Nå er soloflasken søkk vekk

Verdens største flaskepost seiler solo.

Publisert

Våren 2013 startet et norsk prosjekt som har fått uante konsekvenser.

Brusprodusenten Solo hevder selv det er «Verdens største flaskepost», og den ni meter lange, 2,5 halv tonn tunge og selvtvitrende flaskeposten har fått flodbølger av mediedekning i utlandet.

Ship O'Hoi

Da den kastet loss var den lastet med en kasse brus. Og et brev. Og både agn, krok og snøre har blitt slukt i over tusen artikler i internasjonale medier, som CNN, USA Today, Daily Telegraph og The Sun.

Til og med Ripley’s Believe It Or Not har surfet på hypen.

PR-stuntet er en våt drøm for Solo, seilasen er blant annet kåret til verdens beste pr-stunt. Men prosjektet har møtt en del motvind.

Først havarerte den på land rett etter avreise. Så havnet den på dypt vann da den holdt på å flyte inn i Al-qaida-land.

- Den hadde en litt skummel retning en stund, men endret heldigvis kurs i tide, sa daglig leder Joakim Sande i Solo til Side3 den gang.

Og så var det en ørliten episode med Jarle Andhøy og Miss Tenerife da flasken ble sjøsatt, og de siste ukene har den gått i en nesten uendelig seilas utenfor kysten av Brasil, Guyana, Venezuela, Trinidad & Tobago.

Hiv O'hoi

Nå har flasken nærmest trådd vannet, den har vært ute dobbelt så lenge som Solo hadde planlagt, mer enn 150 dager.

Ifølge Sande er det mange farer i vannet selv for verdens største flaskepost.

- Vær, vind, tankskip - flyvefisk, det er mange faktorer som kan påvirke dette prosjektet, sier Sande til Side3.

Og nå kan det se ut til at prosjektet har kullseilt. Flasken er som sunket i havet.

- Vi mistet kontakten med flasken søndag kveld, vi får ikke kontakt med den via verken gps eller kamera, opplyser Solo.

Dermed seiler flaskeposten sin egen sjø, og 10-12 millioners-prosjektet står i fare å for bli helt akterutseilt ...

TVITRER SELV:Her er det siste bildet soloflasken tok ... Nå ser det ut til at pr-stuntet er forlist.

Splitte mine bramseil

Joakim Sande forteller til Side3 at Solo har sendt alle mann til pumpene for å finne ut hva som har skjedd med flasken.

- Vi har et team med eksperter som jobber på spreng med å få flasken på nett igjen, men så langt har vi ikke lykkes. Da er det godt å vite at vi har tatt en rekke sikkerhetsforanstaltninger for å sørge for at flaskeposten ikke skal være til fare for andre på havet, som AIS, lanterne og radarreflekterende materiale. Og så er den jo bygget i materiale som gjør at den ikke kan synke, sier han.

- Dette prosjektet har hatt mange tekniske utfordringer, og en av de største bekymringene er at vi skulle miste kontakt med flasken. Typisk at det skulle skje nå som den bare hadde sjarmøretappen igjen - flaskeposten har tross alt vært på havet i 150 dager og klart seg godt gjennom vær og vind over hele Atlanteren - vel, nesten hele Atlanteren ... or tiden m

Solo oppfordrer nordmenn eller andre som måtte befinne seg i Karibien om å ta kontakt med Solo om de ser eller hører om flasken, og poengterer at konkurransen fortsatt er i gang.

- Vi har for tiden mistet satellitforbindelsen med flaskeposten slik at bilde- og kartfunksjonen på solo.no ikke oppdateres. Konkurransen fortsetter, og det er fullt mulig å fortsette og gjette hvor den driver i land selv om det ikke vil være daglige oppdateringer, sier Sande.

Flaskeposten er utstyrt med et automatisk identifikasjonssystem (AIS) med egen strømforsyning, slik at dette i teorien fremdeles skal fungere.

- Når flaskeposten nærmer seg land, vil den dukke opp på AIS, sier Sande og oppfordrer interesserte i å følge med på denne facebooksiden.