Prinsesse Astrid 80 år

- Jeg har savnet mamma hele livet, sier prinsessen i stort jubileumsintervju.

Foto: (Scanpix/NTB Arkiv)
Publisert

(SIDE2): Prinsesse Astrid jubilerer og fyller 80 år søndag 12. februar. Hun har levd et rolig og relativt tilbaketrukket liv etter at hun giftet seg med Johan Martin Ferner i 1961. Men en ting er hun helt klar på - og det er at hun har savnet moren, kronprinsesse Märtha, hele livet.

Stort savn
Märtha døde da Astrid bare var 22 år gammel. Til ukebladet Allers forteller prinsesse Astrid om savnet som ble forsterket da hun selv ble mor. Kronprinsesse Märtha hadde skrantende helse etter krigen, og gikk bort i 1954. For alle de tre barna, den gang prins Harald og prinsessene Astrid og Ragnhild, var det svært tungt å miste moren så tidlig i livet.

Savnet blusset opp igjen da Astrid selv ble mor.

- Da jeg hadde giftet meg og fått barn, var det mye jeg skulle spurt henne om fra min barndom. Ikke minst hvordan man skulle takle de forskjellige tingene med barna. Men jeg hadde heldigvis far. Han var alltid grei å spørre, for han husket hvordan mor hadde gjort det, forteller Astrid. Sitatet er hentet fra Trond Norén Isaksens bok «En kvinne blant konger».

Ikke vant til å være midtpunkt
Astrid tok over rollen som førstedame og mor da kronprinsesse Märtha døde. Hun reiste hjem fra studier i England der hun var student ved ærverdige Oxford. Ung og uerfaren ble 22-åringen kong Olavs høyre hånd. Storesøster, prinsesse Ragnhhild, hadde ingen mulighet til det da hun var bosatt i Brasil. For prinsessen ble det en stor overgang i livet, og med mange oppgaver hun egentlig ikke var klar for.

- Oppgaven ble kastet på meg! Det var vanskelig å komme tilbake fra skolebenken. Jeg hadde ikke vært med på to år. Jeg visste ikke hva som foregikk, og jeg fikk null oppfølgning i hvordan jeg skulle oppføre meg. Nå til dags blir man fulgt nøyere opp slik at man er forberedt før man skal representere. Jeg var ikke vant til å være midtpunkt, jeg hadde pleid å gjemme meg bak mors skjørter. Og jeg hadde aldri vært på statsbesøk. Men jeg fikk et godt råd fra tante Ingrid: «Gjør det som føles naturlig for deg». Det har jeg fulgt og gitt videre, sier hun til Allers.

Middag på Slottet
Dagen går selvsagt ikke upåaktet hen, og prinsesse Astrid blir ifølge kongehusets hjemmeside feiret med middag på Slottet. Kong Harald (74) og dronning Sonja (74) er vertskap, og Astrids tantebarn, kronprins Haakon (38) og prinsesse Märtha Louise (40) er også til stede søndag kveld med sine respektive.

Astrid har trappet ned på representasjon for kongehuset, men er fremdeles med ved store anledninger fra tid til annen. I forbindelse med jubileumsutstillingen «Kongelige reiser 1905 - 2005» ved Kunstindustrimuseet i Oslo skal hun være til stede ved åpningen sammen med resten av kongefamilien 15. februar.

Fortsatt aktiv
Prinsessens fulle navn er Astrid Maud Ingeborg, etter sin tante, dronning Astrid av Belgia, og sine to bestemødre, dronning Maud og prinsesse Ingeborg. For et døyt år siden feiret hun gullbryllup med ektemannen Johan Martin Ferner. Paret har fem barn og fem barnebarn.

På sin 70-årsdag i 2002 fikk prinsessen statlig ærespensjon som anerkjennelse og takk for sin mangeårige innsats, både som landets førstedame og senere i forbindelse med omfattende representasjonsoppgaver. Prinsesse Astrid utfører fremdeles offisielle oppdrag for Kongehuset.

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2012.

Les også