Norsk ektepar fikk nobelprisen i medisin
Ekteparet May-Britt og Edvard Moser er tildelt årets nobelpris i medisin.

Det ble klart av dagens offentliggjøring i Stockholm. Ekteparet delte prisen med John O'Keefe.
– Det her er så stort og sprøtt at jeg ikke kan fatte at det er sant, sier May-Britt Moser til nyhetsbyrået TT.
Ekteparet Moser er begge psykologprofessorer ved NTNU, hvor de leder hvert sitt institutt. De tok doktorgrad i nevrofysiologi ved Universitetet i Oslo i 1995.
Følg tildelingen av nobelprisen i medisin direkte lenger ned i artikkelen.
Indre GPS
- May-Britt Moser og Edvard I. Moser tildelt Nobelprisen i fysiologi og medisin for deres oppdagelser av celler som utgjør et slags «indre GPS» i hjernen som gjør det mulig å orientere seg i rommet. Dere arbeid har vist hvordan en avansert intellektuell prosess utføres av hjernes nerveceller, skriver NTNU på sin hjemmeside.
John O'Keefe oppdaget den første delen av dette systemet i 1971. I 2005 fant det norske ekteparet nok en bit av puslespillet, da de fant ut at celler i hjernen danner et koordinatsystem som bidrar til hjernens retningssans og romforståelse.
Celletypen kalles gitterceller.
– Funnene til John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser har løst et problem som har forundret filosofer og vitenskapsfolk i flere århundrer, nemlig hvordan hjernen danner et kart over området rundt oss, skriver Det svenske nobelinstituttet videre.
Låste seg inne etter Nobel-telefonen
Da telefonen fra Det svenske nobelinstituttet kom, vurderte May-Britt Moser å ikke ta telefonen.
– Jeg tenkte hmm, det nummeret kjenner jeg ikke igjen. Hvem er det? Og så hørte jeg at det var Göran K. Hansson (svensk nobelsekretær) og tenkte «help!», sier Moser.
Så låste hun seg inne på kontoret og begynte å gråte, forteller hun til nyhetsbyrået TT. Hun bedyrer at ekteparet ikke har sittet og ventet i spenning ved tidligere nobelprisutdelinger i medisin.
– Å få en slik pris og vise verden hva vi holder på med, er fantastisk. Det er så stort, og vi er så takknemlige, sier hun.
Ved 12.30-tiden mandag hadde hun ennå ikke fått snakket med sin mann og medprisvinner Edvard Moser, som satt på et fly til München.
– Han kommer til å bli så sjokkert og super-super-lykkelig, sier hun.
Fikk nyheten på flyplassen
Edvard Moser satt på flyet og ante ingenting da Nobelprisen for medisin ble kunngjort. Da han landet i München hadde han «et utall tapte anrop» på mobilen.
– Dette er helt fantastisk. Det er en enorm anerkjennelse for det arbeidet vi gjør, sier Moser til NTB.
– Jeg visste ingenting. Da jeg gikk av flyet, sto det en representant der med en bukett blomster og sa: Gratulerer med prisen, sier Moser.
Da han sjekket mobilen sin, var det 150 eposter, 60 tekstmeldinger og et utall tapte anrop.
– Det tok et par minutter, men så skjønte jeg hva som hadde skjedd, sier Moser.
Han hadde ennå ikke kommet i kontakt med sin kone May-Britt, som han deler prisen med.
– Nei, det har vært umulig å komme gjennom, sier han.
– Ikke overraskende
NTNU-rektor Gunnar Bovim hyller nobelvinnerne May-Britt og Edvard Moser, men mener tildelingen ikke er overraskende.
– Dette er en tildeling som viser at norsk forskning er på toppnivå på utvalgte områder. Det er ikke overraskende at de får prisen, de har vært i den divisjonen lenge, sier Bovim til Nettavisen.
– For instituttet er dette en anerkjennelse, men forskningen står de for selv og genialiteten er kun deres.
