Aktuelt

Radioprofil Silje Nordnes lever med en alvorlig kronisk sykdom: - Takknemlig for at det har gått bra

I 2010 fikk programlederen diagnosen Morbus Crohn. I dag holder hun sykdommen i sjakk med medisiner og regulert kosthold.

GRUNN TIL Å SMILE: – Jeg har det bedre enn på lenge. Det har nok noe med at jeg har fått meg kjæreste å gjøre, forteller Silje til Her og Nå.
GRUNN TIL Å SMILE: – Jeg har det bedre enn på lenge. Det har nok noe med at jeg har fått meg kjæreste å gjøre, forteller Silje til Her og Nå. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Sist oppdatert

Silje Nordnes (32) forbindes helst med P3morgen, som hun leder sammen med Ronny Brede Aase (32) og Markus Neby (27), men førstkommende lørdag er nordlendingen også aktuell på skjermen – i NRKs store lørdagssatsing «Jorden rundt på seks steg».

Der har hun og Ronny reist verden rundt for å finne en forbindelse mellom en tilfeldig person i en fiskelandsby i Kambodsja og superstjernen Michael Bolton i Los Angeles.

Har fått kjæreste

– Det har vært en vanvittig opplevelse – et eventyr som det vanskelig å sette ord på. Vi har møtt fantastiske mennesker, sett episke solnedganger, spist slange og besøkt tre kontinenter på en uke, forteller en strålende fornøyd Silje til Her og Nå.

Det brede smilet til Silje kommer imidlertid av noe helt annet enn jobb, avslører hun.

– Jeg har det bedre enn på lenge. Det har nok noe med at jeg har fått meg kjæreste å gjøre. Jeg har det veldig fint om dagen, sier hun.

VERDEN
RUNDT:
Teorien Silje og
Ronny tester
på NRK på
lørdag går
ut på at alle
mennesker
på jorden er
forbundet med
hverandre på
seks steg eller
mindre – gjennom
en kjede
av «venn av
en venn av en
venn ...».
VERDEN RUNDT: Teorien Silje og Ronny tester på NRK på lørdag går ut på at alle mennesker på jorden er forbundet med hverandre på seks steg eller mindre – gjennom en kjede av «venn av en venn av en venn ...». Foto: NRK

Påvist for åtte år siden

Silje har flere grunner til å smile. Programlederen har nemlig vært heldig. I dag kan hun leve et liv uten de store begrensningene, det til tross for den alvorlige kroniske sykdommen hun fikk påvist for åtte år siden. Det var i Dagbladet hun snakket åpent om hvordan hun under sin første direktesendte radiojobb, ble rammet av akutte smerter i magen. Silje ble sendt til Ullevål sykehus for utredning, og fikk senere konstatert Morbus Crohn – en inflammatorisk mage- og tarmsykdom som kan angripe hele fordøyelseskanalen.

– I dag går jeg på medisiner og må være forsiktig med hva jeg spiser. Men utover det har jeg vært heldig. Jeg blir ikke i stor grad påvirket av det i livet mitt i dag, men sykdommen kan være langt mer alvorlig for andre, forteller hun til Her og Nå.

RADIOTRIO:
Sammen med
Markus Neby (t.v.)
og Ronny Brede
Aase er Silje
aktuell hver hverdag klokken 6–10 med
radioprogrammet P3morgen.
RADIOTRIO: Sammen med Markus Neby (t.v.) og Ronny Brede Aase er Silje aktuell hver hverdag klokken 6–10 med radioprogrammet P3morgen. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Får skryt for åpenhet

Mer alvorlige tilfeller av sykdommen kan føre til at man må fjerne deler av eller hele tykktarmen, og få pose på magen. Silje har fått positive tilbakemeldinger for sin åpenhet.

– Det er overraskende hvor mange mennesker som har kontaktet meg og som er takknemlige. Jeg har egentlig ikke skjønt hvor mye åpenheten betydde før henvendelsene kom. Selv synes jeg ikke ting med kroppen er så veldig farlig eller pinlig, men jeg forstår at med en gang det handler om mage- og fordøyelsessystemet kan noen synes det er ubehagelig å snakke om.

Silje tenker seg om.

– Eller. Det kan være jeg syntes det var litt vanskeligere å prate om i starten. Så har det jo blitt sånn at man må forholde seg til realiteten. Da sitter jeg igjen og er heller takknemlig for at det har gått så bra.

TV-aktuell: NRK1 lørdag kl. 19.50

ET EVENTYR: Silje og Ronny besøkte tre kontinenter på en uke
da de deltok i NRK-programmet «Jorden rundt på seks steg».
ET EVENTYR: Silje og Ronny besøkte tre kontinenter på en uke da de deltok i NRK-programmet «Jorden rundt på seks steg». Foto: NRK

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2018, og sist oppdatert 23/11 2018.

Les også