Se unike opptak fra prinsessens bryllup

- Dette har jeg aldri sett før, sier Erling Lorentzen i intervju gjort rett før prinsesse Raghild døde.

Publisert

ASKER (SIDE2): En vindfull dag tidlig i august går dokumentarskaper og TV-produsent Lars Bull i land på øya utenfor Oslo der prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen har sitt landsted, og gjennom lange liv har kost seg med norsk sommer.

En 89 år gammel mann kommer ruslende fra hytta og ned mot de to på kaia, der fremkomstmiddelet nå ligger trygt fortøyd. Erling Lorentzen er forventningsfull til besøket, men innrømmer at han ikke helt vet hva TV-produsenten ønsker seg av ham. Et kraftig håndtrykk senere og en liten rundtur ved båthuset på kaien der Lorentzens seilbåter ligger fortøyd, og Lars og hans fotograf Ole Thomas Halvorsen befinner seg inne i hytta. Den gamle hytta er relativt enkel i standard, med pyntegjenstander fra et langt liv med lidenskap for seiling. Et stort brodert bilde av kongeskipet Norge, laget av prinsesse Ragnhild og gitt som gave til hennes far, kong Olav, henger i hytta nå.

Prinsesse Ragnhild hilser dem fra stua der hun ivrig følger en av tenniskampene fra sommer-OL i London. Lite ante at TV-duoen da at de skulle bli blant de siste som fikk se prinsesse Ragnhild i live på norsk jord.

- En gledelig overraskelse
Tre måneder senere forteller Lars Bull Side2 om besøket på familien Lorentzens landsted. Bull ønsket seg en samtale med mannen som var og forble prinsessens store kjærlighet til hun gikk bort søndag 16. september i år.

- Jeg har filmet Færder-seilasen på oppdrag for KNS i ti år, og har snakket med både kong Harald og Erling Lorentzen flere ganger tidligere. Så sendte vi en forespørsel med ønske om en prat ute på landstedet på Oustøen, og det fikk vi, forteller Bull.

Slik gikk det til at Bull og Halvorsen en augustdag seilte avsted til sommerparadiset da det rojale ekteparet var i Norge på sommervisitt. Det skal ha vært her ute kongen så sin søster for aller siste gang, og det var siste gang prinsesse Ragnhild var i Norge før hun døde.

- Vi ble tatt imot av noen hyggelige brasilianere på brygga, og Erling selv kom ned fra hytta for å ta oss imot. Han er 89 år, og var kanskje ikke helt forberedt på det han fikk se eller hva vi faktisk ønsket oss av ham. Men jeg tror han ble både overrasket og glad over det vi kunne vise ham, sier Bull.

Kongelige gjester
89-åringen satte seg til og fikk se de unike bildene av eget bryllup. Selv om han var hovedperson, dog noe mindre enn den norske prinsessen, forteller han at det er veldig moro å få se levende bilder fra den store dagen. Bilder viser prinsesse Ragnhild ankomme kirken med sin far, daværende kronprins Olav, og bestefar, kong Haakon, begge kledd i svært staselige uniformer.

En hel del kongelige gjester fra hele Europa var samlet til den store festen, viser de gamle filmklippene. En ung prins Harald skimtes i mengden sammen med britiske prinsesse Margaret, dronning Elizabeths yngre søster.

- Ser ut som min far
Erling Lorentzen ser både sin egen far og mor blant de mange berømte gjestene.

- Jeg ser jo nesten ut om min far, sier Erling med et smil.

Den aldrende mannen blir både glad og litt rørt over å se videoklippene fra sin egen bryllupsdag.

- Dette er artig, veldig artig. Jeg har aldri sett disse bildene jeg. Det var en betydningsfull dag på alle måter, sier Erling i klippet under, der han blir intervjuet av Lars.

Lorentzen deler litt fra tiden han og Ragnhild falt for hverandre, og hvilke utfordringer de støtte på. Hun var den første norske prinsessen født i landet på over 600 år, og nå skulle hun gifte seg med en borgelig. Det ble diskusjon.

- Men Ragnhild og jeg holdt på vårt, sier Erling og ler. Kjærligheten seiret altså igjen.

En bildereise
De gamle filmopptakene ble gjort av fotograf Aksel Sinding, og Lars Bull fikk idéen opp om å lage en ny dokumentarfilm ved stille de gamle opptakene opp mot bilder fra nåtidens Asker. Lars Bull driver produksjonsselskapet Glefs sammen med to andre i Asker. De tente umiddelbart på prosjektet.

- Vi fant en bildereise rett og slett, om bygging av infrastruktur og hvordan håndverkerne jobbet i det daglige, fra hvordan bøndene jobbet på de store jordene og til det kongelige bryllupet. Prosjektet vi nå har startet er en videreføring av Sindings idé om å ta vare på de tingene fra fem tiår siden. Det grunnleggende motivet vårt er å bidra til å støtte lokalmiljøet, og vekke interesse og engasjement rundt askerfolks nærmiljø, forteller Lars til Side2.

Blant de gamle opptakene var altså unike bilder fra det storslåtte bryllupet mellom den norske prinsessen og Erling Lorentzen i 1953, og Lars Bull skjønte at han måtte få tak i paret som har levd hele sitt liv i Brasil.

Dokumentaren er forventet å bli ferdig i løpet av neste år.