Rosé til terningkast 6
Det er sommer og sol - det er tid for rosévin!

(SIDE2): Rosévin produseres stort sett av røde/blå druer, men som er hvite innvendig. Kan også være en blanding av røde/blå og grønne druesorter. Druene presses, og saften helles over på ståltanker.
Skallene legges etterhvert over i ståltankene for å gi rosévinen farge. Lenger skallkontakt gir mer farge. Deretter tas skallene ut igjen, og saften fortsetter fermenteringen til den er ferdig vin. Deretter hviler den på ståltank frem til tapping på flaske.
Om du bare trenger én rosévin i helgen, så prøv denne! En av de sikreste og jevneste rosévinene på markedet. Årgang 2014 er intet unntak, og gir deg bra valuta for pengene!
Ros´aura Feudi Di San Gregorio 2014
VPnr. 3311501
Pris: 139,90
Drue: Aglianico (Campania-regionen sør-vest i Italia)
Lakserosa farge. Klar og ren. Tørr, litt jordlige aromaer og røde bær i nesen. Saftig smak av markjordbær, moreller, rips og appelsinskall. God salt mineralitet og urtepreg. Balansert syre. Tørr, litt saltlakris, ristet brød og tropiske frukter i en lang fin avslutning.
Passer supert til fisk, skalldyr og sushi. Men ikke for sterkt krydret, da vinen er tørr!
Terningkast 6!

Hvem er Feudi?
Feudi ble grunnlagt i 1992 av druedyrker-familiene Capaldo og Ercolino. Og Capaldo-familien er ansett som den fremste aktøren i produksjonen av kvalitetsvin i Campania gjennom tidene.
De har en rekke vinprosjekter gående i samarbeid med universiteter, der de foretar historisk forskning på hvor romerne dyrket de historiske druene de bruker, tilnærming til terroir, bevaring av bevaringsverdige områder, beskyttelse av gamle vinmarker og mye mer.
De er selvforsynt til sin egen restaurant «Marenna» (med én stjerne i Michelin) med urter og grønnsaker, samt at de samarbeider med lokale dyrkere og lokale kjøtt- og fiskeleverandører. De er også involvert i en del kunst og kultur. Feudi driver etter økologiske prinsipper, men ønsker ikke å sertifisere seg. Kvalitet blir det likevel!

Litt info om vinregionen Campania
Campania var før romersk tid styrt fra den greske bystaten kalt Nea Polis («ny by») – som vi idag kjenner som Napoli. De greske kolonistene fant sitt paradis her, og det samme gjorde Romerne etter dem. I hele Romerrikets tusenårige historie var Campania stedet for vindyrking, fasjonable gods og det gode liv. Dette var stedet der romerne hentet de beste vinene, og hvor enhver senator ønsket å trekke seg tilbake når pensjonsalderen ble nådd.
Feudi har sitt navn fra en mann ved navn Gregorius. En lokal helt som i sen romertid nedtegnet alle regionens jordbruksområder og som blant annet beskrev hvilke steder som var best egnet for ulike vindruer. Han ble etter hvert kristen, deretter martyr og dermed opphøyd til SAN Gregorius. Hans skrifter ble bevart i Vatikanets arkiver, noe Ercolino og Capaldo-familiene visste. San Gregorius sine nedtegnelser var deres mal for hvilke vinmarker og områder de skulle fokusere på da de etablerte seg. Romerne visste hva de gjorde! Dermed ble også navnet bestemt: Feudi di San Gregorio, dedikert til Gregorius (feudi = område).
Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Vin gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris.