Ølets hemmelighet avslørt
Forskere mener de har funnet den mystiske ingrediensen som får kald lager til å gjære.

- Folk har jaktet på dette i flere tiår, og nå har vi funnet det, sier professor Chris Hittinger ved universitetet i Wisconsin-Madison i USA, ifølge avisen Daily Mail.
Han snakker om en helt spesiell type gjær som blir brukt i fremstillingen av det undergjærede ølet engelskspråklige kaller lager.
Vi kjenner det i dag som pilsner.
Ordet «lager» er av tysk opphav, og betegner den måten å brygge øl på som ble utviklet i Bayern i løpet av 1800-tallet. Der begynte en å lagre ølet i kjølige grotter, samtidig som en utviklet gjærstammer som arbeidet ved lavere temperaturer enn vanlig.

Hovedgjæringen foregår ved 5-9°C, mens ettergjæringen gikk over lang tid (inntil et halvt år) ved temperaturer ned mot 0°C.
Men nøyaktig hvor disse gjærstammene kom fra, har vært et mysterium. Forskerne har lenge visst at gjæren som brukes i dag, ikke eksisterer i naturen. Den er en hybrid mellom en europeisk type og en gjærstamme som aldri har blitt funnet i Europa.
Men nå skal forskerne altså ha funnet svaret.
Hittinger og hans team mener at «det manglende mellomleddet» er en sukkertung gjærtype funnet på fluer som lever av bøketrær i Patagonia i Argentina.
Forskerne tror at gjæren har vandret 11.000 kilometer fra Patagonia til Bayern, for eksempel med båter lastet med tømmer fra bøkeskogen.
Analyser viser at gjæren funnet i Argentina var ulik noen annen gjær i naturen, men 99,5 prosent lik den til nå uidentifiserte halvdelen i lagergjæren, skriver avisen.
