Se de spektakulære flybildene

I 200 kilometer i timen har disse gutta stålkontroll.

Publisert

Akkurat nå, mens du sitter der å drikker en kopp kaffe og mest sannsynlig burde jobbet, er det noen menn et eller annet sted i verden som trekker på seg vingedrakten (eller wingsuit som den kalles på engelsk) og kaster seg utenfor en fjelltopp, høy bygning eller helikopter.

Som disse karene.

Bildene under er tatt under testhoppene til World Wingsuit Leauge China Grand Prix som ble avholdt i byen Zhangjiajie sør i Kina i midten av oktober.

Med baller av stål og et smil om munnen har ikke gutta noen problemer med å kaste seg utenfor fjellet Tianmen i jakten på svaret om hvem som er verdens raskeste vingemann.

Deltakerne konkurrerer om å ha den raskeste tiden til bakken, men på vei ned må vingemennene også utføre en rekke svinger som en del av «løypen».

Årets verdensmester ble colombianske Jhonathan Florez.

Og for de som er drittlei av å høre om hvor dårlige Norge er i fotball, kan vi med glede opplyse om at vi har flere gode utøvere innen vingedrakt-sporten.

For på sjette plass i Grand Prix finner man nordmannen Espen Fadnes.

En annen stor personlighet innen idretten er en annen nordmann, Jokke Sommer.

Han har tidligere blitt intervjuet av Side3, og kunne fortelle at selv om de suser i over 200 kilometer i timen, har utøverne full kontroll.

- Ja, vi har 110 prosent kontroll. I vindstille forhold og en fart på 200-250 kilometer i timen, har jeg kontroll på én meter nøyaktighet. Når jeg flyr nært terrenget så forholder jeg meg kun etter et par enkle punkter. Disse punktene er steder jeg er nødt til å klarere for å kunne fly hele ruta på en «trygg» måte. Første punkt starter på det grønne gresset, deretter mellom trærne, så bygge mer fart og sette meg opp riktig for å treffe sprekken der jeg vil. Til slutt bruker jeg all energien jeg har bygget opp til å fly lengst vekk fra terrenget før jeg åpner skjermen, fortalte Sommer til Side3.

Dødsulykke

Men til tross for stålkontroll er idretten ingen spøk.

Basehopp med Wingsuit er noe av det mest ekstreme innen ekstremsporten, og dødsulykker forekommer.

Blant annet ble Grand Prix China utsatt i flere dager etter at den ungarske vingedrakt-hopperen Victor Kovats falt i døden etter et hopp fra Tinamen fjellet 8. oktober.

Ifølge CNN fikk Kovats mest sannsynlig problemer med fallskjermen etter hoppet fra 700 meters høyde.

Mange vil nok mene at det å drive med vingedrakt-hopping, er både dumdristig og galskap.

Joakim Sommer mener derimot at alle har ulike perspektiv, og at det som andre tar for gitt, som å spise usunn mat, røyke, eller kjøre bil også kan være farlig.

– Det er omtrent like mange dødsfall i frikjøring på ski i Norge, i form av snøras, som det er i basehopping på verdensbasis. Det er ekstremt viktig med sikkerhet, og ingen av oss hopper hvis det ikke er værforhold som tilsier at det vil bli en trygg tur. Jeg er nødt til å være konsentrert og kartlegge terrenget fortløpende. Det er slitsomt mentalt, men utrolig givende på en god dag.

– Har du vært utsatt for ulykker?

– Jeg har tidligere vært nær tretopper, men heldigvis sluppet fra det uten noen særlig skader. Jeg prøver å ligge tett inntil trelinjene, men hvis du er nær noe, har du feilet grovt. Det skal aldri skje, har Jokke tidligere fortalt Side3.

Mest ekstreme

Drakten deltakerne flyr med er spesialsydd og koster flere tusen kroner. Materiale vingedrakten er laget av er det samme stoffet som i en fallskjermduk og er aerodynamisk konstruert, slik at den fylles med luft og kan drive fremover.

For nordmannen er hoppingen mye å gjøre med mestringsfølelsen. Man må være skjerpet og konsentrert hele veien, men følelsen det gir å suse en meter over bakken i 200 kilometer i timen en helt unik, forteller Jokke.

– Det hender at ting endrer seg underveis. Er det turbulens, har jeg ofte en sikkerhetsmargin på tre til fire meter over bakken. Men når alt stemmer, strekker jeg det så langt som mulig, og da er jeg bortimot en meter over fjell, trelinjer og mellom kløfter under hele flyturen, før jeg trekker ut fallskjermen. Da kjenner du virkelig at du lever.