Om 7 år kan du kjøpe en bil som kjører seg selv

Kan det bli slutten på både kjøreglede og ulykker?

Publisert

Flere selskaper har de siste årene jobbet kraftig med selvkjørende biler - og da snakker vi både teknologigianter som Google, og mer bilnære selskaper som BMW.

Les også:

Men nå kaster Nissan seg for alvor inn i kampen om å bli den første aktøren som skal tilby en kommersielt tilgjengelig selvkjørende bil. Denne uken meldte nemlig selskapet skal ha den første bilen på markedet som er tilgjengelig for kunder til en «realistisk» pris innen 2020.

- Jeg lover

Først ute blir trolig elbilen Leaf, men selskapet melder at de i løpet av to bilgenerasjoner skal ha teknologien tilgjengelig på hele modellutvalget.

- Nissans vilje til å utfordre tradisjonell tekning og være en pådriver i utviklingen, er det som gjør at vi skiller oss ut. I 2007 lovte jeg at vi innen 2010 skulle masseprodusere en helelektrisk bil. I dag er Leaf verdens mest solgte elbil i historien. Nå lover jeg at vi skal være klar med revolusjonerende teknologi - altså selvkjørende biler - innen 2020, og vi er i rute til å nå det målet, sier Nissan-sjef Carlos Ghosn.

Ifølge Nissan er produktet en pågående prosess, som handler om å utvikle selskapets allerede eksisterende 360-teknologi. Biler vet i dag allerede svært mye om hvor de er, hva som er rundt dem - og ikke minst hvor de skal. For å få til en selvkjørende bil, må en bare bygge videre på dagens sensorer og teknologi.

Den store utfordringen er å få bilen til å forstå kompliserte situasjoner - ikke bare der hvor alt går som det skal.

BMW har for lengst fått biler til å kjøre forbi på motorveien av seg selv, og Google melder at de har tilbakelagt nærmere en halv million kilometer med selvkjørende testbiler uten et eneste uhell.

Ser på ulykkestallene

Og det er nettopp det som er poenget: Ifølge Nissan er bilulykker den fremste dødsårsaken til personer mellom 4 og 34 år i USA - og 93 prosent av alle ulykker i landet skyldes førerfeil.

Selskapet jobber nå sammen med anerkjente institusjoner som Carnegie Mellon University, Hiroshima University, MIT, Virginia Tech, Russian State Scientific Center for Robotics and Technical Cybernetics, University og Tokyo og en rekke andre forskningsinstitusjoner verden over.

Et annet poenget skal være alle funksjonshemmede personer som av en eller annen grunn i dag ikke kan kjøre. Med selvkjørende biler er det i prinsippet ikke noe galt at en blind person er ute på tur alene.

Med selvkjørende kan man i prinsippet redusere sikkerhetsmarginer, og dermed får høyere kapasitetsutnyttelse. Selvkjørende biler kan dermed være med på å øke kapasiteten på veiene.

Ulempen er derimot at for alle oss som faktisk liker å kjøre bil, så vil selvkjørende biler kanskje ikke virke særlig spennende.

Hvem har ansvaret?

Et annet vesentlig poeng som ikke er utredet i særlig detalj ennå, er hvem som har ansvaret hvis et uhell likevel skulle oppstå.

Teknologi kan gjøre noe langt mer sikkert, men av og til feiler teknologien - eller blir satt ut av spill av noen som tror de kan fikle med noe på egen hånd.

Under kan du se Nissans egen presentasjon av programmet.