Scener fra en skilsmisse
Engasjerende, virkelighetsnært og intrikat drama fra dagens Teheran.

Nader og Simin – Et brudd
Iran 2011
Regi: Asghar Farhadi
Med: Leila Hatami, Peyman Moadi, Shahab Hosseini, Sareh Bayat, Sarina Farhadi, Babak Karimi, Merila Zarei
Aldersgrense: Tillatt for alle

Denne filmen fra Iran starter med at paret i tittelen ønsker å skilles. De har nemlig fått tillatelse fra myndighetene til å flytte til utlandet, men Nader har ombestemt seg fordi han ikke har samvittighet til å reise fra sin Alzheimer-rammede far. Simin ønsker derfor å skilles og dra uten ham, men med deres 11 år gamle datter. Myndighetene krever imidlertid Naders godkjennelse før de lar henne gjøre dette, noe han nekter å gi.
I separasjonsfasen ser paret seg nødt til å leie inn en gravid kvinne til å se etter den syke faren til Nader. Så oppstår en konflikt mellom henne og Nader, som gjør at filmen til en viss grad går fra å være et samlivsdrama til en slags rettssalsthriller. Vel p merke uten å gi slipp på sitt hyperrealistiske uttrykk.
Sjeldent nok er det to iranske regissører blant årets norske julepremierer. Denne vinneren av Gullbjørnen så vel som begge skuespillerprisene under årets Berlinfestival er langt å foretrekke framfor veteranen Abbas Kiarostamis i overkant kunstferdige og snakkesalige Møte i Toscana.
Nader og Simin – Et brudd gir et interessant gløtt bak sløret på det moderne Teheran. Vi ser hvordan innbyggerne så vel som myndighetene håndterer religiøse tradisjoner og rettslige tvister, i et velspilt, engasjerende og spennende drama.
Jeg synes riktignok filmen har noen dramaturgiske svakheter, først og fremst forbundet med at den kvinnelige hovedkarakteren Simin forsvinner ut av store deler av filmens midterste akt. Men også fordi filmen overlater publikum til å gjette på en del faktiske forhold rundt handlingsforløpet, som muligens ville økt spenningen om vi hadde kjent til.
På den annen side er disse elementene med på å gjøre filmen kompleks, og ikke minst med på å gjøre den åpen for alle mulige avslutninger. Nader og Simin – et brudd er nemlig en svært uforutsigbar film, nesten på grensen til det kaotiske.
Hva som faktisk skjer til sist skal selvsagt ikke røpes her, men jeg vil likevel nevne at slutten trakk totalopplevelsen ned for meg – mens den trolig vil omfavnes av andre. Slik det også vil variere hvem i dette intrikate og hverdagsnære dramaet man velger å sympatisere med.