Overmoden kjærlighet

Velfortalt og klokt om to gamle damer som gjenopplever sin tapte ungdomsforelskelse – i hverandre.

Foto: Fidalgo (Fidalgo)
Publisert

80 dager - Spania 2010. Regi: Jon Garano og Jose Mari Goenaga. Med: Itziar Aizpuru, Mariasun Pagoaga, Jose Ramon Argoitia, Zorion Egileor, Ane Gabarain, Patricia Lopez

Aldersgrense: Tillatt for alle

På denne spanske filmens første dag får 70 år gamle Axun en telefon om at hennes datters eksmann har havnet i koma etter en bilulykke, og at det ikke finnes noen nærmere familie som vil besøke ham.

Til tross for protester fra både mann og datter drar hun til sykehuset. Her deler den ulykksalige ekssvigersønnen rom med en annen komapasient, som ved Axuns ankomst har besøk av sin søster Maite.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Med unntak av alderen er hun den konservative husmorens tilsynelatende rake motsetning – urban, moderne, frisinnet, singel og lesbisk.

Det viser seg imidlertid at de to var bestevenninner i tenårene, og at Maite på denne tiden var forelsket i Axun. Etter hvert blir det fornyede vennskapet viktigere enn de hyppige sykebesøkene, og spørsmålet er om det muligens også kan oppstå noe mer enn vennskap mellom de to seniorene i løpet av de 80 dagene vi følger dem.

Et lesbisk drama fra Andalucia om to mennesker i livets høst høres muligens nokså smalt ut, men «80 dager» er en hjertevarm, engasjerende og velfortalt film. Som strengt tatt ikke minner så alt for mye om Pedro Almodovars filmer, utover at «Snakk til henne» også hadde en karakter i koma.

Selv om den er skrevet og regissert av to relativt unge menn, skildrer «80 dager» de to eldre damene med både innsikt og innlevelse. En del av æren for dette skal nok tilfalle de to hovedrolleinnehaverne Itziar Aizpuru og Mariasun Pagoaga, som begge leverer solid og nyansert skuespill.

Fortellingen er tilsynelatende forutsigbar, men filmskaperne vet å spille på dette for å skape overraskende, men organiske vendinger.

I filmen gjøres det et nummer ut av at man ikke nødvendigvis blir noe klokere, selv om man blir eldre. Det kan godt være. Ikke desto mindre er dette en film man kan bli litt klokere av.

«80 dager» er en hjertelig velkommen påminnelse om å gripe kjærligheten, når og hvordan den enn måtte åpenbare seg.

SE VIDEO AV 80 DAGER

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2011.

Les også