Ny RFSU undersøkelse avslører nordmenns dårlige kondomvaner, falske orgasmer og utroskapsvaner
- Jeg tror tallene er mye høyere, sier sexolog.

Organisasjonen RFSU har nylig gjennomført undersøkelse «Sex og kondom og sånn 2016». Målet med undersøkelse er å avdekke personer i alderen 15 til 65 forhold til nettopp sex, kondomer og eh... sånn.
4260 personer i Finland, Norge, Sverige og Danmark svarte. Av disse var 1086 personer nordmenn.
En av temaene som blir tatt opp i undersøkelsen er utroskap. Ifølge RFSUs tall er det cirka fem prosent av oss som har eller har hatt flere seksuelle partnere parallelt det siste året. Disse partnere vet heller ikke om hverandre.
På presentasjonen av undersøkelsen deltok allmennlege og sexolog, Kjell-Olav Svendsen. Han sier til Side3 at utro-tallene er lave.
- Jeg syntes at tallet fem var litt lavt. Jeg tror det er mye høyere, sier sexologen.
Les: - Det er alltid jentene som vil bruke kondom
Svendsen legger til at spørsmålet kanskje er stilt litt vidt. For hva er egentlig utroskap og hvor går grensen?
- Men, så må man se på det bak tallene - for hva er utroskap? Hvor går grensen for den enkelte? Er kyssing utroskap? Er det å ha munnsex utroskap? Det var jo en tidligere amerikansk president som mente dette ikke var sex, men hos de aller fleste er munnsex utroskap. Er samleie utroskap? spør Svendsen retorisk før han legger til.
- Og så har du denne situasjonen der partneren får en følelsesmessig relasjon til en annen person, men har ikke sex. Er det utroskap? En slik relasjon kan jo være mer truende for et kjærlighetsforhold, enn at en part har tilfeldig sex én gang på en jobbfest alkoholpåvirket, mener sexologen.

Sett grenser
Ifølge «Sex og kondom og sånn» er de to viktigste grunnene til at man bedrar partneren, er at man «er kåt» eller «en mulighet oppstod». Svendsen sier at det er én ting RFSUs nye undersøkelse ikke har med.
- Det er et aspekt denne undersøkelsen ikke har med. Den presenterer disse utro-tallene veldig «mann/kvinne-utroskap», men vi skal huske på at mange kysser, har sex eller forelsker seg i en person av samme kjønn. Da er det en del som er så finurlige oppi hodet sitt at de selv ikke definerer dette som utroskap - de er jo «egentlig» hetero. De bare tester og leker seg, og sier ingenting til partneren. For mange vil nok det være defineres som utroskap.
Les også: Her går grensen for utroskap
Sexolog Svendsen sier at det er viktig for et parforhold å ha klare grenser for hva som er utroskap.
- Man må bli enige om hvor grensene går, hvis ikke blir det veldig fort dårlig stemning, humrer sexologen.
Mange faker orgasme
Etter 30 års erfaring fra samarbeid med RFSU, sier Svendsen at det er én ting som overrasker han med 2016 undersøkelsen. Ifølge tallene er det nemlig veldig mange kvinner som «faker» orgasme under samleie.
- At så mange mennesker faker orgasme var jeg overrasket over. Vi gjør jo selvfølgelig ikke det hele tiden, men at 50 prosent av alle kvinner på et eller annet tidspunkt gjør det, syntes jeg var mye.
Sexologen tror at et forventningspress om å alltid oppnå orgasme med partner, kan være en årsak. Mange menn føler at de må gi sexpartneren orgasme. Det mener Svendsen blir feil og at presset om å prestere kan gi et dårligere sexliv for både kvinner og menn.
- En del menn har den forestillingen at de skal gi en kvinne en orgasme. Det er nærmest blitt en slik prestasjonsgreie blant menn. Og når kvinner skjønner dette, og det skjønner de ofte fort, så faker de bare for å få det overstått. Noen kvinner vil kanskje heller ikke såre mannen og si «nå gir vi oss». Da vil jo han tro han er en dårlig elsker. Så det er noe i det å ha en åpen kommunikasjon om samleiet, råder Svendsen.
(RFSU er tilbake med en ny holdningskampanje for å få nordmenn til å bruke kondom oftere)
Screen9v2
Norge dårligst på kondombruk
Som «vanlig» er Norge på toppen når det kommer til å ikke beskytte seg ved sex med en ny partner. Kun fire av ti oppgir at de bruker kondom når de har sex med en ny person.
- At Norge fortsatt er dårlige til å benytte seg med kondom ved tilfeldige seksuelle forhold, var ingen bombe. Enten der man er i en alder der det er hyppig partnerskifte eller at man er kjempeforelsket og ikke tenker på egen seksuell helse er litt nedslående. Vi må bli bedre her, mener allmennlege og sexolog Kjell Olav Svendsen.
Sexologen mener at for å bli bedre i å beskytte seg selv, må det en holdningsendring til. Det å bruke kondom, må ikke være flaut eller uglesett. Gode kunnskaper og lett tilgang er alfa omega for å øke sikker sex.
- Vi må alminneliggjøre kondomen. Vi definerer en superelsker eller superelskerinne som en person som alltid har med seg kondom. Men der spiller holdninger inn igjen: En mann som har med seg kondom, blir sett på som ansvarlig og ordentlig. En kvinne som drar opp en kondom kan bli sett på som «løs». Dette er holdninger vi må få bort, mener Svendsen.