Se basehopper bli satt fyr på før han hopper fra 1200 meter over havet
- Det var et enkelt hopp.

For de fleste av oss høres det fjernt ut å hoppe fallskjerm fra en 1200 høy fjelltopp, men for basehopper Tor Erik Heimen er det en del av hverdagen.
I en ny reklamefilm for ullproduktprodusenten Devold har Heimen og stuntteamet dog skrudd volumknappen opp til elleve.
I den tre minutter lange reklamesnutten ser vi nemlig basehopperen kaste seg utenfor Helsetkopen i Møre og Romsdal med klærne påtent.
- Så vidt jeg vet er det ingen andre i verden som har basehoppet i fyr og flamme. Jeg synes stuntet er utrolig spektakulært og kult. Det er som tatt ut av en James Bond-film, sier Tom Erik Heimen på telefon til Side3.
Moldenseren er en erfaren basehopper med over 1200 hopp bak seg. Han forteller at han ikke trengte lang betenkningstid da Devold ringte og lurte på om han kunne tenke seg å la seg bli tent på, for så å hoppe fra toppen av Helsetkopen.
- Jeg sier aldri nei til noe før jeg har sjekket det ut. Det er viktig å ta en grundig sjekk og se at stuntet ikke er utenfor rammebetingelsene for livet. Når man får slike utfordringer blir man veldig løsningsorientert. Etter jeg så at det var mulig å utføre dette på en trygg og kontrollert måte, var det ikke noe problem å si ja, legger han til.

- Enkelt hopp
Selve hoppet krevde måneder med planlegging. Utfordringen lå ikke i selve hoppet, men heller hvordan det at Heimen ville være påtent ville påvirket hoppet.
- Det et godt planlagt stunt og Helsetkopen er en fin plass å hoppe fra. Vi trente lenge på det vi skulle gjøre og det ligger mye planlegging bak hoppet. Selve hoppet i seg selv var ikke vanskelig. Problemet var heller å finne ut hvordan flammene ville bli påvirket av vind, og om de ville være farlig for fallskjermen. Blant annet ble det sydd inn flammehemmende materiale i hoppdrakten. Han som var ansvarlig for det pyrotekniske har også utrolig god og lang erfaring, så jeg var i trygge hender.
Filminnspillingen er gjort i forbindelse med lanseringen av nytt flammesikkerttøy fra Devold.
- Dette stuntet har vi brukt flere måneder på å planlegge. Sikkerheten har stått i førersetet og vi har benyttet oss av et stort apparat av kordninatprer og sikkhetseksperter, forteller markedsdirektør Trond Sleipnes til Side3.
- Var det vanskelig å få med Tom Erik?
- Hehe. Nei, det var ikke vanskelig. Det viktigste var hvordan vi kunne gjøre dette på en trygg og kontrollert måte. Målet med stuntet er å få oppmerksomhet rundt hvordan man kan kle seg riktig i arbeidssituasjoner med potensiell fare. Dette tøyet kan for eksempel brukes i aluminiums, olje - og energibransjen, der uforutsette situasjoner kan oppstå. Vi ville teste dette til det ytterste, legger han til.
Videoen av stuntet ble lastet på Youtube 11. mars og utenom lokalavisene i Møte og Romsdal, har stuntet blitt omtalt på en flere amerikanske nettsteder.
Mors drømmehobby
- Hva tenker foreldrene dine om at du driver med basehopping?
- Muttern elsker at jeg driver på med dette. Det er noe hun har drømt om hele livet, sier Heimen alvorlig, før han bryter ut i latter.
- Nei, jeg forteller aldri foreldrene mine hva jeg driver med eller hva jeg skal
gjøre før det er gjort. Mor mente jeg var gærne etter hun fikk høre om stuntet. Men jeg hopper aldri dersom jeg får en dårlig følelse eller noe er utenfor kontroll. Dette var et enkelt basehopp - bare at jeg var i fyr og flamme, sier han lattermildt.

Utallige timer med øvning og forberedelser til tross, noen ganger kan det gå virkelig ille i ekstremsport.
Dette opplevde Heimen selv i 2012, da han nesten mistet livet i en dramatisk hoppulykke i Rauma.
- Jeg tenker på ulykken daglig og det har enda ikke gått opp for meg hvordan jeg klarte å overleve. Det skal ikke være mulig i en slik ulykke. Jeg tok en dårlig avgjørelse den dagen og det fikk meg til å innse hvor skjørt livet er. Opplevelsene fra den ulykken bruker jeg hver eneste dag for å kunne ta riktige valg og avgjørelser.
Du har nå hoppet fra Helsetkopen påtent. Hva blir det neste?
- Jeg er ikke på jakt etter å toppe det stuntet. For meg var det en utfordring som jeg mestret. Jeg setter mye større pris på fjelltur med gode venner der vi hopper selv, uten TV-team til stedet. Jeg er et friluftsmenneske, avslutter basehopperen.