Se hvilke bomstasjoner som forsvinner
Ni bomringer legges ned de neste årene. Det skulle vært en til.

Nesten alle nye veiprosjekter som påbegynnes i dag blir delfinansiert av bompenger. Norske bilister betaler nå rundt 6 milliarder kroner i bompenger i året - et tall som er ventet å stige etter hvert som stadig nye prosjekter blir stående ferdig.
Bare i 2010 var det oppstart for fem nye bompengeprosjekter.
Les også: Her kommer nye bomstasjoner
Gamle legges ned
Men samtidig som nye bomprosjekter blir opprettet, er det gamle prosjekter som nærmer seg slutten. I løpet av 2014 er det til sammen ti prosjekter som har vært planlagt nedlagt, men slik det ligger an i dag vil bare ni av bomringene faktisk legges ned.
Flere av disse prosjektene skulle egentlig avsluttes mange år senere, men som Nettavisen tidligere har skrevet har kombinasjonen av lav rente og større trafikkøkning enn planlagt ført til at nedbetalingstiden kuttes drastisk på flere prosjekter.
Les også: Disse bomstasjonene vil forsvinne for tidlig
Forlenget - og økt prisen
Bomringen på Nord-Jæren skulle egentlig legges ned allerede i april i år, men fremfor å kutte den ut etter 10 år slik planen var, har lokalpolitikerne i Stavanger bestemt at bomringen skal forlenges til 2015. I tillegg har de kuttet rabatten for abonnenter fra 40 til 20 prosent. Noe av årsaken er at prosjektet har sprukket med over en milliard kroner.
Etter denne perioden vil trolig bomringen igjen videreføres som følge av «Jærenpakke 2». Da vil det trolig også komme flere bommer på Forus.
Planlagt avvikling av bompenger
2011
- Skodjebrua AS
Bomringen Nord-Jæren (Stavanger)
2012
- Nordkapp bompengeselskap
- E39 Boravik - Jektevik
2013
- Oslofjordtunnelen
- E18 Vestfold fase 2
- Sunnhordaland Bru og Tunnelselskap
2014
- Eiksundssambandet
- Oppland bompengeselskap - Rv 4 mellom Raufoss og Gjøvik
- Osterøybrua
Bomringene består
Bomringen i Stavanger er for øvrig ikke det eneste bomringprosjektet som har blitt betydelig utvidet etter at det først ble innført. Da bomringen i Bergen ble åpnet i 1986 skal ordføreren ha lovet at dette var et 15 års engangsprosjekt, som aldri skulle gjenta seg.
Bomringen i Oslo skulle etter de opprinnelige planene legges ned i 2007, men har i stedet blitt utvidet og fått en ekstra passering på E18 ved grensen til Bærum. Bomringprosjektene rundt de store byene vil etter det Nettavisen får opplyst neppe forsvinne i overskuelig fremtid. Disse brukes i dag til mer enn bare å finansiere nye veier i byene, men også blant annet til å subsidiere kollektivtrafikken og begrense biltrafikken.
- Fortsatt for dyrt
Stortingsrepresentant Arne Sortevik ser positivt på at en rekke bomprosjekter nå nærmer seg slutten - og ikke minst at de avsluttes raskere enn antatt.
- Dette reduserer totalregningen litt – i alle fall der bilistene betaler renter for byggelån. Hurtigere nedbetaling av byggelån gir mindre renter. Men totalregningen er fortsatt stor – for å kjøpe vei på avbetaling, sier Sortevik til Nettavisen.