeren Snapchat (sende videosnutt/bilde som mottager kan se noen få sekunder) er mest utbredt blant de yngste. Eksempelvis bruker 85% av 13-16-åringen denne appen, mot cirka 30 % av gruppen 26 år og over. Videre er det flere unge enn voksne som bruker Twitter og Instagram.

Skog sier at mobilen for lengst har fått klokke- og smykkestatus.

– Mobilens varierte og mangesidige tilbud gjør at mange er blitt avhengig av å ha den i umiddelbar nærhet. Dette kan forstyrre, som når en sjekker Facebook samtidig som en skal snakke med andre eller er i et selskap.

Fjern

Vibeke Berntsen er av dem som irriterer seg over at datteren sjekker mobil i tide og utide. Men det er ikke bare voksne som reagerer på de unges mobilbruk. Det går nemlig andre veien også.

En av fem foreldre i Oslo opplever at barna «kjefter» på dem fordi de er for oppslukt av mobiltelefonen og nettbrett, viser en undersøkelse. I Trøndelag og Nord-Norge er det imidlertid bare 4 prosent som svarer det samme.

Rognan-mannen Øivind Holthe (38) tilhører de fire prosentene. I fjor høst skrev han kronikken «Hun fortjente applaus, men må ta til takke med trøst» om det å være så tilgjengelig, men samtidig så fjern. Teksten beskriver hvordan Holthe gikk glipp av datterens første steg på stylter fordi han hadde blikket på smarttelefonen sin, og har blitt delt på internett over 45.000 ganger.

– Dette biter inn i hjertet når du tenker deg om. Men jeg hadde aldri forestilt meg at det skulle treffe så voldsomt, sier Holthe. Støyen av tilgjengelighet. Journalisten sier at han tror gjenkjennelsen gjør at teksten har truffet så godt.

– Folk blir pinlig berørte. Det er en erkjennelse av at vi har forlatt det som er rett foran nesa vår. Vi er redde for å gå glipp av noe, konkluderer Rognan-mannen.

– Folk kjenner seg igjen, fordi de har vært i liknende situasjoner selv. Voksne er minst like opptatte av mobilen som de unge. Holthe forteller at han selv har blitt litt mer bevisst på sin mobilbruk, og at han har blitt flinkere til å bruke lydløs-knappen.

– Lyden er et problem. Støyen av tilgjengelighet er det verste, og lydløs er en funksjon man burde bruke enda mer.

Delta i ANs avstemming om mobilavhengighet her.