– May-Britt og Edvard Moser er likevel tidlig i sin karriere til å bli tildelt denne fremste, vitenskapelige utmerkelsen. Dette er svært inspirerende for oss alle. Deres virksomhet er også helt i tråd med NTNUs visjon «Kunnskap for en bedre verden», sier rektor Gunnar Bovim i en kommentar.
De tre vinnerne fikk prisen for å ha oppdaget et posisjoneringssystem i hjernen som gjør det mulig å orientere seg.
Forskningen kan være relevant for Alzheimer, hvor en av kjennetegnene nettopp er at den som rammes mister stedssansen. Overfor Nettavisen understreker Bovim imidlertid at dette er snakk om grunnforskning og gjøres ikke først og fremst med tanke på Alzheimer.
Erna gratulerte
Statsminister Erna Solberg mener nobelprisen til ekteparet May-Britt og Edvard Moser er til inspirasjon for andre forskere.
Statsministeren var raskt ute på Twitter med sin gratulasjon til de ferske vinnerne av nobelprisen i medisin.
– Gratulerer med nobelprisen May-Britt Moser og Edvard Moser. Inspirasjon til norske forskere og ikke minst til pasienter, tvitret Solberg etter kunngjøringen i Sverige mandag. Hun fortsatte med å takke for en nervecelle hun har fått av paret.
Saken fortsetter.
.@MayBrittMoser og takk for nervecellen jeg fikk på besøk hos dere, ser på den hver dag.
— Erna Solberg (@erna_solberg) 6. oktober 2014
Også helseminister Bent Høie (H) gratulerer.
– En stor gratulasjon til May-Britt Moser og Edvard Moser ved NTNU som i dag ble kunngjort som vinnere av nobelprisen i medisin, skriver Høie på sin Facebook-side.
Moser-ekteparet deler prisen med amerikanskbritiske John O'Keefe. Trioen får prisen for å ha oppdaget et posisjoneringssystem, en slags «indre GPS» i hjernen, som gjør det mulig å orientere seg, heter det i begrunnelsen fra den svenske nobelkomiteen.
– En stor dag for hjerneforskningen i Norge
– Det er en stor anerkjennelse for den banebrytende forskningen innen nevrovitenskap til professorene May-Britt og Edvard Moser. På vegne av hele det norske hjerneforskningsmiljøet vil vi gratulere våre fremste representanter med nobelprisen, sier leder Leif Rune Skymoen i det norske hjerneforskningsnettverket Nansen Neuroscience Network til NTB.
Moser-ekteparet leder Kavli Institute for Systems Neuroscience ved NTNU og har mottatt en rekke priser for sin forskning innen nevrovitenskap. Forskerne er også medlemmer av Nansen Neuroscience Network.
– Dette er en stor dag for hjerneforskningen i Norge. Nobelprisen viser at norsk hjerneforskning er på et meget høyt internasjonalt nivå, blant den aller beste i verden. Prisen er en motivasjon for alle som forsker for å løse hjernens gåter. Den er en anerkjennelse av det norske hjerneforskningsmiljøet, sier Skymoen.
Årets utdeling av Nobelprisen i medisin er helt unik. Sist en nordmann vant en nobelpris var da Finn E. Kydland vant økonomiprisen i 2004. Her er listen over norske nobelprisvinnere:
Fysikk: Ivar Giæver (1973)
Kjemi: Lars Onsager (1968) og Odd Hassel (1969).
Litteratur: Bjørnstjerne Bjørnson (1903), Knut Hamsun (1920) og Sigrid Undset (1928)
Medisin: Edvard Moser (2014) og May-Britt Moser (2014)
Fredsprisen: Christian Lous Lange (1921) og Fridtjof Nansen (1922)
Økonomiprisen til Alfred Nobels minne: Ragnar Frisch (1969), Trygve Haavelmo (1989) og Finn E. Kydland (2004)
(©NTB)