Seks suverene skoklassikere

Disse skoene bør du ha i garderoben din.

Publisert

Sko er kroppens fundament, sier skomakermesteren Asbjørn Dagestad. Det er ikke bare et plagg du tar på deg for å bruke, men kan være prikken over i'en som setter resten av antrekket ditt i lys. Her er seks forskjellige skomodeller du bør ha i garderoben din.

Chelsea Boots:

Denne skomodellen er lett å gjenkjenne. Den har sitt karakteristiske elastiske materiale på sidene ved anklene. Skoen er tettsittende, uten snøring og ofte i ankelhøye. Chelsea Boots er i tillegg allsidig, og kan brukes til både dress, hverdags og til røffere anledninger. Skoen kommer i alle prisklasser, der skinnet og vitenskapen i konstruksjonen naturligvis er utslagsgivende. Om du bruker denne modellen til dress, synker formaliteten.

Passer godt til: jeans
Passer enda bedre til: smalere bukser
Bruk ikke til: Formell dress

Chukka Boots (Desert Boots):

Denne modellen har mye historie bak seg. Den ble hovedsakelig lagd for det britiske militære i Nord-Afrika under 2.verdenskrig. Chukka Boots har aldri gått av moten, og er egner seg til så å si alt av ulike klær og uttrykk.

Passer godt til: korte bukser
Passer enda bedre til: smale jeans og pene shortser
Bruk ikke til: brede bukser som faller over skoen

Brogues (Wingtip)

Denne modellen har sitt sedvanlige mønster på forsiden av skoen, og videre på resten av skoen i symetrisk stil. Disse mønstrene ble utviklet av irske og skotske bønder i begynnelsen av 1800-tallet for at skoene skulle tørke kjappere etter en dag i vått klima. Skoen har i senere tid blitt svært populær, og kan både pyntes opp, og tones ned. Grovere plagg som Tweed og flanell er klassisk brogue-miljø.

Passer godt til: smale jeans i mørke farger
Passer enda bedre til: tweed og grovere plagg
Bruk ikke til: bommulsbukser

Penny Loafers:

Penny loafers er en tidløs skomodell som passer både den yngre rekken og eldrebølgen. Navnet Penny loafers stammer fra mynter som amerikanske studenter stappet ned i åpningen av forsiden på skoen. Loafers er vanlig å bruke på sommeren, men lages også i tykkere varianter som kan brukes på våren og høsten. I moderne tid er loafers en penere sommersko, som ofte kan være et dyrt valg. Likevel finnes det billigere varianter på butikker som Aldo.

Passer bra til: jeans
Passer enda bedre til: kortere bukser og skjorts.
Bruk ikke til: mørk dress

Monkstraps:

Dette er en ekte klassiker, som har blitt svært populær de siste årene. Grunnen til den store blesten er på grunn av at skoene kan anvendes til alt fra pyntede antrekk til enklere hverdagslige antrekk. I tillegg trenger du ikke å knyte noen lisser. Skoene kommer med to, eller én spenne. To spenner er det vanligste. Her er det bare å prøve seg frem på ulike skinnmaterialer. Alt fra semsket skinn til vanlig skinn er et must i garderoben.

Passer bra til: jeans og blazer
Passer enda bedre til: dress med smale og korte bukser
Bruk ikke til: ingenting. Du slår aldri feil med denne modellen

Derby

Derbyskoen kjennes igjen på den åpne snøringen i motsetning til oxfordskoen som har en stengt snøring. Tradisjonelt anses derfor derbyskoen som en mindre formell modell, og er svært godt egnet for jeans og jakke eller grovere bukser. Modellen er også i motsetning til oxfordskoen rund i fronten, som igjen fører til at den kan brukes til mindre formelle anledninger, selv om du har pyntet deg.

Passer godt til: jeans i rådenim og flanellbukser
Passer enda bedre til: korte chinos
Bruk ikke til: sportsklær

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2014.

Les også